Ο “πιο θανατηφόρος ηγέτης της CIA” βγαίνει στη σύνταξη

Ο “πιο θανατηφόρος ηγέτης της CIA” βγαίνει στη σύνταξη
Σύμφωνα με τους Ιρανούς, σε αυτό το αεροπλάνο επέβαινε ο Μάικ Ντ'Άντρια, υπεύθυνος του προγράμματος των δολοφονικών drones που είχε πλήξει ανεπανόρθωτα την al-Qaida. H CIA δεν είχε επιβεβαιώσει, ούτε είχε διαψεύσει. AP

Ο Μάικ Ντ'Άντρια έγινε γνωστός ως 'ο Xάρος' των εχθρών των ΗΠΑ, με τη θητεία του στο Ιράν -ως επικεφαλής- να περνάει στην ιστορία του θρύλου. Τώρα ωθείται να βγει στη σύνταξη.

Έκανε καριέρα ως ‘Σκοτεινός Λόρδος’ και ‘Πρίγκιπας του Σκότους’. Όταν δρούσε ως μυστικός πράκτορας, χρησιμοποιούσε πάντα το Roger για όνομα. Ο Μάικ Ντ’Άντρια είχε γίνει η εξαίρεση του κανόνα των συνταξιοδοτήσεων, προκειμένου να μπορεί να συνεχίσει να εργάζεται στη CIA και μετά το ηλικιακό όριο. Η τελευταία σχετική αίτηση απορρίφθηκε, όπως έγραψαν οι New York Times.

“Bασικά του είπαν ‘κοίτα δεν πρόκειται να πάρεις κάποιο πιο υψηλό αξίωμα και εμείς χρειαζόμαστε νέο αίμα και νέα μυαλά’. Δεν αποφάσισε ο ίδιος να αποσυρθεί” δήλωσε πρώην αξιωματούχος της Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ.

Ο Ντ’ Άντρια είχε αναλάβει το ρόλο του επικεφαλής στο Ιράν, το 2017. Ήταν η τελευταία αποστολή μιας καριέρας που σύμφωνα με τους συναδέλφους του, ήταν μεταξύ των πιο σημαντικών της σύγχρονης ιστορίας της CIA. Ηγήθηκε των αντιτρομοκρατικών προσπαθειών της υπηρεσίας από το 2006 έως το 2015 και πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα των ‘δολοφονικών drones’ που εξάρθρωσε -υπό την επίβλεψη του- την al-Qaida. H CIA πραγματοποιούσε νόμιμες επιθέσεις με drone από την επομένη της 11ης Σεπτεμβρίου.

Η φωτογραφία αυτή είναι η μόνη που έχει κυκλοφορήσει με το πρόσωπο του Πρίγκιπα του Σκότους. YouTube

 

Στόχος ήταν τα μέλη της al-Qaida στο Αφγανιστάν. Υπό την ηγεσία του Ντ’ Άντρια το πρόγραμμα τέθηκε στο επίκεντρο των εξελίξεων, με την υπηρεσία να κάνει πάνω από 500 επιθέσεις κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Ομπάμα και να σκοτώνει χιλιάδες μαχητές και εκατοντάδες αθώους πολίτες. “Ο Ντ’ Άντρια ήταν ο πιο θανατηφόρος ηγέτης της CIA σε θητεία κυβέρνησης των ΗΠΑ” πρόσθεσε ο πρώην αξιωματούχος στους Times, “το αντιτρομοκρατικό πρόγραμμα που ‘έτρεχε’ ήταν το πιο αμείλικτο. Επί της ουσίας, αυτός ‘έτρεξε’ τον συγκεκριμένο πόλεμο. Επί των ημερών του, το προσδόκιμο ζωής του αρχηγού των επιχειρήσεων της al-Qaida έφτασε στον ένα μήνα. Κάθε φορά που κάποιος αναλάμβανε το πόστο, λίγο αργότερα εξαφανιζόταν. Ο τρόπος που λειτουργούσε το πρόγραμμα διέλυσε τη δομή και το ηθικό της οργάνωσης”.

Κάθε φορά που πρότειναν στον Ντ’ Άντρεα προαγωγή, την απέρριπτε λέγοντας “είμαι χαρούμενος εδώ όπου είμαι”. Ήταν ο υπεύθυνος και της αποστολής που είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία του Οσάμα Μπιν Λάντεν, το 2011. Τώρα ήλθε η ώρα να πει το ‘αντίο’.

Το Γενάρη του 2020 προέκυψε η πληροφορία πως μαχητικό αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε ο Ντ’ Άντρια είχε καταρριφθεί στα ανατολικά του Αφγανιστάν και πως ο επικεφαλής ήταν νεκρός. H CIA δεν επιβεβαίωσε, ούτε διέψευσε. Τώρα λέει πως βγήκε σε σύνταξη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα