Penelope Gate: Ο Φιγιόν στο ‘σκαμνί’

Penelope Gate: Ο Φιγιόν στο ‘σκαμνί’
French conservative presidential candidate Francois Fillon ponders a question as he presents his program in Paris, Monday, March 13, 2017. Once the front-runner in the race for the April 23-May 7 election, Fillon is presenting a new version of his campaign platform Monday in an effort to claw back support. (AP Photo/Francois Mori) AP

Υπό επίσημη δικαστική έρευνα ο υποψήφιος της Δεξιάς στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας. Οι κατηγορίες αφορούν κατάχρηση δημοσίου χρήματος, ενώ αναμένονται σοβαρές πολιτικές εξελίξεις. Ο νόμος που στρίμωξε τον πολιτικό, ο οποίος αρνείται να παραιτηθεί

Δίωξη για κατάχρηση δημοσίων πόρων και κατάχρηση ασκήθηκε σήμερα στον Φρανσουά Φιγιόν, τον υποψήφιο της γαλλικής δεξιάς στις προεδρικές εκλογές, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται για την υπόθεση της αργομισθίας της συζύγου του και των παιδιών του.

Την πληροφορία αυτή, που μετέδωσε πρώτη η σατιρική εφημερίδα Canard Enchaine, επιβεβαίωσε ο συνήγορος του Φιγιόν, ο Αντονέν Λεβί.

“Η απαγγελία των κατηγοριών έγινε σήμερα το πρωί. Η διαδικασία επιταχύνθηκε ώστε να διεξαχθεί σε ήρεμες συνθήκες” εξήγησε ο δικηγόρος του συντηρητικού πολιτικού ο οποίος το τελευταίο διάστημα διαμηνύει ότι θα συνεχίσει την προεκλογική εκστρατεία του “μέχρι τέλους”.

Ο ίδιος στις αρχές Μαρτίου είχε πει πως θα συνεχίσει την προεκλογική εκστρατεία του, παρόλο που ενημερώθηκε ότι θα κληθεί από τους δικαστές για να απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος του. Ο υποψήφιος υποστήριξε πως η δικαστική έρευνα σε βάρος του αποτελεί «πολιτική δολοφονία», ενώ ανέφερε πως μένει στον γαλλικό λαό να αποφασίσει δια της ψήφου του για το νέο του πρόεδρο.

Μεταξύ των άλλων ο Φρανσουά Φιγιόν, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία της Γαλλίας, έλαβε το 2013 ένα άτοκο δάνειο ύψους 50.000 ευρώ από τον επιχειρηματία Μαρκ Λαντρέτ ντε Λασαριέρ, το οποίο δεν δήλωσε στις αρμόδιες αρχές, υποστηρίζει η σατιρική εφημερίδα Canard Enchaine στο φύλλο της που θα κυκλοφορήσει αύριο Τετάρτη.

AdTech Ad

Ο Φιγιόν “δεν έκρινε σκόπιμο” να δηλώσει αυτά τα 50.000 ευρώ στο πόθεν έσχες του που υποβάλλεται στην Ανώτατη Αρχή Διαφάνειας της Δημόσιας Ζωής, γράφει η εφημερίδα.

Ο νέος νόμος που τον στρίμωξε

Στην επίσπευση της απόφασης του οικονομικού δικαστηρίου φαίνεται πως έπαιξε σημαντικό ρόλο νέος νόμος που προβλέπει την παραγραφή αδικημάτων, μετά το πέρας ορισμένων χρόνων από την τέλεσή τους και ο οποίος ψηφίστηκε στις 16 Φλεβάρη.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν όσοι βρεθούν να εμπλέκονται σε αυτή την υπόθεση, που θα αναλάβει ειδικός εισαγγελέας, αφορούν στη διασπάθιση δημοσίου χρήματος, την κατάχρηση και απόκρυψη δημοσίων αγαθών, κατάχρηση εξουσίας και αμέλεια καθήκοντος. Η δίωξη αφορά “κυρίως” την οικογένεια Φιγιόν, ωστόσο η διερεύνηση διεξάγεται κατά παντός υπευθύνου.

“Το οικονομικό δικαστήριο αποφάσισε να ανοίξει δικαστική έρευνα από σήμερα, εξαιτίας της παλαιότητας μέρους των στοιχείων που αφορούν την υπόθεση και της θέσης σε ισχύ του άρθρου 4 του νόμου από την 16η Φεβρουαρίου 2017” σημειώνει η απόφαση, εξηγώντας τους λόγους που προχωρά άμεσα στην έρευνα, προκειμένου να μην παραγραφούν ορισμένα από τα τυχόν αδικήματα που ενδεχομένως προκύπτουν.

Το χρονικό του Penelope Gate

Το Penelope Gate, όπως πλέον αποκαλούν τα γαλλικά ΜΜΕ την υπόθεση πλασματικής εργασίας που φέρεται να απήλαυσε η σύζυγος Φιγιόν επί σειρά ετών, με απολαβές που αγγίζουν το 1 εκατ ευρώ, πυροδοτεί πολιτικό σεισμό στο Παρίσι. Οι αποκαλύψεις της εφημερίδας Canard Enchaine προκάλεσαν την παρέμβαση της δικαιοσύνης, με την εφημερίδα σε νέο της ρεπορτάζ να δημοσιεύει επιπλέον στοιχεία που δείχνουν πως την ίδια πρακτική εφήρμοσε ο υποψήφιος της δεξιάς παράταξης προκειμένου να δώσει δουλειά και στα παιδιά του. Τα χρήματα αυτά αφορούσαν τις υπηρεσίες που σύμφωνα με το κατηγορητήριο δεν παρείχε ως κοινοβουλευτική ακόλουθος, αλλά και τη συνεργασίας της με γαλλικό περιοδικό για την οποία ο τότε διευθυντής σύνταξης δήλωνε παντελή άγνοια.

Παράλληλα, το δεύτερο ρεπορτάζ της εφημερίδας Canard Enchaine προσθέτει στις δραστηριότητες Φιγιόν και την πρόσληψη δύο εκ των παιδιών του σε θέσεις βοηθών του. Ο υποψήφιος δήλωσε στην γαλλική τηλεόραση TF1 πως η κόρη και ο γιος του είχαν προσληφθεί προκειμένου να αναλάβουν συγκεκριμένες υποθέσεις με την ιδιότητα του δικηγόρου. Σύμφωνα όμως με την γαλλική εφημερίδα Le Monde, τόσο η κόρη του Μαρί, όσο και ο γιος του Σαρλ, ανέλαβαν εργασία νομικού συμβούλου χωρίς να έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους. Η Μαρί Φιγιόν έλαβε για τις υπηρεσίες της στη Γερουσία 57.084€ σε διάστημα 11 μηνών, ενώ ο Σαρλ Φιγιόν έτυχε απολαβών 26,651€ σε έξι μήνες, παρά το γεγονός πως ήταν τότε ακόμη φοιτητής της Νομικής.

Τέλος, η γαλλική nouvelle observateur, δημοσιεύει τις “αμαρτωλές” συμβάσεις των οποίων έχει λάβει γνώση ο εισαγγελέας που διερευνά την υπόθεση και στις οποίες σύμφωνα με το μέσο. Η Πενελόπ Φιγιόν ως κοινοβουλευτική ακόλουθος ήταν υποχρεωμένη να παρουσιάζεται στην αντιπροσωπεία του κόμματος της Δεξιάς, στην πόλη Le Mans και στην οδό Γαμβέτα 10. Το δημοσίευμα αναρωτιέται κατά πόσο η κα. Φιγιόν μπορούσε να παρίσταται καθημερινά σε ένα πόστο 50χλμ μακριά από την κατοικία της, από όπου και ισχυρίζεται ο κύκλος Φιγιόν ότι προσέφερε τις υπηρεσίες της.

(Φωτό: AP Photo/Francois Mori)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα