Όχι στα ευρωομόλογα από Σόιμπλε

Όχι στα ευρωομόλογα από Σόιμπλε

Κατά των ευρωομολόγων τάχθηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και προτίμησε να επισημάνει την ανάγκη αναθεώρησης των Ευρωπαϊκών Συνθηκών

Την ανάγκη αναθεώρησης των Ευρωπαϊκών Συνθηκών, για να είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων στις απείθαρχες δημοσιονομικά χώρες σημείωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος τάχθηκε κατά των ευρωομολόγων.

O Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τάχθηκε το Σάββατο κατά των ευρωομολόγων, δηλώνοντας ότι η οικονομίας της Γερμανίας θα ξεπερνούσε τις δυνατότητές της εάν επιχειρούσε να εγγυηθεί για τα χρέη όλων των κρατών, ενώ έκανε λόγο επίσης για την "αναγκαιότητα αναθεώρησης" των Ευρωπαϊκών Συνθηκών, προκειμένου να είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων στις δημοσιονομικά απείθαρχες χώρες.

Στη συνέντευξή του στη Neue Passauer Presse, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, αποκάλυψε επίσης λεπτομέρειες της πρότασής του περί "εθνικών ταμείων εξιλέωσης", για περιπτώσεις χωρών με μεγάλα χρέη, την οποία σκοπεύει να υποβάλει στη συνδιάσκεψη των ηγετών των χωρών της Ε.Ε. την επόμενη εβδομάδα.

Ο κ. Σόιμπλε παρουσίασε το σχέδιό του, σύμφωνα με το οποίο οι χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα θα "διοχετεύουν" ένα τμήμα του χρέους σε ένα ειδικό εθνικό ταμείο, το οποίο και θα αποπληρώνουν μέσα σε 20 χρόνια.

Ταυτόχρονα θα προχωρούν σε μεταρρυθμίσεις με σκοπό τη διατήρηση του χρέους σε βιώσιμα επίπεδα.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών πιστεύει πως η πρότασή του, η οποία χαίρει της υποστήριξης της Άγκελα Μέρκελ, θα δημιουργούσε ένα γενικότερο κλίμα εμπιστοσύνης, καθώς οι συγκεκριμένες χώρες θα έδειχναν πως είναι αποφασισμένες να περιορίσουν τα επίπεδα χρέους τους στο 60% του ΑΕΠ.

"Χρειαζόμαστε ένα 'ταμείο εξιλέωσης' σε κάθε χώρα της Ευρωζώνης» δήλωσε σχετικά στην Neue Passauer Presse. «Κάθε μία από τις χώρες θα έπρεπε να βάλει σε ένα ειδικό ταμείο το τμήμα του χρέους της που ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ του, το οποίο θα αποπλήρωνε με έσοδα από τη φορολογία. Μέσα σε ένα διάστημα 20 ετών, το επίπεδο του χρέους θα μειωνόταν στο 60%" δήλωσε σχετικά.

Πηγή: kathimerini.gr

SHARE:

24Media Network