Ο Ολάντ καταργεί τη Σένγκεν: Έλεγχος διαβατηρίων για Έλληνες πολίτες στο Παρίσι

default image

Οι γαλλικές αρχές επιλέγουν κατά το δοκούν σε ποιες πτήσεις θα κάνουν έλεγχο διαβατηρίων, σαν να μην ανήκει η Ελλάδα στη Σένγκεν, την ώρα που στις Βρυξέλλες αποφασίζουν να παραχωρήσουν "ελευθέρας" στην Τουρκία

Η Γαλλία ανάγκασε τους επιβάτες της πτήσης Αθήνα-Παρίσι που έφτασε στη γαλλική πρωτεύουσα το μεσημέρι της Τετάρτης να περάσει από έλεγχο διαβατηρίων, όπως και κάθε άλλη πτήση εξωτερικού που δεν ανήκει στη ζώνη Σένγκεν. Η ανταποκρίτρια τη ΕΡΤ και του ΡΙΚ στο Παρίσι, Θωμαΐς Παπαϊωάννου που έτυχε να ταξιδεύει με τη συγκεκριμένη πτήση σχολίασε το περιστατικό και αναζήτησε περισσότερες διευκρινίσεις από τις γαλλικές αρχές.

Αρχικά, το πλήρωμα του αεροσκάφους ενημέρωσε τους επιβάτες πως στο εξής η Ελλάδα, δεν ανήκει στις χώρες Σένγκεν, σε ό, τι αφορά τον έλεγχο διαβατηρίων στο γαλλικό αεροδρόμιο, απόφαση που τέθηκε σε εφαρμογή από τις 23 Απριλίου. Η ουρά και η ταλαιπωρία των επιβατών τεράστια, καθώς στήθηκαν στη σειρά προκειμένου να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος ταξιδιωτικών εγγράφων. Η κα. Παπαϊωάννου καυτηρίασε την επιλογή των γαλλικών αρχών και υπενθύμισε πως την ώρα που οι Έλληνες ταξιδιώτες αναγκάζονται να περάσουν από έλεγχο, η Ευρώπη καταργεί τη βίζα για επισκέπτες από την Τουρκία.

Στη συνέχεια ευτυχώς, οι αρχές επιβεβαίωσαν πως δεν έχει ληφθεί κάποια μόνιμη απόφαση για κατάργηση της Σένγκεν, αλλά στα πλαίσια του καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης, η Γαλλία μπορεί να κάνει δειγματοληπτικό έλεγχο σε οποιαδήποτε πτήση επιθυμεί. “Αποφασίζεται στην τύχη ποιες πτήσεις από το χώρο Schengen θα “βγούν” ώστε να περάσουν οι επιβάτες έλεγχο σαν να είναι εξωτερικά σύνορα Ευρώπης” σημείωσε συγκεκριμένα. Δείτε παρακάτω τα σχόλια της δημοσιογράφου.

Πρόκειται για μια ακόμη αφορμή-περιστατικό που αναδεικνύει πως χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, αλλά και οι βαλκανικές χώρες και η Αυστρία, εφαρμόζουν κοινοτικές νομοθεσίες κατά το δοκούν και όπως τους βολεύει κάθε φορά. Στην περίπτωση των βαλκανικών χωρών, τη Αυστρίας και της Γερμανίας η Σένγκεν μπορεί να καταργηθεί προκειμένου να αναχαιτιστούν οι προσφυγικές ροές, για τη Γαλλία, η αιτία έχει να κάνει με την “κατάσταση εκτάκτου ανάγκης” στην οποία έχει τεθεί η χώρα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Νοεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, κάθε χώρα τη ΕΕ δείχνει να αδιαφορεί για τους κοινούς κανόνες, να βρίσκει αφορμές για να αιτιολογήσει την αναστολή τους, την ώρα που απαιτεί από την Ελλάδα να συμμορφωθεί με κανόνες, οικονομικές πολιτικές λιτότητας και ξήλωμα κοινωνικού κράτους, στο όνομα του σεβασμού της συνύπαρξης των χωρών και της κοινής ευημερίας. Ακόμη περισσότερο, μοιάζει εξοργιστικό, ένα ισότιμο μέλος της Ευρώπης να περνά από έλεγχο διαβατηρίων, την ώρα που οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται να δώσουν “ελευθέρας” στους Τούρκους πολίτες για κάθε ευρωπαϊκό προορισμό, με την κατάργηση της βίζα τον ερχόμενο Ιούνιο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα