Ο Γκορμπατσόφ προτείνει τον Κολ για το Νόμπελ Ειρήνης

default image

Ο πρώην σοβιετικός πρόεδρος Μιχαήλ Γκορμπατσόφ πρότεινε στην επιτροπή Νόμπελ στο Οσλο τον πρώην καγκελάριο Χέλμουτ Κολ για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης

Ο πρώην σοβιετικός πρόεδρος Μιχαήλ Γκορμπατσόφ πρότεινε στην επιτροπή Νόμπελ στο Οσλο τον πρώην καγκελάριο Χέλμουτ Κολ για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild. Ο τελευταίος ηγέτης της ΕΣΣΔ, κάτοχος του βραβείου Νόμπελ 1990, στην επιστολή του προς την επιτροπή Νόμπελ, αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύει η Bild, αναφέρει ότι ο Κολ έπαιξε “ρόλο κλειδί” στην ειρηνική εξέλιξη των γεγονότων της εποχής εκείνης”.

“Οι ενέργειες του πρώην καγκελαρίου (1982-1998) συνέβαλαν στη σταδιακή επούλωση των πληγών που άφησε πίσω του ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος”, εξηγεί ο Γκορμπατσώφ στην επιστολή του. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο είναι ο πρώτος που έχει προτείνει τον Κολ για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. 

Ο Κολ, 77 ετών μπορεί να κερδίσει το βραβείο το γρηγορότερο το 2008, εάν η επιτροπή Νόμπελ αποδεχθεί την πρόταση του Γκορμπατσόφ, δεδομένου ότι η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων για το φετινό βραβείο Νόμπελ έχει λήξει από το Φεβρουάριο. 

(Πηγή: ΑΠΕ) 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα