Ο Νετανιάχου απαιτεί: Η συμφωνία για το Ιράν πρέπει να αναγνωρίζει την ύπαρξη του Ισραήλ

** FILE ** In this Feb. 11, 2009 file photo, Israel's Likud Party leader Benjamin Netanyahu addresses supporters at the Likud election headquarters at the convention center in Tel Aviv. Far-right politician Avigdor Lieberman endorsed Benjamin Netanyahu for Israeli prime minister on Thursday, Feb. 19, 2009, all but guaranteeing that the U.S.-educated hawk will be the country's next leader. (AP Photo/Bernat Armangue, File)
** FILE ** In this Feb. 11, 2009 file photo, Israel's Likud Party leader Benjamin Netanyahu addresses supporters at the Likud election headquarters at the convention center in Tel Aviv. Far-right politician Avigdor Lieberman endorsed Benjamin Netanyahu for Israeli prime minister on Thursday, Feb. 19, 2009, all but guaranteeing that the U.S.-educated hawk will be the country's next leader. (AP Photo/Bernat Armangue, File) AP

Οποιαδήποτε οριστική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα πρέπει να περιλαμβάνει την αναγνώριση του δικαιώματος ύπαρξης του Ισραήλ, δήλωσε ο πρωθυπουργός Νετανιάχου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απαίτησε την Παρασκευή (03/04)  οποιαδήποτε οριστική συμφωνία μεταξύ του Ιράν και των έξι μεγάλων δυνάμεων να περιλαμβάνει την «απερίφραστη» αναγνώριση του δικαιώματος ύπαρξης του Ισραήλ.

«Το Ισραήλ απαιτεί οποιαδήποτε οριστική συμφωνία με το Ιράν να περιλαμβάνει μια ξεκάθαρη και απερίφραστη αναγνώριση από το Ιράν του δικαιώματος ύπαρξης του Ισραήλ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Νετανιάχου.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έκανε τις δηλώσεις αυτές έπειτα από μια έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας της χώρας, το οποίο εξέφρασε ομόφωνα «την αντίθεσή του στην προτεινόμενη συμφωνία» μεταξύ της Ομάδας 5+ 1 και του Ιράν.

Παράλληλα ο Νετανιάχου επεσήμανε ότι είναι ανάγκη να αυξηθεί η πίεση στο Ιράν, ώστε να επιτευχθεί μια καλύτερη συμφωνία από αυτή στην οποία κατέληξαν την Πέμπτη (02/04) η Τεχεράνη και οι έξι μεγάλες δυνάμεις.

«Κάποιοι λένε ότι η μόνη εναλλακτική σε αυτή τη συμφωνία είναι ο πόλεμος», σχολίασε. «Αυτό δεν είναι αλήθεια. Υπάρχει και μια τρίτη πιθανότητα: να παραμείνουμε σταθεροί, να αυξήσουμε την πίεση στο Ιράν μέχρις ότου καταλήξουμε σε μια καλή συμφωνία», είπε.

«Το Ισραήλ δεν θα δεχθεί μια συμφωνία που θα επιτρέψει σε μια χώρα που έχει δεσμευθεί να μας καταστρέψει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα», υπογράμμισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Επίσης ο Νετανιάχου παρουσίασε τους λόγους για τους οποίους, σύμφωνα με τον ίδιο, η συμφωνία - πλαίσιο που ανακοινώθηκε από την Ελβετία, αν οριστικοποιηθεί, θα αποτελέσει «έναν σοβαρό κίνδυνο» για τον κόσμο και «θα απειλήσει την ίδια την ύπαρξη του κράτους του Ισραήλ».

Ο Νετανιάχου σημείωσε ότι η συμφωνία αυτή δεν αναγκάζει το Ιράν να κλείσει καμία από τις εγκαταστάσεις του, να καταστρέψει καμία συσκευή φυγοκέντρησης ούτε να σταματήσει την έρευνα για πιο προηγμένης τεχνολογίες συσκευές φυγοκέντρησης.

«Αντίθετα, η συμφωνία αυτή νομιμοποιεί το παράνομο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Θα επιτρέψει στο Ιράν να διατηρήσει μια τεράστια υποδομή», υπογράμμισε ο Νετανιάχου, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για «την σχεδόν άμεση» άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Τεχεράνη.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

SHARE: