Ο Νετανιάχου υπόσχεται να προσαρτήσει “άμεσα” τμήματα της Δυτικής Όχθης

Ο Νετανιάχου υπόσχεται να προσαρτήσει “άμεσα” τμήματα της Δυτικής Όχθης
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου AP

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου δεσμεύτηκε να προχωρήσει στην προσάρτηση τμημάτων της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης εάν επανεκλεγεί στις βουλευτικές εκλογές της Δευτέρας.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεσμεύθηκε σήμερα να προχωρήσει άμεσα στην προσάρτηση τμημάτων της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, αν κερδίσει στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν αύριο Δευτέρα στη χώρα και οι οποίες θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για την πολιτική του επιβίωση.

«Έχω τέσσερις, άμεσες, βασικές αποστολές», δήλωσε ο Νετανιάχου σε συνέντευξή του στον ισραηλινό κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό, διευκρινίζοντας ότι η προσάρτηση της κοιλάδας του Ιορδάνη και των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη αποτελεί προτεραιότητά του.

«Δεν θα είναι θέμα παρά μερικών εβδομάδων, δύο μηνών το πολύ, ελπίζω», διευκρίνισε ο απερχόμενος πρωθυπουργός μία ημέρα πριν τις εκλογές, τις τρίτες που πραγματοποιούνται σε λιγότερο από έναν χρόνο στο Ισραήλ. Στις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις ο Νετανιάχου δεν κατάφερε να νικήσει τον βασικό του αντίπαλο, τον Μπένι Γκαντς.

Καθώς πλησίαζαν οι προηγούμενες βουλευτικές εκλογές τον Σεπτέμβριο ο Νετανιάχου είχε δεσμευθεί να προσαρτήσει «αμέσως» την κοιλάδα του Ιορδάνη, μια λωρίδα γης στρατηγικής σημασίας που αποτελεί το 30% της Δυτικής Όχθης, σε περίπτωση νίκης του κόμματός του Λικούντ.

Από τον Σεπτέμβριο ως τώρα ένα βασικό στοιχείο έχει αλλάξει: η αποκάλυψη του αμερικανικού σχεδίου για τη Μέση Ανατολή το οποίο προβλέπει ακριβώς την προσάρτηση της κοιλάδας του Ιορδάνη και των εβραϊκών οικισμών, μέτρα αντίθετα στο διεθνές δίκαιο που απορρίπτει η πολιτική τάξη των Παλαιστινίων.

Ο Νετανιάχου επιβεβαίωσε σήμερα ότι η «ισραηλινοαμερικανική» επιτροπή που έχει αναλάβει την ακριβή χαρτογράφηση των Παλαιστινιακών Εδαφών που επιθυμεί να προσαρτήσει το Ισραήλ «άρχισε το έργο της την προηγούμενη εβδομάδα».

Περισσότεροι από 450.000 άνθρωποι ζουν στους εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη. Ο πληθυσμός εκεί έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 50% την τελευταία δεκαετία, στη διάρκεια της οποίας πρωθυπουργός ήταν ο Νετανιάχου.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, που προσπαθεί να συσπειρώσει τους κυρίως εθνικιστές δεξιούς ψηφοφόρους του που τάσσονται υπέρ των οικισμών, καθώς σύμφωνα με δημοσκοπήσεις δίνει και πάλι μάχη στήθος με στήθος με τον Γκαντς, έχει αυξήσει τις τελευταίες δύο εβδομάδες τις ανακοινώσεις για σχέδια ανέγερσης νέων οικισμών στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα