“Όχι” στο Brexit χωρίς συμφωνία

“Όχι” στο Brexit χωρίς συμφωνία
Τερέζα Μέι AP

Το βρετανικό κοινοβούλιο είπε "όχι" σε Brexit χωρίς συμφωνία. Νέα ήττα στο κοινοβούλιο για την Τερέζα Μέι, που είδε άλλη μια πρότασή της να καταψηφίζεται, με τέσσερις μόλις ψήφους διαφορά.

Την τροπολογία για ένα ένα Brexit χωρίς συμφωνία απέρριψαν το βράδυ της Τετάρτης οι Βρετανοί βουλευτές. Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί μάλιστα μία ακόμη ήττα για την πρωθυπουργό της Βρετανίας, που είδε την πρότασή της να χάνει με μόλις 4 ψήφους, αφού την τροπολογία καταψήφισαν 312 βουλευτές, έναντι 308 που την υπερψήφισαν.

Η ψηφοφορία της Τετάρτης δεν είχε δεσμευτικό χαρακτήρα και δεν αποκλείει την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. Ανοίγει όμως το δρόμο, όπως επισημαίνει το BBC, σε μία ψηφοφορία για αναβολή του Brexit. Το ενδεχόμενο αυτό φαίνεται μάλιστα να κερδίζει συνεχώς έδαφος, δεδομένου ότι η προγραμματισμένη ημερομηνία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, η 29 Μαρτίου, απέχει μόλις δύο εβδομάδες και τα περιθώρια ελιγμών και διαπραγματεύσεων μοιάζουν να έχουν εξανεμιστεί.

Αναλυτές θεωρούν μάλιστα ότι οι Βρετανοί βουλευτές θα κληθούν την Πέμπη κιόλας να ψηφίσουν για μία αναβολή λίγων μηνών, για την οποία βεβαίως θα πρέπει να υπάρχει έγκριση και από την πλευρά της ΕΕ.

Η Συμφωνία Αποχώρησης απορρίφθηκε με μεγάλη διαφορά χθες από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Είχε ήδη απορριφθεί μια πρώτη φορά τη 15η Ιανουαρίου.

Ολλανδία: Η Βρετανία θα πρέπει να μας πείσει για μια αναβολή του Brexit

Η Βρετανία θα πρέπει να πείσει “κάθε” κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι επιθυμεί μια αναβολή του Brexit, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας ενώ η ΕΕ δείχνει να σκληραίνει τη θέση της στο θέμα αυτό. Ο Στεφ Μπλοκ έκανε τη δήλωση αυτή με αφορμή μια παρουσίαση, αποκαλυπτική των ειδικών προετοιμασιών στις οποίες προχώρησε η ολλανδική κυβέρνηση στα μεγαλύτερα λιμάνια ενόψει του Brexit που προβλέπεται στις 29 Μαρτίου.

“Όλοι όσοι βρίσκονται εδώ θα πληγούν ιδιαίτερα από ένα Brexit χωρίς συμφωνία”, ανακοίνωσε ο Μπλοκ στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ομιλίας στο λιμάνι του Βλααρντίνγκεν, κοντά στο Ρότερνταμ.

Όταν ρωτήθηκε για τον τρόπο με τον οποίο η ολλανδική κυβέρνηση εξετάζει ένα ενδεχόμενο αίτημα αναβολής από τη Βρετανία, ο Μπλοκ απάντησε: “Το θέμα μας θα είναι προφανώς να γνωρίζουμε για ποιο σκοπό θα χρησιμοποιηθεί αυτή η αναβολή γιατί μια αναβολή χωρίς σαφή στόχο δεν θα επιλύσει τίποτα”.

“Η Ολλανδία θα εξετάσει καλόπιστα ένα τέτοιο αίτημα αλλά, βέβαια, κάθε κράτος μέλος της ΕΕ θα πρέπει να πειστεί”, πρόσθεσε ο υπουργός. Οι 27 αρχηγοί κρατών της ΕΕ αναμένεται να αποφασίσουν για το θέμα αυτό στη σύνοδο κορυφής την προσεχή εβδομάδα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version