"Ο καθηγητής": Ο νέος αρχηγός του ISIS, ο Σαντάμ, και η επιστροφή του τρόμου

Υποστηρικτές του ISIS στη Μοσούλη, Αρχείο
Υποστηρικτές του ISIS στη Μοσούλη, Αρχείο AP

Ο Abdullah Qardash φέρει το ψευδώνυμο "ο καθηγητής" ή "ο καταστροφέας" και θεωρείται ένας εκ των πιο ακραίων "νομοθετών" του ISIS. Παράλληλα είναι ιδιαιτέρως δημοφιλής φιγούρα μεταξύ των εναπομεινάντων υποστηρικτών του Ισλαμικού Κράτους και των θυλάκων του.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, ο ηγέτης της εξτρεμιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, σκοτώθηκε σε επιδρομή, κατά τη διάρκεια της νύχτας, της οποίας ηγήθηκαν αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στη Συρία.

Ο νέος αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους φέρεται πλέον να είναι ένας από τους πρώην αξιωματούχους του Σαντάμ Χουσείν, ο οποίος είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης μαζί με τον πρώην ηγέτη al-Baghdadi ενώ στη συνέχεια είχε αναλάβει να είναι "δεξί του χέρι".

ADVERTISING

Ο Abdullah Qardash φέρει το ψευδώνυμο "ο καθηγητής" ή "ο καταστροφέας" και σύμφωνα με το Newsweek θεωρείται ένας εκ των πιο ακραίων "νομοθετών" του ISIS. Παράλληλα είναι ιδιαιτέρως δημοφιλής φιγούρα μεταξύ των εναπομεινάντων υποστηρικτών του Ισλαμικού Κράτους και των θυλάκων του.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων που μεταδίδει πληροφορίες από τους τζιχαντιστές, Amaq, ο Baghdadi έχρισε διάδοχό του το Qardash τον Αύγουστο, μετά την αυτοκτονία του προηγούμενου επικεφαλής του επιτελικού σκέλους των στρατιωτικών δράσεων του ISIS.

Παρόλα αυτά, το λεγόμενο "Χαλιφάτο" των τζιχαντιστών έχει κατακερματιστεί σε πολλαπλές ομάδες σε τουλάχιστον δύο χώρες, και έτσι δεν είναι σαφές αν ο Qardash έχει αναγνωριστεί από το σύνολο των ακραίων ισλαμιστών, ως αρχηγός τους.

Ο Τυνήσιος Abu Othman και ο Σαουδάραβας Abu Saleh al-Juzrawi χαρακτηρίζονται και εκείνοι ως "υψηλά ιστάμενοι" στην ιεραρχία, και πιθανοί διεκδικητές της ηγεσίας.

Ο Qardash, κατά κόσμο Hajji Abdullah al-Afari, γεννήθηκε στην πόλη του Ιράκ Tal Afar, προτού μπει στον στρατό του Σαντάμ.

Το 2003 και μετά την εισβολή των ΗΠΑ, φυλακίστηκε λόγω διασυνδέσεών του με την al-Qaeda. Κρατείτο στο Camp Bucca και μαζί με τον Baghdadi εκτιμάται πως συνδιαμόρφωσαν το ιδεολογικό πλαίσιο του ISIS.

Μετά την αποφυλάκισή του ανέλαβε δικαστής για την εφαρμογή της Σαρία για λογαριασμό της al-Qaeda. Όταν το ISIS εμφανίστηκε επίσημα στα εδάφη της Συρίας, έγινε ο σύμβουλος του Baghdadi. Ήταν μάλιστα υπεύθυνος για τον εντοπισμό και την τιμωρία όσων διαφωνούσαν με τις "πολιτικές αποφάσεις" του πρώην ηγέτη του τρομοκρατικού μορφώματος.

Ήταν εκείνος που υποδέχθηκε τον Baghdadi στη Μοσούλη το 2014 όταν οι τζιχαντιστές πήραν την πόλη, ενώ σήμερα δεν είναι γνωστό το πού βρίσκεται.

Σε κάθε περίπτωση, πολιτικοί - στρατηγικοί αναλυτές εκτιμούν πως αυτή τη στιγμή είναι ο άνθρωπος που εκτελεί καθήκοντα ηγέτη, μέχρι να αποσαφηνιστεί πλήρως το ποιος θα είναι ο διάδοχος.

Εικόνα από την περιοχή στο Ιντλίμπ της Συρίας όπου έγινε η αμερικανική επιχείρηση με στόχο τον αρχηγό του Ισλαμικού Κράτους Μπαγκντάντι
Εικόνα από την περιοχή στο Ιντλίμπ της Συρίας όπου έγινε η αμερικανική επιχείρηση με στόχο τον αρχηγό του Ισλαμικού Κράτους Μπαγκντάντι AP

Ο διεθνολόγος με ειδίκευση στα μεσανατολικά ζητήματα, Jean-Pierre Filiu, του Sciences-Po στο Παρίσι, εκτιμά πως ο θάνατος του Baghdadi αποτελεί μεγάλο εμπόδιο για τον ISIS σχετικά με τα πλάνα επανεμφάνισής του, καθώς το "χαλιφάτο" βρισκόταν εν μέσω νέου στρατηγικού σχεδιασμού.

"Αλλά δεν είναι σαφές αν ένα τέτοιο πλήγμα θα επηρεάσει και το εκτελεστικό σκέλος της οργάνωσης", αναφέρει στο AFP. "Ο θάνατός του μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα μικρότερες επιπτώσεις από ο,τι είχε η δολοφονία του Μπιν Λάντεν για την Αλ Κάιντα".

Έτσι, οι αναλυτές θεωρούν πως ο θάνατος του Baghdadi μπορεί να οδηγήσει σε μια μεσοπρόθεσμη παύση δράσης των τζιχαντιστών, η οποία όμως δεν είναι δεδομένη ως πάγια κατάσταση.

Ο Boris Johnson αλλά και η γαλλίδα υπουργός άμυνας Florence Parly, ανακοίνωσαν πως η μάχη κατά του Daesh πρέπει να συνεχιστεί.

Ο δε James Stavridis, πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ, δήλωσε στο NBC πως τον ανησυχεί ιδιαιτέρως μια ενδεχόμενη επανεμφάνιση των τζιχαντιστών την επερχόμενη περίοδο των διακοπών των Χριστουγέννων, με την οποία θα ήθελαν ενδεχομένως να δείξουν εμφατικά την επιστροφή τους.

"Ο χειμώνας επιστρέφει, το ίδιο και το ISIS. Πρέπει να επιταχύνουμε τις επιχειρήσεις εναντίον του, να μην υπάρξει εφησυχασμός, μπορώ να υποθέσω πως μετά τον θάνατο του ηγέτη τους θα επισπεύσουν και εκείνοι κάποιο χτύπημα που ενδεχομένως θα προετοίμαζαν εναντίον της Ευρώπης", είπε ο ίδιος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Isis, Συρία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τραμπ: "Ίσως δημοσιεύσουμε τμήματα του βίντεο της επιχείρησης κατά του Αλ Μπαγκντάντι"

Αντιδράσεις κατά του Τραμπ - Το σχόλιο για το πετρέλαιο στη Συρία και το "λιντσάρισμα"

Εισβολή στη Συρία: Παραβιάσεις της εκεχειρίας από Μόσχα και Άκυρα κατά το τελευταίο 24ωρο

Η ανατομία ενός θανάτου: Πώς οι ΗΠΑ "εξουδετέρωσαν" τον Μπαγκντάντι

Μπαγκντάντι: Ένας θάνατος που είχε ανακοινωθεί πολλές φορές από το 2014

SHARE:

24Media Network