Ο Τραμπ υποσχέθηκε ‘πολλή αγάπη’ με τον Νετανιάχου στο πλευρό του

Ο Τραμπ υποσχέθηκε ‘πολλή αγάπη’ με τον Νετανιάχου στο πλευρό του

"Πολύ άδικη" χαρακτηρίζει ο πρόεδρος Τραμπ την μεταχείριση των Ηνωμένων Εθνών προς το Ισραήλ κατά την συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Νετανιάχου. Τι είπε για το κράτος της Παλαιστίνης και τις ρατσιστικές επιθέσεις

Τα επόμενα χρόνια θα δούμε “πολλή αγάπη” στις ΗΠΑ: αυτή την αινιγματική απάντηση έλαβαν οι δημοσιογράφοι όταν ρώτησαν τον Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, σχετικά με την αύξηση των αντισημιτικών ενεργειών στις ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες.

“Θα εξαλείψουμε την εγκληματικότητα σε αυτήν την χώρα. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να βάλουμε τέλος σε έναν ρατσισμό που υποβόσκει εδώ και πολύ καιρό”, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, κάνοντας επίσης λόγο για μια “πολύ διχασμένη” χώρα.

“Ελπίζω ότι θα μπορέσω να κάνω κάτι σχετικά με αυτό”, συμπλήρωσε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους.

“Σε σχέση με τους Εβραίους πολίτες… τόσο φίλους μας, μια κόρη που βρίσκεται εδώ (Ιβάνκα Τραμπ), έναν γαμπρό (Τζάρεντ Κούσνερ) και τρία όμορφα εγγόνια. Πιστεύω ότι θα δείτε τις ΗΠΑ πολύ διαφορετικές τα επόμενα τρία, τέσσερα ή οκτώ επόμενα χρόνια”.

Ο Τζάρεντ Κούσνερ, στενός σύμβουλος του Τραμπ, είναι Εβραίος και η Ιβάνκα Τραμπ είχε ασπαστεί τον ιουδαϊσμό προτού τον παντρευτεί το 2009.

“Πιστεύω ότι πολλά καλά πράγματα γίνονται. Θα δείτε πολλή αγάπη. Θα δείτε πολλή αγάπη”, υποσχέθηκε έχοντας στο πλευρό του τον επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης στην κοινή τους συνέντευξη τύπου στο Λευκό Οίκο.

Το διάστημα των 10 ημερών μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ την 8η Νοεμβρίου, μια αμερικανική οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Southern Poverty Law Center, καταμέτρησε 867 ρατσιστικές ενέργειες στις ΗΠΑ, οι 100 εκ των οποίων είχαν αντισημιτικό χαρακτήρα.

“Τα Ηνωμένα Έθνη φέρονται άδικα στο Ισραήλ”

Ο πρόεδρος Τραμπ χαρακτήρισε άλλωστε άδικη την μεταχείριση των Ηνωμένων Εθνών προς το Ισραήλ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχωρούν στον Λευκό Οίκο με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Νετανιάχου μετά τη συνάντησή τους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος με την πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Μελάνια Τραμπ υποδέχτηκαν νωρίτερα τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και την σύζυγο του. Ο Νετανιάχου είναι ο τέταρτος αρχηγός κράτους που υποδέχεται ο Τραμπ.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός αναμενόταν να θέσει στο νέο Αμερικανό πρόεδρο όλα τα ανοιχτά ζητήματα στην Μέση Ανατολή: Από την κρίση στην Συρία και τα πυρηνικά του Ιράν, μέχρι τις εξελίξεις στις αραβο-ισραηλινές σχέσεις.

Όπως μεταδίδει το Euronews, ο νέος Αμερικανός πρόεδρος έχει προαναγγείλει αλλαγή στάση της Ουάσινγκτον σε σχέση με την περίοδο Ομπάμα.

Αν και έχει μετριάσει την προεκλογική ρητορική του υπέρ του Τελ Αβίβ, ο Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθεί να μην καταδικάζει ευθέως την εποικιστική δραστηριότητα του Ισραήλ.

Παράλληλα, εμφανίζεται ότι μετακινείται από μια πάγια θέση της Ουάσινγκτον: Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου ο πρόεδρος στηρίζει τον στόχο της ειρήνης ακόμα και αν σε αυτή δεν περιλαμβάνεται η λύση των δυο κρατών.

Ο Ντένις Ρος, που εξειδικεύεται στο Ιράν και ήταν συντονιστής για τη Μέση Ανατολή κατά την προεδρία του Μπιλ Κλίντον, τονίζει ότι οι δύο πλευρές έχουν ουσιαστικό συμφέρον από μια επιτυχή συνάντηση.

“Η συνάντηση θα είναι επιτυχής γιατί τόσο ο πρόεδρος Τραμπ, όσο και ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, έχουν μεγάλο συμφέρον να δείξουν ότι τα προβλήματα που υπήρξαν στις σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ προκλήθηκαν από την προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση και τώρα δεν υπάρχουν. Παράλληλα, θέλουν να δείξουν ότι αυτά τα προβλήματα οφείλονταν κυρίως στην προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση εννοώντας τον Μπαράκ Ομπάμα”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρος σε ενημέρωση που οργάνωσε ισραηλινό λόμπι στην Ουάσιγκτον (The Israel Project).

Σύμφωνος με τον Τραμπ ο Μαχμούντ Αμπάς

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε πως συμφωνεί με την έκκληση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κάλεσε το Ισραήλ «να υπαναχωρήσει» από την εποικιστική του δραστηριότητα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Αμπάς, υπογραμμίζεται ότι: «Η προεδρία ζητά από το Ισραήλ να συμφωνήσει με την έκκληση του Τραμπ και από την διεθνή κοινότητα να εμποδίσει όλες τις εποικιστικές δραστηριότητες, ανάμεσα σε αυτές και στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα