Ο Τραμπ θα κηρύξει την Κίνα 'ανταγωνιστή' των ΗΠΑ

President Donald Trump speaks with reporters after a meeting with Senate Majority Leader Mitch McConnell, R-Ky., in the Rose Garden of the White House, Monday, Oct. 16, 2017, in Washington. (AP Photo/Evan Vucci)
President Donald Trump speaks with reporters after a meeting with Senate Majority Leader Mitch McConnell, R-Ky., in the Rose Garden of the White House, Monday, Oct. 16, 2017, in Washington. (AP Photo/Evan Vucci) AP

Η νέα στρατηγική που θα παρουσιάσει ο Τραμπ δεν συνεπάγεται την άσκηση μιας πολιτικής αποτροπής ή περιορισμού της Κίνας, αλλά έχει σκοπό να περιγράψει με σαφήνεια τις προκλήσεις που θεωρεί ότι εγείρει για την Ουάσινγκτον

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα παρουσιάσει σε μια ομιλία που θα εκφωνήσει αύριο, Δευτέρα, τη νέα στρατηγική των ΗΠΑ στο πεδίο της εθνικής ασφάλειας, η οποία θα βασίζεται στο πολιτικό του δόγμα «Πρώτα η Αμερική» και, μεταξύ άλλων, θα καθιστά σαφές ότι η Ουάσινγκτον θεωρεί πλέον την Κίνα ανταγωνιστή της, δήλωσαν δύο Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι ενήμεροι για το περιεχόμενο του κειμένου το Σάββατο.

Ο Τραμπ έχει επαινέσει δημόσια τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, αλλά ταυτόχρονα απαιτεί το Πεκίνο να εντείνει την πίεση που ασκεί στη Βόρεια Κορέα προκειμένου η Πιονγκγιάνγκ να τερματίσει τα προγράμματα της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, ενώ παράλληλα αξιώνει από την κινεζική ηγεσία να αλλάξει τις πρακτικές της στο πεδίο του εμπορίου ώστε οι εταιρείες των ΗΠΑ να συναντούν ευνοϊκότερους όρους.

Η νέα στρατηγική που θα παρουσιάσει ο Τραμπ δεν συνεπάγεται την άσκηση μιας πολιτικής αποτροπής ή περιορισμού της Κίνας, αλλά έχει σκοπό να περιγράψει με σαφήνεια τις προκλήσεις που θεωρεί ότι εγείρει για τις ΗΠΑ, σημείωσαν οι δύο αξιωματούχοι.

Το κείμενο, το οποίο βρίσκεται ακόμη στη φάση της ολοκλήρωσης, αναμένεται επίσης ότι θα ακυρώσει μια απόφαση που είχε ανακοινώσει ο Μπαράκ Ομπάμα, ο δημοκρατικός προκάτοχος του Τραμπ, τον Σεπτέμβριο του 2016, όταν είχε ανακηρύξει την κλιματική αλλαγή απειλή για την αμερικανική εθνική ασφάλεια, είπε ο ένας από τους αξιωματούχους.

Ο Τραμπ θα παρουσιάσει τις προτεραιότητές του στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, δίνοντας την έμφαση σε πολιτικές που εντάσσονται στο δόγμα που συνοψίζει με τη φράση «Πρώτα η Αμερική»: την περαιτέρω ενίσχυση του στρατού των ΗΠΑ, την αντιμετώπιση των ισλαμιστών εξτρεμιστών, και την αναπροσαρμογή συμφωνιών για το εμπόριο κατά τρόπο ώστε οι ΗΠΑ να γίνουν πιο ανταγωνιστικές, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

(Φωτογραφία: AP / Evan Vucci)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τραμπ
SHARE:

24Media Network