Ο Πούτιν πραγματοποίησε δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυρηνικού πυραύλου

Διαβάζεται σε 3'
Εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Yars
Φωτογραφία αρχείου Russian Defense Ministry Press Service via AP, File

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας πραγματοποίησε με επιτυχία δοκιμαστική εκτόξευση ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυρηνικού πυραύλου.

Μία δοκιμαστική εκτόξευση ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυρηνικού πυραύλου στερεού καυσίμου Yars πραγματοποίησε με επιτυχία το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε στο Κοσμοδρόμιο του Πλεσέτσκ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

“Στο Κρατικό Δοκιμαστικό Κοσμοδρόμιο του Πλεσέτσκ, η μονάδα πυραύλων Yoshkar-Ola πραγματοποίησε εκπαιδευτική εκτόξευση ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Yars στερεού καυσίμου, εξοπλισμένου με διαχωρίσιμη κεφαλή. Σκοπός της εκτόξευσης ήταν η επιβεβαίωση των τακτικών, τεχνικών και πτητικών χαρακτηριστικών του σύγχρονου πυραυλικού συστήματος. Όλα τα καθήκοντα που είχαν ανατεθεί εκπληρώθηκαν πλήρως”, αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Δείτε το βίντεο της εκτόξευσης:

Η δοκιμαστική εκτόξευση έρχεται μία ημέρα μετά την ομιλία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στο ρωσικό κοινοβούλιο, όπου μεταξύ άλλων έστειλε αυστηρό μήνυμα προς τις χώρες της Δύσης, ότι ρισκάρουν μια πυρηνική σύγκρουση αν στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία.

“Έχουμε έτοιμους τους πυραύλους Sarmat”

Κατά την ομιλία του τόνισε συγκεκριμένα πως “θα πρέπει τελικά να συνειδητοποιήσουν (οι Δυτικοί) ότι διαθέτουμε επίσης όπλα που μπορούν να πλήξουν στόχους στο έδαφός τους. Όλα όσα σκέφτεται η Δύση δημιουργούν την πραγματική απειλή μιας σύγκρουσης με τη χρήση πυρηνικών όπλων και, συνεπώς, την καταστροφή του πολιτισμού. Δεν το καταλαβαίνουν αυτό;”. “Θυμόμαστε τη μοίρα εκείνων που κάποτε έστειλαν τα στρατεύματά τους στο έδαφος της χώρας μας“, είπε με νόημα, θεωρώντας φυσικά τα ουκρανικά εδάφη ως ρωσικά.

Είδηση είναι πως ανακοίνωσε ότι οι πρώτοι βαλλιστικοί πύραυλοι Sarmat (ή Satan II) παραδόθηκαν στα στρατεύματα. Οι εν λόγω πύραυλοι επιτρέπουν στη Ρωσία να ενισχύσει την ικανότητά της έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών και του NATO. Σύμφωνα με τον στρατό της Ρωσίας, ο βαλλιστικός πύραυλος Sarmat μπορεί να παρακάμψει οποιαδήποτε άμυνα “και να εξαλείψει χώρες”. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η εμβέλεια του βλήματος αγγίζει τα 18.000 χιλιόμετρα και ζυγίζει περίπου 200 τόνους, έχοντας βάρος ρίψης περίπου 10 τόνων.

Πρακτικά ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τη Δύση συλλήβδην, “ότι μας σέρνει όλους σε μια νέα παγκόσμια κούρσα εξοπλισμών“.

“Το ηθικό παραμένει ακμαίο”

Ο Πούτιν δήλωσε επίσης ότι όποιος προσπαθήσει να “επιτεθεί στη Ρωσία” θα αντιμετωπίσει σκληρότερες συνέπειες απ’ ό,τι στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, επειδή η χώρα διαθέτει πλέον όπλα που μπορούν να πλήξουν στόχους σε μακρινές αποστάσεις. Συνολικά επανέλαβε πως απέναντι στην Ουκρανία και το ΝΑΤΟ χρειάζεται “εσωτερική ενότητα” και “ευθύνη”, μεταξύ των πολιτών. Ανέφερε δε, πως η Ρωσία “υπερασπίζεται τα εδάφη στο Ντονμπάς. Παρά τις απώλειες που είχαμε, το ηθικό μας παραμένει ψηλά. Δεν ξεκινήσαμε εμείς αυτόν τον πόλεμο στο Ντονμπάς. Όπως έχω πει πολλές φορές, θα κάνουμε τα πάντα για να τον τερματίσουμε, να εξαλείψουμε τον ναζισμό”, πρόσθεσε, στην προσφιλή του ρητορική.

Ο Πούτιν εξήρε άλλωστε “την πρόοδο του ρωσικού στρατού”, ο οποίος είπε ότι τώρα “έχει τον πρώτο λόγο” στην Ουκρανία μετά από περισσότερα από δύο χρόνια πολέμου. Μετά την πρόσφατη υποχώρηση της Ουκρανίας από την ανατολική πόλη Avdiivka, ο Πούτιν είπε ότι τα στρατεύματά του “προχωρούν με σιγουριά σε ορισμένες περιοχές επιχειρησιακής σημασίας, και απελευθερώνουν όλο και περισσότερα εδάφη”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα