Ο Ζελένσκι ετοιμάζει το δεύτερο ταξίδι του εκτός Ουκρανίας μετά την έναρξη του πολέμου

Ο Ζελένσκι ετοιμάζει το δεύτερο ταξίδι του εκτός Ουκρανίας μετά την έναρξη του πολέμου
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και τον Σαρλ Μισέλ AP Photo/Efrem Lukatsky

Ο ουκρανός πρόεδρος φέρεται να ετοιμάζει βαλίτσες για τις Βρυξέλλες μετά από πρόσκληση της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση φαίνεται ότι σχεδιάζει την υποδοχή του ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η επίσκεψη Ζελένσκι θα γίνει ενόψει Συνόδου Κορυφής αυτή την εβδομάδα. Ο ουκρανός πρόεδρος αναμένεται να απευθυνθεί, επίσης, σε ειδική συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Εφόσον το ρεπορτάζ επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για το δεύτερο ταξίδι εκτός συνόρων του Βολοντίμιρ Ζελένσκι από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, και έρχεται αμέσως μετά την υψηλού επιπέδου και συμβολισμού Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Ουκρανίας την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή, στο Κίεβο.

Ανησυχία για το ταξίδι Ζελένσκι

Τους ευρωπαίους αξιωματούχους, πάντως, απασχολούν ζητήματα ασφαλείας της μετάβασης του ουκρανού προέδρου, όπως, εξάλλου, είχε συμβεί και με την πρόσφατη επίσκεψη Ζελένσκι στις ΗΠΑ.

“Ειλικρινά μιλώντας, υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι αν πάω κάπου. Αυτό είναι αλήθεια” δήλωσε ο Ζελένσκι στους δημοσιογράφους την Παρασκευή, όταν ρωτήθηκε σχετικά με μια πιθανή επίσκεψη στις Βρυξέλλες.

Εκπρόσωπος του Μισέλ, ο οποίος προεδρεύει στις συνεδριάσεις των 27 ηγετών της ΕΕ, δήλωσε πως “υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση στον πρόεδρο Ζελένσκι να επισκεφθεί τις Βρυξέλλες”, ενώ εκπρόσωπος της Ρομπέρτα Μέτσολα, προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο, όπως και εκπρόσωπος του Ζελένσκι.

Η μοναδική επίσκεψη του ουκρανού προέδρου στο εξωτερικό μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου 2022, ήταν τον περασμένο Δεκέμβριο στην Ουάσινγκτον, όπου είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και απηύθυνε ομιλία στο Κογκρέσο.

Η συγκυρία

Εφόσον το ταξίδι πραγματοποιηθεί, έρχεται σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία οι ουκρανικές δυνάμεις προετοιμάζονται για μεγάλης κλίμακας επίθεση από τα ρωσικά στρατεύματα.

Το Κρεμλίνο επιδιώκει να ανακτήσει την πρωτοβουλία στον πόλεμο και να καταλάβει όλο το Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία και ουκρανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν συνεχώς τις τελευταίες ημέρες για επερχόμενη ρωσική επίθεση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα