Ο Ομπάμπα αποχαιρετά τη Μέρκελ και της παραδίδει τη σημαία

default image

Ο Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε τις τελευταίες ημέρες την Αγγελα Μέρκελ πιθανότατα τον κοντινότερο διεθνή του εταίρο. Συνάντηση σήμερα στο Βερολίνο

Ο Μπαράκ Ομπάμα και η Αγγελα Μέρκελ συναντώνται σήμερα στο Βερολίνο σε μία συνάντηση που έχει τη μορφή της τελετής παράδοσης, την στιγμή που στην καγκελάριο της Γερμανίας ανατίθεται ο ρόλος του σημαιοφόρου των δημοκρατικών αξιών στον κόσμο μετά την νίκη Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Την επομένη της ομιλίας του στην Αθήνα που θεωρήθηκε πολιτική παρακαταθήκη και περιέλαβε το εγκώμιο της δημοκρατίας και τη διατύπωση του αιτήματος για μία δικαιότερη παγκοσμιοποίηση, ο αμερικανός πρόεδρος θα εστιάσει στο Βερολίνο, δεύτερο σταθμό της αποχαιρετιστήριας περιοδείας του, στις κοινές αξίες στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με πηγές του Λευκού Οίκου.

Θα επιχειρήσει επίσης να καθησυχάσει τους φόβους για το μέλλον της διατλαντικής σχέσης μετά την εκλογή Τραμπ με το σύνθημα «πρώτα η Αμερική».

Ο Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε τις τελευταίες ημέρες την Αγγελα Μέρκελ «πιθανότατα τον κοντινότερο διεθνή του εταίρο». Επειτα από ένα κατ΄ιδίαν δείπνο χθες το βράδυ, επίσημες συνομιλίες και η τελευταία κοινή συνέντευξη Τύπου είναι προγραμματισμένες για τη σημερινή ημέρα στο Βερολίνο.

Οι ανησυχίες μετά τη νίκη Τραμπ αναμένεται να κυριαρχήσουν στις συνομιλίες στο Βερολίνο.

Ο Μπαράκ Ομπάμα απαντά στη ρητορική του διαδόχου του σε κοινό του άρθρο με την Αγγελα Μέρκελ που δημοσιεύεται στο περιοδικό Wirtschafts Woche και δόθηκε από χθες το βράδυ στη δημοσιότητα.

Οι δύο ηγέτες υπερασπίζονται εκεί τον διατλαντικό δεσμό και το ελεύθερο εμπόριο, την στιγμή που ο Ντόναλντ Τραμπ ρέπει προς τον προστατευτισμό και τον απομονωτισμό.

«Δεν θα υπάρξει επιστροφή στον κόσμο πριν από την παγκοσμιοποίηση», τονίζουν «είμαστε περισσότερο ισχυροί όταν εργαζόμαστε μαζί», γράφουν.

Προνομιακή σχέση

Με την έλευση του Ομπάμα στον Λευκό Οίκο το 2008, οι δύο ηγέτες ανέπτυξαν γρήγορα στενή σχέση που επιβίωσε του σκανδάλου της παρακολούθησης του κινητού της καγκελαρίου το 2013.

Ενθερμη ατλαντίστρια, η Αγγελα Μέρκελ τήρησε ξεκάθαρη στάση μετά τη νίκη Τραμπ, υπενθυμίζοντάς του τη σημασία του σεβασμού των δημοκρατικών αξιών και της ανοχής.

Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, η επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα λαμβάνει διαστάσεις παράδοσης σημαίας, καθώς η γερμανίδα καγκελάριος ανάγεται σε εκπρόσωπο του ελεύθερου κόσμου και υπερασπιστή της διατλαντικής σχέσης και του ελευθέρου εμπορίου, ρόλου που είχε ως τώρα η Ουάσιγκτον.

Σύμβολο της ενίσχυσης του ειδικού βάρους της Γερμανίας είναι επίσης το γεγονός ότι ο Μπαράκ Ομπάμα επέλεξε το Βερολίνο για να αποχαιρετήσει τους ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Βρετανίας.

Το Βερολίνο είναι γεμάτο συμβολισμούς για τον Ομπάμα. Εκεί έκανε τη μεγάλη του συγκέντρωση τον Ιούλιο 2008. Στην πόλη που άλλοτε ήταν χωρισμένη από το Τείχος, ο αμερικανός πρόεδρος απευθύνθηκε από εκεί στον κόσμο για να εκφράσει την ελπίδα του για την εξάλειψη των πυρηνικών όπλων μπροστά σε 200.000 ανθρώπους κάτω από τη Στήλη της Νίκης.

Από την ευφορία στο φόβο

Πριν από την άφιξη του Μπαράκ Ομπάμα , οι Γερμανοί που ερωτήθηκαν στον τόπο αυτής της ομιλίας του 2008 εξέφρασαν λύπη και αγωνία για την έλευση του Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

«Ευφορία» επικράτησε» όταν ο Μπαράκ Ομπάμα διαδέχθηκε τον Τζορτζ Μπους. «Ηταν κάπως όπως όταν έπεσε το Tείχος του Βερολίνου. Η ατμόσφαιρα τώρα με τoν Τραμπ τείνει προς την καχυποψία. Kανένας δεν ξέρει τι θα κάνει».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα