Οι ΗΠΑ ενέκριναν περισσότερες βόμβες στο Ισραήλ, την ημέρα που βομβάρδισε ΜΚΟ

Διαβάζεται σε 5'
Βομβαρδισμός του Ισραήλ στη World Central Kitchen
Βομβαρδισμός του Ισραήλ στη World Central Kitchen AP

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ενέκρινε περισσότερες βόμβες στο Ισραήλ, παρά την παγκόσμια καταδίκη της δολοφονίας επτά υπαλλήλων της World Central Kitchen από τον IDF.

Να στείλουν περισσότερες βόμβες στο Ισραήλ, την ίδια ημέρα που οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σκότωσαν επτά εργαζόμενους της ΜΚΟ World Central Kitchen στη Γάζα, αποφάσισαν οι ΗΠΑ σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post που επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους.

Μπορεί η δολοφονία των επτά εργαζομένων της οργάνωσης να έχει προκαλέσει την διεθνή κατακραυγή, ωστόσο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε τη μεταφορά για πάνω από 1.000 βόμβες MK82 των 500 λιβρών, περισσότερες από 1.000 βόμβες μικρής διαμέτρου και πυροκροτητές για βόμβες MK80 στο Ισραήλ, ανέφερε το δημοσίευμα. Την εν λόγω έγκριση μετέδωσε, επίσης, το CNN.

Η νέα αυτή συναλλαγή καταδεικνύει την αποφασιστικότητα της αμερικανικής κυβέρνησης να συνεχίσει τη ροή θανατηφόρου οπλισμού προς το Ισραήλ, παρά τις δολοφονίες υψηλού προφίλ της Δευτέρας και τις αυξανόμενες εκκλήσεις προς τις Ηνωμένες Πολιτείες να θέσουν ως προϋπόθεση για την παροχή τέτοιας υποστήριξης τη μεγαλύτερη προστασία των αμάχων στην εμπόλεμη ζώνη, γράφει η Post, και επισημαίνει ότι ένας Αμερικανός πολίτης ήταν μεταξύ των νεκρών.

Σύμφωνα με την Post, η αρχική έγκριση είχε γίνει από το Κογκρέσο πριν καιρό, αλλά οι ΗΠΑ έχουν την εξουσία να παγώσουν την παράδοση.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ φέρεται να ενέκριναν τη μεταφορά παρόμοιου οπλισμού αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 1.800 βομβών MK-84 των 2.000 λιβρών και 500 βομβών MK-82 των 500 λιβρών.

Η Ουάσιγκτον παρέχει ετήσια στρατιωτική βοήθεια ύψους 3,8 δισ. δολαρίων στο Ισραήλ, τον σύμμαχό της εδώ και πολλά χρόνια, όπως σημειώνει ο Guardian.

Η κίνηση αυτή ρίχνει επίσης νέο φως στη δήλωση του προέδρου Μπάιντεν ότι ήταν “εξοργισμένος και συντετριμμένος” από την τραγωδία και επέμενε να μην ξανασυμβούν ποτέ τέτοια γεγονότα.

Οι δηλώσεις Μπάιντεν μετά την επίθεση

Μία ημέρα μετά την επίθεση, ο Τζο Μπάιντεν εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία δήλωσε “εξοργισμένος και συντετριμμένος” από τον θάνατο των εργαζομένων στην ανθρωπιστική οργάνωση.

Πρόκειται μάλιστα για την πιο έντονη κριτική του μέχρι σήμερα απέναντι στο Ισραήλ και το πώς μεταχειρίζεται τους εργαζόμενους που παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια, οι οποίοι έχουν χάσει τη ζωή τους σε μεγαλύτερο αριθμό από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη πρόσφατη σύγκρουση.

Το Ισραήλ δεν έχει κάνει αρκετά για να προστατεύσει τους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις που προσπαθούν να παραδώσουν την απελπιστικά αναγκαία βοήθεια στους αμάχους. Περιστατικά όπως το χθεσινό απλά δεν θα έπρεπε να συμβαίνουν”, δήλωσε ο Μπάιντεν.

Βέβαια, παρά τα λόγια αυτά, δεν έχει αλλάξει τίποτα στην μέχρι τώρα προμήθεια του Ισραήλ με οπλισμό, τον οποίο και χρησιμοποιεί στον πόλεμο στη Γάζα, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες αμάχους και μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι δολοφονημένοι εργαζόμενοι, μεταξύ των οποίων άτομα από την Αυστραλία, τη Βρετανία, τα Παλαιστινιακά εδάφη, την Πολωνία και ένας διπλός υπήκοος ΗΠΑ-Καναδά, ήταν “ήρωες”.

“Πρέπει να προστατευθούν. Δεν πρέπει να έχουμε μια κατάσταση όπου άνθρωποι που απλώς προσπαθούν να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους βρίσκονται οι ίδιοι σε σοβαρό κίνδυνο”, είπε.

“Το Ισραήλ δεν ενδιαφέρεται για το τι λένε, αλλά το τι κάνουν οι ΗΠΑ”

Ορισμένοι Δημοκρατικοί υποστηρικτές της κυβέρνησης Μπάιντεν επέκριναν τις δηλώσεις, λέγοντας ότι οδηγούν σε μικρή αλλαγή, όταν οι ενέργειες των ΗΠΑ μεταφέρουν άνευ όρων υποστήριξη στη στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα.

“Μέχρι να υπάρξουν ουσιαστικές συνέπειες, αυτή η αγανάκτηση δεν κάνει τίποτα”, δήλωσε ο Μπεν Ρόουντς, πρώην σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, στο X.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου “προφανώς δεν ενδιαφέρεται για το τι λένε οι ΗΠΑ, το θέμα είναι τι κάνουν οι ΗΠΑ”, είπε.

Οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο έχουν υποστηρίξει σε γενικές γραμμές τις μεταφορές όπλων στο Ισραήλ και έχουν υπερασπιστεί τις τακτικές και τις μεθόδους του στην εξάμηνη σύγκρουση.

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο πιθανός υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις φετινές εκλογές, δήλωσε ότι το φονικό αμόκ της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου ήταν “ένα από τα πιο θλιβερά πράγματα που έχω δει ποτέ”, αλλά ότι το Ισραήλ πρέπει να τερματίσει τον πόλεμο σύντομα. “Πρέπει να το τελειώσετε, πρέπει να το τελειώσετε”, δήλωσε σε ισραηλινή εφημερίδα τον περασμένο μήνα.

Η κυβέρνηση έχει την εξουσία να αναστείλει την παράδοση

Όπως υποστηρίζουν οι αξιωματούχοι, οι εγκρίσεις χορηγήθηκαν από το Κογκρέσο αρκετά χρόνια πριν από την έναρξη των τελευταίων εχθροπραξιών μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε την έγκριση και είπε ότι αυτή έγινε κάποια στιγμή “πριν” από τότε που το ισραηλινό αεροσκάφος χτύπησε την ανθρωπιστική βοήθεια.

Ωστόσο, η αμερικανική κυβέρνηση έχει την εξουσία να αναστείλει ένα πακέτο όπλων οποιαδήποτε στιγμή πριν από την παράδοση, κάτι που ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι πιθανότατα δεν θα συμβεί πριν από το 2025 ή αργότερα, όπως δεν συνέβη και τώρα.

Όταν ρωτήθηκε η κυβέρνηση Μπάιντεν γιατί δεν ανέστειλε τουλάχιστον τη διαδικασία μετά το περιστατικό ή μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα των Ισραηλινών, ο εκπρόσωπος δεν έκανε περαιτέρω σχόλια.

Οι αξιωματούχοι δεν έχουν αποκαλύψει δημοσίως τι είδους πυρομαχικό έπληξε το φορτηγό, αλλά οι βόμβες μικρής διαμέτρου που έχουν παράσχει οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Ισραήλ είναι “σίγουρα παρόμοιες με αυτές”, δήλωσε ο Τζος Πολ, πρώην εμπειρογνώμονας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε θέματα όπλων, ο οποίος παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική της κυβέρνησης στη Γάζα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα