Κρυπτονομίσματα: Ο Σαμ Μπάνκμαν Φριντ καταδικάστηκε για μια από τις μεγαλύτερες απάτες

Διαβάζεται σε 2'
Κρυπτονομίσματα: Ο Σαμ Μπάνκμαν Φριντ καταδικάστηκε για μια από τις μεγαλύτερες απάτες
O Σαμ Μπάνκμαν Φριντ, ιδρυτής του 'ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων' FTX AP Photo Bebeto Matthews

Στα 30 του ο Σαμ Μπάνκμαν Φριντ ήταν δισεκατομμυριούχος. Στα 31 καταδικάστηκε ως «ένας από τους μεγαλύτερους οικονομικούς απατεώνες στην ιστορία των ΗΠΑ», με τα θύματα του να χάνουν σχεδόν 10.000.000.000 δολάρια.

O Σαμ Μπάνκμαν Φριντ είχε μια ιδέα που τον έκανε δισεκατομμυριούχο στα 30 του χρόνια, αποδίδοντας εκατομμύρια και σε όσους τον εμπιστεύτηκαν. Μεταξύ τους ήταν και πολλοί celebrities. Για τα πρώτα χρόνια, το FTX, ‘ανταλλακτήριο’ κρυπτονομισμάτων που δημιούργησε ήταν τεράστια επιτυχία.

Πέρυσι όλα άλλαξαν, στο βαθμό που έγινε ο πρώτος άνθρωπος που έχασε 16.000.000.000 δολάρια σε μια εβδομάδα.

Σήμερα (Παρασκευή 3/11) καταδικάστηκε για μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές απάτες στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ένορκοι έκριναν πως ο εκ των ‘μεγαλύτερων οικονομικών απατεώνων στην ιστορία’, είναι υπεύθυνος για την απώλεια σχεδόν 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων όσων των εμπιστεύτηκαν «μετά την κατάχρηση κεφαλαίων πελατών από την FTX, που ξοδεύτηκαν αφειδώς σε πολυτελή ακίνητα, επενδύσεις και πολιτικές δωρεές «σκοτεινού χρήματος», όλα υπό την καθοδήγησή του».

Ο συνιδρυτής της FTX κρίθηκε ένοχος για απάτη, συνωμοσία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Η δίκη του διήρκεσε ένα μήνα, με πρώην φίλους του που έγιναν βουλευτές να παρέχουν καταδικαστικές μαρτυρίες εναντίον του πρώην μεγιστάνα.

Η πιο καταστροφική μαρτυρία προήλθε από τον ίδιο τον κατηγορούμενο. Όπως αναφέρει η Washington Post «για να έχει την ευκαιρία να πει τη δική του πλευρά της ιστορίας για μια τελευταία φορά, ο ντροπιασμένος μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων υποβλήθηκε σε μια εξωφρενική κατ’ αντιπαράθεση εξέταση από την εισαγγελέα. Ο τελευταίος χρησιμοποίησε τα ίδια τα λόγια τουΜπάνκμαν Φριντ, μεταξύ άλλων από μια σειρά συνεντεύξεων που έδωσε στον απόηχο της κατάρρευσης της αυτοκρατορίας του, για να αποκαλύψει αυτό που η εισαγγελία περιέγραψε ως «μια σταθερή ροή ψεμάτων».

Κατά τη διάρκεια αυτής της κατάθεσης, ο Μπάνκμαν Φριντ ισχυρίστηκε περισσότερες από 140 φορές ότι δεν θυμάται βασικές λεπτομέρειες ή δικές του δηλώσεις.

«Αυτή ήταν μια πυραμίδα εξαπάτησης που χτίστηκε από τον κατηγορούμενο πάνω σε ψέματα και ψεύτικες υποσχέσεις, όλα για να πάρει χρήματα, και τελικά κατέρρευσε, αφήνοντας αμέτρητα θύματα στο πέρασμά της», τόνισε ο εισαγγελέας.

Οι ένορκοι χρειάστηκαν λιγότερες από πέντε ώρες για να τον κρίνουν ένοχο για όλες τις κατηγορίες (δυο για απάτη μέσω εμβάσματος, τέσσερις κατηγορίες για συνωμοσία για απάτη και μία για συνωμοσία διάπραξης ξεπλύματος μαύρου χρήματος).

Μπορεί να καταδικαστεί σε δεκαετίες φυλάκισης. Η ποινή θα ανακοινωθεί στις 28/3.

Ο δικηγόρος του ενημέρωσε πως θα κάνει έφεση, λέγοντας πως «διατηρεί την αθωότητά του και θα συνεχίσει να πολεμά σθεναρά τις κατηγορίες εναντίον του».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα