Ο Μαδούρο νέος πρόεδρος της Βενεζουέλας

default image

Τη νίκη του ανακοίνωσε ο Νίκολας Μαδούρο. Τι ποσοστό των ψήφων συγκέντρωσε στις εθνικές εκλογές της 14ης Απριλίου. Γιατί ο Καπρίλες καταγγέλλει εκλογικές παρατυπίες

Ο προσωρινός πρόεδρος της Βενεζουέλας Νίκολας Μαντούρο ανακοίνωσε τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές για τη διαδοχή του Ούγκο Τσάβες, που πέθανε στις 5 Μαρτίου από καρκίνο, μετά την ανακοίνωση της εθνικής εκλογικής αρχής με ποσοστό 50,76% των ψήφων.

“Σήμερα, μπορούμε να πούμε ότι είχαμε μια δίκαιη εκλογική νίκη”, είπε ο Μαντούρο ενώπιον πλήθους οπαδών του που έχουν συγκεντρωθεί έξω από το προεδρικό μέγαρο στο Καράκας.

Ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος Νίκολας Μαντούρο αναδείχθηκε νικητής των προεδρικών εκλογών με 50,76% των ψήφων, ανακοίνωσε η εκλογική αρχή. Η νίκη αυτή επιτρέπει στον Μαντούρο να συνεχίσει τη σοσιαλιστική πολιτική του προκατόχου του Ούγκο Τσάβες.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας Μιράντα και νεότερος αντίπαλος του Μαντούρο, ο Ενρίκε Καπρίλες έλαβε ποσοστό 49.07% στις εκλογές αυτές.

Ο πρόεδρος της εκλογικής αρχής κάλεσε τον λαό της Βενεζουέλας να σεβαστεί τα αποτελέσματα.

Απηύθυνε έκκληση για ηρεμία

“Δεν θέλουμε βία, θέλουμε ειρήνη”, είπε ο Μαντούρο σε ομιλία του προς το έθνος.

“Η αντιπολίτευση ζητεί έλεγχο των εκλογικών αποτελεσμάτων, δεχόμαστε ευχαρίστως να διεξαχθεί ο έλεγχος αυτός. Ζητώ επίσημα από την εθνική εκλογική αρχή να πραγματοποιήσει έλεγχο”.

Οι υποστηρικτές του Μαντούρο γιόρτασαν με πυροτεχνήματα τη νίκη στο Καράκας, ενώ οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης αντέδρασαν έντονα διαμαρτυρόμενοι για το αποτέλεσμα.

Οι αντιδράσεις αυτές υπογραμμίζουν τη μεγάλη πόλωση σε αυτή τη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Ο Καπρίλες καταγγέλλει εκλογικές παρατυπίες

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα και υποψήφιος διάδοχος του Ούγκο Τσάβες, ο Ενρίκε Καπρίλες προειδοποίησε για μια υποτιθέμενη προσπάθεια « να αλλάξει η βούληση που εξέφρασαν οι πολίτες », στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής. «Προσπαθούν να ψηφίσουν σε κλειστά εκλογικά τμήματα », ανέφερε ο Καπρίλες μέσω του κοινωνικού δικτύου Twitter και απαίτησε από το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλίο να κηρύξει το επίσημο τέλος της ψηφοφορίας.

«Η κυβέρνηση είναι απελπισμένη. Θα ανακοινώσει αποτελέσματα που δεν υπάρχουν» συμπλήρωσε στο Twitter ο Καπρίλες. Τα εκλογικά κέντρα έπρεπε να κλείσουν στις 2230 GMT, αλλά πολλά παρέμειναν ανοιχτά για να ψηφίσουν οι πολίτες που περίμεναν στην ουρά για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Στον ηγέτη της αντιπολίτευσης απάντησε ο αντιπρόεδρος της χώρας Χόρχε Αραέζα αναφέροντας ότι η κυβέρνηση διασφαλίζει τον σεβασμό στη βούληση των πολιτών. «Πρόσεχε, Καπρίλες. Προσοχή αντιπολίτευση», είπε στο επίσημο κανάλι VTV. Κατά τη διάρκεια των εκλογών, ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης είχε καλέσει τους πολίτες να αναφέρουν τυχόν παρατυπίες και διαβεβαίωσε ότι «η χιονοστιβάδα των ψήφων» θα ήταν η καλύτερη απάντηση στην απάτη.

Σύμφωνα με τον Καπρίλες, οι αρχές είχαν στείλει μηνύματα σε κρατικούς υπαλλήλους και άλλους ψηφοφόρους ωθώντας τους να ψηφίσουν υπέρ του αντιπάλου του Νίκολα Μαδούρο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα