Ο Σάντερς προτείνει αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας στις ΗΠΑ

Ο Σάντερς προτείνει αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας στις ΗΠΑ
Μπέρνι Σάντερς AP

Η πρόταση του Μπέρνι Σάντερς για αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας προκαλεί ήδη μεγάλη συζήτηση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εξαλλοι οι Ρεπουμπλικάνοι.

Ενα αν μην τι άλλο ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο για τη δημόσια υγεία στις ΗΠΑ, που θα στηρίζεται αποκλειστικά στη χρηματοδότηση του δημοσίου είναι έτοιμος να θέσει επί τάπητος ο Μπέρνι Σάντερς.

Ο γερουσιαστής, που διεκδικεί το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του 2020, εισηγείται σύστημα στο οποίο δεν θα μπορούν να παίρνουν μέρος οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες κάτι που σημαίνει ότι θα είναι αποκλειστικά δημόσιο.

Εννοείται-και ο Σάντερς το δηλώνει ανοιχτά- ότι για να εφαρμοστεί ένα τέτοιο σύστημα χρειάζεται ραγδαία αύξηση στη φορολόγηση των εχόντων έτσι ώστε να βρεθούν τα απαραίτητα κεφάλαια.

Επίσης, θα απαιτηθούν τεράστιες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των νοσοκομείων, στον τρόπο με τον οποίο θα σχετίζονται με το νέο σύστημα οι φαρμακευτικές εταιρίες αλλά και οι άλλοι πάροχοι υγείας.

Ο Σάντερς, σε τοποθέτησή του, χαρακτηριστικά τόνισε ότι “με το Medicare for All” ο κόσμος απαλλάσσεται από τις φαρμακευτικές και τις ασφαλιστικές εταιρίες που κερδίζουν δισεκατομμύρια κάθε χρόνο συμπληρώνοντας ότι ο ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει σε τομείς όπως η χειρουργική για καλλωπιστικούς λόγους.

Οι Ρεπουμπλικανοί, από την πλευρά τους, έσπευσα να πουν ότι το σχέδιο Σάντερς είναι τρομερά δαπανηρό και ανεφάρμοστο και όπως τόνισε η εκπρόσωπος του Τραμπ αυτό που στην πραγματικότητα θα κάνει το Medicare for All είναι να θέσει 180 εκατομμύρια Αμερικανούς εκτός των πάσης φύσεως θεραπειών στις οποίες πρέπει να υποβληθούν”. “Οι “πολιτικές της ελεύθερης αγοράς του προέδρου Τραμπ είναι η καλύτερη εναλλακτική” επεσήμανε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα