Ο Ζάκερμπεργκ θέλει να παρουσιάσει το Facebook ως θύμα στο σκάνδαλο με την Cambridge Analytica

Facebook (AP Photo/Eraldo Peres, File)
Facebook (AP Photo/Eraldo Peres, File) AP

Στο "μάτι του κυκλώνα" ενός τεράστιου σκανδάλου βρίσκεται το Facebook μετά την αποκάλυψη για κατάχρηση δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών του από τη βρετανική εταιρία Cambridge Analytica. Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα για την εμπλοκή του Λευκού Οίκου στο σκάνδαλο

Μέχρι στιγμής το ίδιο το Facebook παρουσιάζεται ως θύμα της υπόθεσης, διαμηνύοντας χθες Τρίτη μέσω σχετικής ανακοίνωσης ότι «όλοι στην επιχείρηση είναι συγκλονισμένοι για το ότι εξαπατήθηκαν».

Η αμφιλεγόμενη βρετανική εταιρία αναλύσεων Cambridge Analytica η οποία σύμφωνα με τον μέχρι πρότινος διευθύνοντα σύμβουλό της Αλεξάντερ Νιξ «έτρεξε» σε μεγάλο βαθμό την προεκλογική εκστρατεία του νυν Αμερικανού προέδρου Τραμπ, φέρεται να είχε πρόσβαση σε δεδομένα πάνω από 50 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook.

Σύμφωνα με την Washington Post, η αμερικανική υπηρεσία προστασίας των καταναλωτών ξεκίνησε ήδη επίσημη έρευνα σε βάρος του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

Απώλειες δις για FB

Στη ανακοίνωσή της η επιχείρηση εξηγεί ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών και να μην παραβιάζονται οι όροι χρήσης του FB. Τόσο ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ όσο και τα άλλα διευθυντικά στελέχη έχουν απόλυτη επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης, όπως αναφέρεται. Από τη Δευτέρα το Facebook απώλεσε σημαντικό μέρος της χρηματιστηριακής του αξίας.

Η Cambridge Analytica έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό ως η εταιρία που συνέβαλε με τις αναλύσεις της στην εκλογική νίκη του Τραμπ το 2016, πιθανότατα με τη βοήθεια προσωπικών δεδομένων που περιήλθαν παρανόμως στην κατοχή της. Ο πρώην διευθύνον σύμβουλός της Αλεξάντερ Νιξ, ο οποίος καθαιρέθηκε το βράδυ της Τρίτης, εκμυστηρεύτηκε σε υποτιθέμενο πελάτη τις διασυνδέσεις της επιχείρησης με τον Τραμπ.

Ο πελάτης όμως αποδείχθηκε ρεπόρτερ του βρετανικού Channel 4 που παγίδευσε τον CEO της Cambridge Analytica, εκμαιεύοντάς του, μεταξύ άλλων, ότι είχε συναντηθεί προσωπικά επανειλημμένως με τον Τραμπ και ότι η εταιρεία διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στους τελευταίους μήνες της προεκλογικής εκστρατείας.

«Πολλές φορές. Κάναμε όλη την έρευνα. Καταγράψαμε όλα τα δεδομένα, κάναμε όλες τις αναλύσεις, όλες τις στοχεύσεις, τρέξαμε όλη την ψηφιακή και τηλεοπτική εκστρατεία και τα δεδομένα μας παρείχαν πληροφορίες στον στρατηγικό τους σχεδιασμό».

«Κορίτσια» στα σπίτια αντιπάλων

Σε διαδοχικές συναντήσεις που είχε ο δημοσιογράφος με ηγετικά στελέχη της εταιρίας αναλύσεων, ο Νιξ φέρεται να απάντησε ακόμη και στο ερώτημα εάν η εταιρία μπορεί να «προκαλέσει» αρνητικές πληροφορίες για πολιτικό αντίπαλο.

«Μπορείς να στείλεις κορίτσια στο σπίτι του υποψηφίου» ή να προσφέρεις χρήματα σε υποψήφιο για τον προεκλογικό του αγώνα ζητώντας ως αντάλλαγμα εδαφικές εκτάσεις και να βιντεοσκοπήσεις και να δημοσιοποιήσεις τη δοσοληψία αυτή, απάντησε ο πρώην διευθύνων σύμβουλος.

Στο πλαίσιο της κοινής τους έρευνας οι εισαγγελικές αρχές της Μασαχουσέτης και της Νέας Υόρκης ζητούν με επιστολή τους προς την εταιρεία Facebook να τους παρασχεθούν όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες για τα προσωπικά δεδομένα που κατέληξαν στα χέρια της Cambridge Analytica.

Πηγή: 

Deutsche Welle

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ζούκερμπεργκ: Αποκλείονται από το Facebook όσοι έκαναν κατάχρηση προσωπικών δεδομένων

Παγκόσμιος σάλος για το σκάνδαλο Facebook - Cambridge Analytica

SHARE:

24Media Network