Οι αρχές της Σουηδίας συμβουλεύουν τους γονείς να μην κοιμούνται με τα νεογέννητα μαζί

Οι αρχές της Σουηδίας συμβουλεύουν τους γονείς να μην κοιμούνται με τα νεογέννητα μαζί
© ALAMY

Η Σουηδία λαμβάνει μέτρα καθώς θέλει να καταπολεμήσει το θάνατο των νεογέννητων. Τι συστήνουν οι αρχές

Η Σουηδία, μία από τις χώρες όπου παρατηρείται συχνότερα το φαινόμενο οι γονείς να κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι με τα παιδιά τους τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, αποφάσισε να συμβουλεύσει κατά αυτής της πρακτικής τους γονείς των νεογέννητων.

"Είναι σημαντικό τα βρέφη τα οποία είναι μικρότερα από τριών μηνών να κοιμούνται στο δικό τους κρεβάτι", δήλωσε η αξιωματούχος της υπηρεσίας κοινωνικών υποθέσεων Κέρστιν Νόρντστραντ.

Η προτροπή αυτή είναι "νέα", πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι μέχρι τώρα, η Σουηδία συμβούλευε τους γονείς να μην αφήνουν τα νεογέννητα να κοιμούνται σε ένα δωμάτιο όπου καπνίζουν ή στο κρεβάτι ενός γονέα που βρίσκεται υπό την επήρεια ουσιών που μειώνουν τις αντιδράσεις του.

Τις νέες κατευθυντήριες γραμμές έδωσε ένας καθηγητής παιδιατρικής που μίλησε στο ιατρικό περιοδικό Dagens Medicin.

"Στη διάρκεια των τελευταίων ετών μέσω των ερευνών αποκαλύφθηκε ότι ο ύπνος μαζί με τους γονείς είναι ένας από τους παράγοντες που συνδέονται με τους θανάτους βρεφών", δήλωσε ο καθηγητής Γκόραν Βένεργκρεν.

Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε το 2001 στο παιδιατρικό περιοδικό Early Human Development έδειξε ότι η Σουηδία είναι η χώρα της Δύσης όπου είναι πιο διαδεδομένη αυτή η πρακτική, καθώς αφορά το 65% των βρεφών μικρότερων των τριών μηνών.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε από το περιοδικό Mama το 2012, ένα 29% από τις Σουηδέζες που ερωτήθηκαν απάντησε ότι έκαναν έρωτα την ώρα που το μωρό τους κοιμόταν δίπλα τους στο κρεβάτι.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Μάιο στην επιστημονική επιθεώρηση British Medical Journal έδειξε ότι σε σύνολο σχεδόν 1.500 περιπτώσεων αιφνίδιου θανάτου βρεφών, το 22% είχε συμβεί στο κρεβάτι των γονιών. Όπως δήλωσε ο συντάκτης της έρευνας, ο καθηγητής ιατρικών στατιστικών Μπομπ Κάρπεντερ, οι πιθανότητες θανάτου των βρεφών πενταπλασιάζονται όταν αυτά κοιμούνται στο κρεβάτι των γονιών τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network