Ο Τραμπ αποκάλεσε τους παράτυπους μετανάστες, “ζώα”

Διαβάζεται σε 4'
Προεκλογική ομιλία του Τραμπ
Προεκλογική ομιλία του Τραμπ AP Photo Paul Sancya

Οι δολοφονίες δύο νεαρών γυναικών από παράτυπους μετανάστες έγιναν επιχείρημα λαϊκισμού από τον Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος επέστρεψε ξανά στα προσφιλή του fake news.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αποκάλεσε τους παράτυπους μετανάστες στις Ηνωμένες Πολιτείες “ζώα” και “όχι ανθρώπους” σε μια ομιλία του στο Μίσιγκαν την Τρίτη, επανερχόμενος στη ρητορική που έχει αναπτύξει ξανά στο πρόσφατο παρελθόν.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πλανητάρχης και υποψήφιος για την προεδρία έναντι του Τζο Μπάιντεν, εμφανιζόμενος μαζί με άλλους αξιωματούχους περιέγραψε με λεπτομέρειες το σχέδιο νόμου που ετοιμάζει για ποινικές υποθέσεις που αφορούν σε παράνομους μετανάστες, την είσοδό τους στις Ηνωμένες Πολιτείες και τα μέτρα εναντίον τους. Σε μια νέα κινδυνολογία, είπε δε πως η βία και το χάος θα επιστρέψουν στη χώρα του αν δεν κερδίσει τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Σε άλλη του ομιλία στο Green Bay του Ουισκόνσιν χαρακτήρισε άλλωστε τις εκλογές του 2024 ως “την τελική μάχη του έθνους”. Αναφερόμενος στη δολοφονία 22χρονης φοιτήτριας από τη Γεωργία (Laken Hope Riley) που φέρεται να σκοτώθηκε από παράτυπο μετανάστη από τη Βενεζουέλα, είπε: “Οι Δημοκρατικοί μας λένε, “μην τους αποκαλείτε ζώα, είναι άνθρωποι”. Ε λοιπόν όχι, εγώ λέω πως δεν είναι άνθρωποι, είναι ζώα”.

Ο Τραμπ είπε πως συνάντησε μάλιστα την οικογένεια 25χρονης στο Μίσιγκαν (Ruby Garcia) η οποία δολοφονήθηκε τον περασμένο μήνα από παράτυπο μετανάστη, ωστόσο η αδερφή του θύματος αρνήθηκε πως ο πρώην πρόεδρος ήρθε σε επαφή με την οικογένεια.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τραμπ χρησιμοποιεί ανάλογα επιχειρήματα. Σε ομιλίες του συνηθίζει να αναφέρει πως οι μετανάστες περνούν παράνομα τα σύνορα με το Μεξικό έχοντας δραπετεύσει από φυλακές και κέντρα υποδοχής ασύλου στις χώρες τους και ευθύνονται για το βίαιο έγκλημα στις ΗΠΑ. Ωστόσο, όπως τονίζει το Reuters, δεν υπάρχει έρευνα που να επιβεβαιώνει πως οι παράτυποι μετανάστες διαπράττουν βίαια εγκλήματα σε υψηλότερο ποσοστό από ό,τι οι γηγενείς πολίτες.

Προεκλογική ομιλία του Τραμπ
Προεκλογική ομιλία του Τραμπ AP Photo Paul Sancya

Ο Δημοκρατικός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, αντίπαλος του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, κατηγορεί τον Τραμπ ότι ενθάρρυνε τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο να μην εγκρίνουν νομοθεσία που θα ενίσχυε την ασφάλεια στα νότια σύνορα, και δεσμεύτηκε πως θα εισαγάγει νέα μέτρα με στόχο τη μείωση της παράνομης μετανάστευσης.

“Ο Ντόναλντ Τραμπ επιδίδεται σε ακραία ρητορική που προωθεί τον διχασμό, το μίσος και τη βία στη χώρα μας” είπε ο Μάικλ Τάιλερ, διευθυντής επικοινωνίας της εκστρατείας του Τζο Μπάιντεν πριν τις ομιλίες του Τραμπ.

Οι κρίσιμες μάχες σε Μίσιγκαν και Ουισκόνσιν

Οι δολοφονίες της 22χρονης φοιτήτριας και της 25χρονης “επέτρεψαν” στον Τραμπ να εργαλειοποιήσει τα περιστατικά για να λαϊκίσει πάλι πάνω στο ζήτημα της μετανάστευσης.

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση το 38% των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων ανέφερε τη μετανάστευση ως το κορυφαίο θέμα της χώρας, σε έρευνα των Reuters/Ipsos που δημοσιεύθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου. Αντιστοίχως, το 1/5 των ψηφοφόρων που δηλώνουν “ανεξάρτητη” θεωρεί τη μετανάστευση ως κορυφαίο εθνικό θέμα. Ο Τραμπ ισχυρίζεται συχνά χωρίς να επικαλείται ασφαλή στοιχεία πως οι μετανάστες έχουν προκαλέσει έξαρση του βίαιου εγκλήματος στις πόλεις των ΗΠΑ, “στοχεύοντας” κυρίως ανθρώπους λατινομαερικανικής καταγωγής με γενικεύσεις και “τσουβαλιάσματα”.

Κατά την ομιλία του στο Ουισκόνσιν, ο Τραμπ υποσχέθηκε ότι θα σταματήσει τη “λεηλασία, τους βιασμούς, τις σφαγές και την καταστροφή των αμερικανικών προαστίων, πόλεων και κωμοπόλεων μας”. Το Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν είναι δύο πολιτείες που θα μπορούσαν να καθορίσουν εάν ο Μπάιντεν ή ο Τραμπ θα γίνουν ένοικοι του Λευκού Οίκου την επόμενη χρονιά.

Στις εκλογές του 2020, ο Μπάιντεν κέρδισε τον Τραμπ στο Ουισκόνσιν με λιγότερο από μία ποσοστιαία μονάδα και στο Μίσιγκαν με λιγότερο από τρεις. Και στις δύο Πολιτείες αναμένονται νέα “ντέρμπι”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα