Ο Ζελένσκι κάλεσε τον Σι στην Ουκρανία – “Θέλω να του μιλήσω”

Ο Ζελένσκι κάλεσε τον Σι στην Ουκρανία – “Θέλω να του μιλήσω”
AP Photo/Leo Correa, File

Ο Ουκρανός πρόεδρος φέρεται να προσκάλεσε τον Κινέζο ομόλογό του στο Κίεβο, λίγες μόλις ημέρες μετά τη συνάντηση του τελευταίου με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μέσα από το βαγόνι ενός τρένου που μετέφερε τον ίδιο και τη δημοσιογράφο του Asoociated Press σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αποκάλυψε μέσω συνέντευξης που έδωσε στο πρακτορείο πως προσκάλεσε τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ να επισκεφθεί την Ουκρανία.

“Είμαστε έτοιμοι να τον υποδεχθούμε εδώ. Θέλω να του μιλήσω”, είπε ο Ουκρανός πρόεδρος για τον Σι, ο οποίος δεν έχει συνομιλήσει με τον Ζελένσκι από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022.

Αυτή η κίνηση έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά την επίσκεψη του προέδρου της Κίνας στη Μόσχα για μία συνάντηση με τον “παλιό καλό του φίλο” -όπως τον αποκάλεσε- Βλαντιμίρ Πούτιν, όπου οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τις καλές τους σχέσεις, τις οποίες ενίσχυσαν μέσα από θερμά λόγια και στρατηγικές συμφωνίες.

Υπενθυμίζεται πως, μεταξύ άλλων, ο Σι προώθησε στον Πούτιν το ειρηνευτικό σχέδιο του Πεκίνου για την Ουκρανία, το οποίο έτυχε θερμής αλλά και προσεκτικής υποδοχής από τον Ρώσο ομόλογό του, λέγοντας ότι θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για τον τερματισμό του πολέμου.

Το σχέδιο της Κίνας, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, δεν απαιτεί ρητά από τη Ρωσία να εγκαταλείψει την Ουκρανία, ενώ ανάμεσα στα 12 σημεία που απαριθμεί, ζητά ειρηνευτικές συνομιλίες και σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας, χωρίς όμως να περιλαμβάνει συγκεκριμένες και ξεκάθαρες προτάσεις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πάντως αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την εν λόγω πρόταση, δεδομένου ότι η Κίνα έχει αρνηθεί να καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα