Οι fapstronauts ζουν ανάμεσά μας

Οι fapstronauts ζουν ανάμεσά μας
To mantra των fapstronauts είναι πως η απελευθέρωση του σπέρματος πρέπει να είναι επιλογή και όχι ο στόχος. iStock

Yπάρχουν κοινότητες που υποστηρίζουν πως μπορούν να βοηθήσουν όσους θέλουν να αποφύγουν το πορνογραφικό περιεχόμενο και τον αυνανισμό, για να γίνουν καλύτεροι. Πρόσφατη μελέτη αποκαλύπτει πως όσα λένε οι fapstronauts δεν είναι η απόλυτη αλήθεια.

Οι fapstronauts είναι ομάδα ανθρώπων που έχουν συμφωνήσει να απέχουν από τη θέαση πορνογραφικού περιεχομένου, τον αυνανισμό και τον οργασμό για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ώστε να βοηθηθεί η ‘επανεκκίνηση’ της σεξουαλικής τους ενέργειας.

Παράλληλα (όπως λένε) ξεφορτώνονται τον εθισμό που έχουν με το πορνογραφικό περιεχόμενο και βελτιώνουν τις σχέσεις τους, την επιθυμία για σεξ και τη σεξουαλική απόδοση, μαζί με τη συγκέντρωση, την αυτοπεποίθηση και την ενέργεια τους.

Τι συμβαίνει στον κόσμο;

Όλα ξεκίνησαν από το NoFap, ιστοσελίδα που εμφανίστηκε στο διαδίκτυο το 2011.

Παρεμπιπτόντως, το fap είναι αργκό του διαδικτύου για τον ανδρικό αυνανισμό που αναφέρθηκε για πρώτη φορά το 1999, στο web comic για ενήλικες, με τίτλο Sexy Losers. Η λέξη αυτή υποδείκνυε τον ήχο του αρσενικού χαρακτήρα, όταν αυνανιζόταν.

Το site NoFap το έφτιαξε προγραμματιστής που είχε διαβάσει ένα thread στο Reddit για μια κινεζική μελέτη.

Αυτή ενημέρωνε ότι οι άνδρες που απέχουν από τον αυνανισμό για επτά ημέρες παρουσιάζουν αύξηση 145.7% στα επίπεδα τεστοστερόνης. την έβδομη μέρα.

Με βασικό αξίωμα το“η απελευθέρωση του σπέρματος πρέπει να είναι επιλογή και όχι ο στόχος”, δημιουργήθηκε κοινότητα και κάπως έτσι βρήκαμε τo Alpha Project, μια εκ των κοινοτήτων των fapstronauts (εκ του fap και του astronauts). Εκεί, μεταξύ πολλών άλλων αμφιλεγόμενων πραγμάτων, μπορείτε να διαβάσετε ότι με το NoFAP μπορεί να γίνει και πιο ‘βαθιά’ η φωνή σου, αφού αυξάνονται τα επίπεδα τεστοστερόνης -που ‘δίνουν’ αυτή τη συνέπεια.

Αυξάνεται και η μυική μάζα “καθώς διατηρείς το σπέρμα που περιέχει θρεπτικά στοιχεία όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη Β12, το ασβέστιο, το κιτρικό οξύ, η φρουκτόζη, το γαλακτικό οξύ, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, το κάλιο, το νάτριο, το λίπος και η πρωτεΐνη. Όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά βοηθούν στην αύξηση της μυϊκής σας μάζας. Έτσι, βελτιώνεται και η απόδοση στο γυμναστήριο”.

Στην ερώτηση ενδιαφερομένου αν βοηθά στην εξεύρεση συντρόφου, οι έχοντες γνώση απαντούν “όχι απευθείας, αλλά θα σου δώσει την αυτοπεποίθηση που χρειάζεσαι για να πλησιάσεις μια γυναίκα”. Διαβεβαιώνουν πως η πρακτική βελτιώνει και τις κοινωνικές δεξιότητες.

Προφανώς και το φαινόμενο μελετήθηκε από επιστήμονες που ενημέρωσαν όσα κάνουν οι fapstronauts, έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που λένε.

Oι fapstronauts συνδέονται με ναρκισσισμό, άγχος και στυτική δυσλειτουργία

Σύμφωνα με τη δημοσίευση η συμμετοχή σε ομάδες NoFap μπορεί πραγματικά να αυξήσει τα αρνητικά αυτοσυναισθήματα ενός άντρα.

Οι ερευνητές ήθελαν να δουν εάν μια ποσοτική μελέτη θα μπορούσε να βοηθήσει στην απεικόνιση αυτής της δυσφορίας σε αριθμούς. Στρατολογήθηκαν 416 άνδρες, συμπεριλαμβανομένων των 257 που υιοθέτησαν τις αρχές του NoFap.

Τους ζητήθηκε να ολοκληρώσουν αξιολόγηση που μετρούσε τις συνήθειες σε προβολή περιεχομένου για ενήλικες, το άγχος, την πίστη σε θεωρίες συνωμοσίας, τα συμπτώματα κατάθλιψης, τη στυτική λειτουργία, τον ναρκισσισμό, τη διάθεση για περιστασιακό σεξ και τη θρησκευτικότητα.

Οι fapstronauts ρωτήθηκαν αν ‘υποτροπίασαν’ και πώς ανταποκρίθηκαν συναισθηματικά σε αυτό.

Το 28.9% απάντησε πως αισθάνθηκε τάση για αυτοκτονία, κάτι που όπως σημειώνουν οι επιστήμονες, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη θεωρία της κοινότητας που θέλει την υποτροπή να είναι ένδειξη κακής θέλησης και τεράστιου εθισμού σε πορνογραφικό περιεχόμενο.

Φάνηκε και ότι οι άνδρες που ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα δέσμευσης στα φόρουμ NoFap ανέφεραν επίσης υψηλότερα επίπεδα άγχους, κατάθλιψης και στυτικών δυσκολιών.

Την ίδια ώρα αυτοί οι άνδρες ήταν πιο πιθανό να πιστεύουν ότι οι κοινότητες NoFap τους είχαν βοηθήσει προσωπικά.

Το ακόμη πιο ανησυχητικό εύρημα είναι ότι πολλοί από τους άνδρες που συμμετέχουν στα διαδικτυακά φόρουμ NoFap είπαν ότι είχαν δει αναρτήσεις μίσους σε αυτά.

Περίπου το 74% ανέφερε ότι είδε αναρτήσεις μισογυνισμού, το 49.1% είδε δημοσιεύσεις υπέρ του εκφοβισμού, σχεδόν το 43% είδε αναρτήσεις κατά των LGBTQ+ και το 32% είδε αντισημιτικό περιεχόμενο.

Το 23.5% είδε δημοσιεύσεις που ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να αυτοτραυματιστούν ή να αυτοκτονήσουν και το 21.1% είδε περιεχόμενο που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να βλάψουν άλλους.

Η συγγραφέας της μελέτης Nicole Prause είπε στο PsyPost πως “μας εξέπληξε πολύ ο όγκος του ανθρωποκτονικού περιεχομένου, με περίπου 1 στους 5 επισκέπτες του NoFap να αναφέρουν ότι βλέπουν απειλές για να πρόκληση βλάβης ή θανάτου σε άλλον”.

Προσπαθώντας να κατανοήσουν το επίπεδο της βίας, οι μελετητές ανακάλυψαν ότι όσοι προσδιορίζονταν πιο έντονα ως εθισμένοι στην πορνογραφία, έτειναν να έχουν αυξημένα επίπεδα ναρκισσισμού, άγχους και στυτικής δυσλειτουργίας.

Σημειώθηκε πως οι μελέτες θα συνεχιστούν για “τους οπαδούς κοινότητας που πιστεύουν ότι είναι ιδιαίτερα προικισμένοι και πως απλά ‘έπεσαν’ θύματα μιας συνωμοτικής πορνογραφίας”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα