Ο Τραμπ απειλεί να βομβαρδίσει το Ομάν “αν σταθεί εμπόδιο στο Ορμούζ”

Διαβάζεται σε 9'
Ο Ντόναλντ Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ AP Photo/Jacquelyn Martin

Απειλές Τραμπ προς το Ομάν με αφορμή τη διαχείριση των Στενών του Ορμούζ. “Θα τους βομβαρδίσουμε άγρια, αν σταθούν εμπόδιο”.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ θα “βομβαρδίσουν άγρια” το Ομάν αν μπει εμπόδιο εν μέσω της σύγκρουσης με το Ιράν στα Στενά του Ορμούζ.

Ο Τραμπ έκανε τη δήλωση αυτή σε συνέντευξή του στο Fox News, καθώς η εκεχειρία μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν πρόκειται να λήξει.

“Αν το Ομάν μπει εμπόδιο, θα τους βομβαρδίσουμε άγρια”, είπε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.

Το Ιράν ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με το Ομάν σχετικά με το πώς θα επανανοίξουν τα Στενά του Ορμούζ.

Οι διαπραγματεύσεις Ιράν – Ομάν για το Ορμούζ

Σύμφωνα με το Bloomberg, Ιράν και Ομάν επεξεργάζονται έναν «ναυτιλιακό χάρτη», ο οποίος θα καθορίζει τις διαδρομές των πλοίων και θα αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας στα Στενά του Ορμούζ.

Η συμφωνία αναμένεται να αποτελέσει ανεξάρτητη ρύθμιση μεταξύ Ιράν και Ομάν, με στόχο να διασφαλίζει την κυριαρχία των δύο χωρών και παράλληλα την ασφαλή διέλευση των πλοίων.

Το πλαίσιο των συνομιλιών επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Εσμαΐλ Μπαγκάι, σύμφωνα με το πρακτορείο Defa Press.

Όπως ανέφερε, οι διαπραγματεύσεις εξελίσσονται θετικά, παρά τα εμπόδια που, σύμφωνα με την Τεχεράνη, δημιουργεί η αμερικανική πλευρά.

Το πλεονέκτημα της Τεχεράνης

Το Ιράν έχει αντλήσει ένα απλό δίδαγμα από τον πόλεμο με τις ΗΠΑ: “Αν κρατήσεις την ψυχραιμία σου αρκετά, η Ουάσινγκτον θα υποχωρήσει πρώτη”.

Αυτό σημειώνει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal, ενώ προσθέτει ότι για ένα σύστημα που αγωνίζεται για την επιβίωσή του, οι υπαρξιακές απειλές τείνουν να σκληραίνουν την αποφασιστικότητα του.

Η αμερικανική πλευρά έδειξε ότι θα επιβάλει νέους περιορισμούς στην οικονομία του Ιράν τις επόμενες ημέρες. Ο υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, δήλωσε ότι θα πρόκειται για ένα «διπλό χτύπημα», σε συνδυασμό με τον ναυτικό αποκλεισμό των ιρανικών λιμανιών από τις ΗΠΑ.

Οι προσπάθειες και των δύο πλευρών να προκαλέσουν οικονομική ζημιά η μία στην άλλη τις απομακρύνουν ακόμη περισσότερο από τη διπλωματική διέξοδο που φαινόταν να έχουν επιτύχει με τη συμφωνία του Ιουνίου. Η εν λόγω συμφωνία προέβλεπε οικονομικά οφέλη για την Τεχεράνη, εφόσον άνοιγε εκ νέου τα Στενά και ξεκινούσε σοβαρές διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος ξεκίνησε τον πόλεμο δηλώνοντας ότι στόχος του ήταν να αναγκάσει το Ιράν να συνάψει μια συμφωνία που θα το εμπόδιζε να αποκτήσει πυρηνικό όπλο.

Όμως, καθώς η σύγκρουση παρατείνεται και η Τεχεράνη έχει επιβάλει έναν έλεγχο που δεν είχε στο παρελθόν επί των παγκόσμιων ενεργειακών ροών στο Ορμούζ, οι προτεραιότητές του φαίνεται να έχουν αλλάξει.

Ο Λευκός Οίκος έχει γίνει όλο και πιο απαισιόδοξος τις τελευταίες εβδομάδες όσον αφορά την επίτευξη μιας τελικής πυρηνικής συμφωνίας με την Τεχεράνη.

Αντ’ αυτού, ο Τραμπ έχει επικεντρωθεί στην άσκηση πίεσης στην ταλαιπωρημένη οικονομία του Ιράν, ώστε το καθεστώς να συνάψει συμφωνία για το άνοιγμα της θαλάσσιας οδού, κάτι που θα του επέτρεπε να κηρύξει νίκη στον πόλεμο και να προχωρήσει, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Πλοία στον Κόλπο του Ομάν
Πλοία στον Κόλπο του Ομάν AP Photo

Tο ερώτημα που προκύπτει

Για το Ιράν, ο έλεγχος του Ορμούζ του επιτρέπει να διατυπώνει απαιτήσεις προς τις ΗΠΑ χωρίς να χρειάζεται να κάνει παραχωρήσεις όσον αφορά το βασικό πυρηνικό του πρόγραμμα.

Ιρανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ο χρόνος είναι με το μέρος τους και έχουν διευρύνει τις απαιτήσεις τους για την επαναλειτουργία του Ορμούζ. Η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να τερματίσουν τον πόλεμο, να άρουν τον αποκλεισμό και να προσφέρουν ανακούφιση από τις καταστροφικές κυρώσεις και το πάγωμα των ιρανικών κεφαλαίων.

Το κεντρικό ερώτημα της σύγκρουσης έχει πλέον καταστεί: ποια πλευρά θα υποχωρήσει πρώτη υπό την οικονομική πίεση.

«Αφού ολοκληρώσουμε την ήττα του Ιράν, το οποίο υφίσταται βαριά ήττα, πολύ σύντομα θα κηρύξω τα Στενά του Ορμούζ έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην πολιτεία της Νέας Υόρκης την Παρασκευή.

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η ικανότητα της Τεχεράνης να προχωρήσει σε στρατιωτική κλιμάκωση καθιστά πιο δύσκολο για την Ουάσινγκτον να αποσπάσει παραχωρήσεις μόνο με οικονομική πίεση.

Ο Τραμπ απειλεί να προσαρτήσει τα Στενά του Ορμούζ – Μπορεί να το κάνει;

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε την Παρασκευή ότι σκοπεύει «πολύ σύντομα» να ανακηρύξει τα Στενά του Ορμούζ αμερικανικό έδαφος, την ώρα που το καθεστώς του στρατηγικής σημασίας θαλάσσιου περάσματος, από το οποίο διέρχεται περίπου το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πετρελαίου και φυσικού αερίου, παραμένει στο επίκεντρο μιας στρατιωτικής και διπλωματικής αντιπαράθεσης.

Το Ιράν απάντησε χαρακτηρίζοντας τις απειλές του Τραμπ «ανοησίες», ενώ το μνημόνιο κατανόησης που υπέγραψαν οι δύο πλευρές τον Ιούνιο εκπνέει την Κυριακή.

Η Τεχεράνη έχει αποκλείσει τη διέλευση από τα Στενά, χρησιμοποιώντας τα ως μοχλό πίεσης στην παγκόσμια οικονομία, ενώ η Ουάσινγκτον διατηρεί ναυτικό αποκλεισμό των ιρανικών λιμανιών, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την ιρανική οικονομία.

Όπως αναφέρει το Al Jazeera, μέσα σε αυτό το σκηνικό, ο Τραμπ έχει ακολουθήσει και στο παρελθόν μια τακτική κλιμάκωσης της ρητορικής του απέναντι στο Ιράν, απειλώντας επανειλημμένα με στρατιωτική δράση και κάνοντας πίσω την τελευταία στιγμή.

Τι είπε ο Τραμπ

«Μετά την ολοκλήρωση της ήττας του Ιράν, το οποίο ηττάται πολύ άσχημα, πολύ σύντομα θα ανακηρύξω τα Στενά του Ορμούζ έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ομιλία του σε αστυνομική ακαδημία στη Νέα Υόρκη.

Μάλιστα, υποστήριξε ότι τα Στενά ουσιαστικά αποτελούν ήδη αμερικανικό έδαφος, αναφερόμενος στον ναυτικό αποκλεισμό.

«Έχουμε τον αποκλεισμό. Κανένα πλοίο δεν περνά, εκτός αν το θέλουμε εμείς», είπε.

Ωστόσο, το Ιράν εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι ελέγχει τη θαλάσσια οδό, ενώ στοιχεία ναυσιπλοΐας δείχνουν ότι ορισμένα πλοία έχουν καταφέρει να διέλθουν παρά τον αμερικανικό αποκλεισμό.

Τα Στενά βρίσκονται ανάμεσα στις ακτές του Ιράν και του Ομάν. Όπως σχολίασε η ανταποκρίτρια του Al Jazeera Κίμπερλι Χάλκετ, πρόκειται για «χωρικά ύδατα του Ιράν και του Ομάν», ενώ ο Τραμπ συχνά χρησιμοποιεί τέτοιες δηλώσεις για να προκαλεί τους αντιπάλους του.

Η οργισμένη απάντηση της Τεχεράνης

Ιρανοί αξιωματούχοι απάντησαν με ιδιαίτερα σκληρούς τόνους. Ο επικεφαλής της ιρανικής Δικαιοσύνης χαρακτήρισε τον Τραμπ εγκληματία και τις δηλώσεις του «ανοησίες», επιμένοντας ότι τα Στενά ανήκουν στο Ιράν.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Καζέμ Γκαριμπαμπάντι δήλωσε: «Τα Στενά του Ορμούζ δεν μπορούν να καταληφθούν με ένα tweet, ούτε με αεροπλανοφόρο, ούτε με μια διαταγή, ούτε με μια προεκλογική ομιλία».

«Τα Στενά του Ορμούζ ήταν, είναι και θα παραμείνουν ιρανικά», πρόσθεσε.

Παράλληλα, η Τεχεράνη βρίσκεται σε συνομιλίες με το Ομάν για τη διαχείριση της θαλάσσιας κυκλοφορίας. Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις «ενδέχεται να καταλήξουν σύντομα».

Μπορεί πράγματι ο Τραμπ να προσαρτήσει τα Στενά;

Οι ειδικοί στο διεθνές δίκαιο θεωρούν ότι μια τέτοια κίνηση δεν μπορεί να γίνει με μια απλή μονομερή προεδρική διακήρυξη.

Ο Μπρους Φέιν, πρώην αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας επί Ρόναλντ Ρίγκαν, υποστηρίζει ότι ο Τραμπ δεν έχει συνταγματική εξουσία να προσαρτήσει μόνος του ξένο έδαφος. Για την προσάρτηση απαιτείται συνθήκη που θα επικυρωθεί από τη Γερουσία ή σχετική νομοθεσία.

Από την πλευρά της, η ειδικός στο διεθνές δίκαιο Νάταλι Κλάιν σημειώνει ότι η μόνη θεωρητική περίπτωση κατά την οποία θα μπορούσε να υπάρξει κάποια νομική βάση για τον αμερικανικό έλεγχο θα ήταν εάν οι ΗΠΑ κατείχαν στρατιωτικά το Ιράν ή τουλάχιστον τις παράκτιες περιοχές του.

FILE - In this Nov. 19, 2019, photo made available by U.S. Navy, the aircraft carrier USS Abraham Lincoln, left, the air-defense destroyer HMS Defender and the guided-missile destroyer USS Farragut transit the Strait of Hormuz with the guided-missile cruiser USS Leyte Gulf. (Mass Communication Specialist 3rd Class Zachary Pearson/U.S. Navy via AP, File)

Τι προβλέπει το διεθνές δίκαιο

Ούτε το ίδιο το Ιράν διαθέτει απόλυτη κυριαρχία σε ολόκληρα τα Στενά. Σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, τα χωρικά ύδατα των παράκτιων κρατών εκτείνονται έως 12 ναυτικά μίλια από τις ακτές τους και τα πλοία έχουν δικαίωμα διέλευσης.

Στο στενότερο σημείο τους, τα Στενά του Ορμούζ έχουν πλάτος περίπου 21 ναυτικά μίλια, με αποτέλεσμα τα χωρικά ύδατα του Ιράν και του Ομάν να επικαλύπτονται.

Παρότι ούτε οι ΗΠΑ ούτε το Ιράν έχουν επικυρώσει τη συγκεκριμένη σύμβαση, οι σχετικοί κανόνες θεωρούνται ευρέως μέρος του εθιμικού διεθνούς δικαίου.

Για τον καθηγητή Πολ Μάσγκρεϊβ του Georgetown University στο Κατάρ, οι δηλώσεις Τραμπ απευθύνονται κυρίως στο αμερικανικό κοινό και στη βάση των υποστηρικτών του. Ο ίδιος χαρακτηρίζει τον Αμερικανό πρόεδρο «σόουμαν» και προειδοποιεί ότι πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, αλλά όχι απαραίτητα «κυριολεκτικά».

Σε κάθε περίπτωση, η ρητορική του Τραμπ δείχνει ότι η Ουάσινγκτον δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να υποχωρήσει από την αντιπαράθεση με την Τεχεράνη, ενώ τα Στενά του Ορμούζ παραμένουν ένα από τα σημαντικότερα διαπραγματευτικά όπλα και για τις δύο πλευρές.

Σχετικό Άρθρο

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα