Οι (ύποπτοι) δεσμοί του δημάρχου της Νέας Υόρκης με τον Ερντογάν και το “Σπίτι της Τουρκίας”

Διαβάζεται σε 7'
Eric Adam
Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς Seth Wenig, File/AP Photo

Σε εξέλιξη η μεγάλη ομοσπονδιακή έρευνα διαφθοράς σχετικά με τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του δημάρχου Έρικ Άνταμς. Τι ερευνούν οι Αρχές.

Ταξίδια, στενές σχέσεις και συναντήσεις με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και άλλους ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους.

Όλα αυτά ενδεχομένως δεν θα ήταν “ύποπτα” για τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης, όταν όμως το 2021 ανοίγει τις πύλες του στο Μανχάταν το “Σπίτι της Τουρκίας“, παρά τις ανησυχίες για την ασφάλεια του κτιρίου, τότε οι σχέσεις αυτές μόνο ύποπτες μπορούν να χαρακτηριστούν.

Ο δήμαρχος της μητρόπολης των ΗΠΑ, Έρικ Άνταμς, βρίσκεται στο στόχαστρο του FBI το οποίο διεξάγει μεγάλη ομοσπονδιακή έρευνα διαφθοράς σχετικά με τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του για να εξακριβωθεί αν έγιναν δωρεές από την τουρκική κυβέρνηση ή τούρκους πολίτες στον δήμαρχο Νέας Υόρκης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς και το FBI ερευνούν τις διασυνδέσεις του Έρικ Άνταμς με την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσον πίεσε αξιωματούχους της πόλης να δώσουν το “πράσινο φως” για το νέο κτίριο του προξενείου της τουρκικής κυβέρνησης στο Μανχάταν, του “Σπιτιού της Τουρκίας”, το Turkevi που στεγάζεται σε έναν ουρανοξύστη αξίας 300 εκατομμυρίων δολαρίων, στην καρδιά του Μανχάταν.

Παράλληλα, εξετάζεται ο ρόλος μιας κατασκευαστικής εταιρείας του Μπρούκλιν που ανήκει σε Τούρκους και η οποία οργάνωσε μια εκδήλωση για τη συγκέντρωση χρημάτων για λογαριασμό του.

Η ομοσπονδιακή έρευνα για την εκστρατεία του κ. Άνταμς αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν πράκτορες του FBI έψαξαν το σπίτι της υπεύθυνης για τη συγκέντρωση κεφαλαίων, της 25χρονης ασκούμενης Μπριάνας Σαγκς, όπου κατέσχεσαν υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και χαρτονένιο φάκελο με την ένδειξη “Έρικ Άνταμς”.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης υπερασπίστηκε τους δεσμούς του με την Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι αποτελούσαν μέρος της προσέγγισής του προς τις κοινότητες των μεταναστών που δεν έτυχαν πάντοτε της προσοχής του δημαρχείου.

Το “ταξίδι” χιλιάδων δολαρίων από δωρητές που συνδέονται με την Τουρκία

Ο κ. Άνταμς, αναφέρουν σε εκτενή ανάλυση οι New York Times, έχει λάβει δωρεές προεκλογικά από Τούρκους μετανάστες και από άτομα που συνδέονται με εξέχουσες τουρκικές ομάδες, ευθυγραμμισμένες με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν.

Οι ομοσπονδιακές αρχές ερευνούν δωρεές από άτομα που συνδέονται με την KSK Construction, η οποία ανήκει σε Τούρκους μετανάστες, και το Πανεπιστήμιο Bay Atlantic στην Ουάσινγκτον, το οποίο ιδρύθηκε από Τούρκο, σύμφωνα με το ένταλμα έρευνας που εξέτασαν οι New York Times.

Ο διευθύνων σύμβουλος της KSK Construction, Erden Arkan, δώρισε 1.500 δολάρια στην προεκλογική εκστρατεία του Άνταμς το 2021, ενώ δωρεές έκαναν άλλοι 10 άλλοι της εταιρείας, σύμφωνα με τα αρχεία της προεκλογικής εκστρατείας.

Η εκστρατεία του Έρικ Άνταμς έλαβε συνολικά 10.000 δολάρια από πέντε υπαλλήλους του Bay Atlantic University στις 27 Σεπτεμβρίου 2021, μια εβδομάδα μετά τα αποκαλυπτήρια του νέου κτιρίου του προξενείου στο Μανχάταν, και επέστρεψε τις δωρεές τον επόμενο μήνα.

NYC Mayor Investigation
Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης στο Γενικό Προξενείο της Τουρκίας Michael Appleton/Mayoral Photography Office via AP

Η προεκλογική εκστρατεία του δημάρχου έλαβε, επίσης, δωρεές από άτομα που συνδέονται με το Ίδρυμα Turken και την Τουρκική Αμερικανική Εθνική Διοικούσα Επιτροπή, δύο ομάδες που πρόσκεινται στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Turken, Behram Turan, δώρισε 3.000 δολάρια στην εκστρατεία του Άνταμς το 2018, από τα οποία επιστράφηκαν 1.000 δολάρια. Ο ταμίας της ομάδας, Memis Yetim, δώρισε 1.000 δολάρια το 2021 με τη διεύθυνσή του να αναφέρεται ως “Staten Island, New Jersey”.

Ένας πρώην ταμίας της Εθνικής Διοικούσας Επιτροπής των Τουρκοαμερικανών, ο Murat Guzel, δώρισε 10.100 δολάρια στην εκστρατεία του Άνταμς το 2018 και τού επιστράφηκαν 8.100 δολάρια. Ένα άλλο μέλος της διευθύνουσας επιτροπής, ο Ayhan Ogmen, έδωσε στην εκστρατεία του Άνταμς 2.500 δολάρια εκείνο το έτος και του επιστράφηκαν 500 δολάρια. Στη συνέχεια έδωσε 2.100 δολάρια στην εκστρατεία επανεκλογής του δημάρχου το 2025 τον περασμένο Ιούνιο.

Στενή σχέση με το τουρκικό προξενείο

Η σχέση του Έρικ Άνταμς με το τουρκικό γενικό προξενείο αποδεικνύεται στενή, καθώς σύμφωνα με την έρευνα, εκείνο ήταν που πλήρωσε μέρος του ταξιδιού του στην Τουρκία το 2015.

Μάλιστα, ο Άνταμς φροντίζει να δίνει το “παρών” σε πολλές εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στο Turkevi, μεταξύ των οποίων και την Ημέρα Τουρκικής Κληρονομιάς, την οποία ο Άνταμς γιόρτασε στα σκαλιά του Brooklyn Borough Hall το 2019.

Το άνοιγμα του Turkevi Center αποτελεί πλέον μέρος της ομοσπονδιακής έρευνας. Στα τέλη του καλοκαιριού του 2021, ο κ. Άνταμς επικοινώνησε με τον τότε Επίτροπο Πυροσβεστικής Daniel A. Nigro και τον προέτρεψε να επιτρέψει στην τουρκική κυβέρνηση να καταλάβει το κτίριο τουλάχιστον σε προσωρινή βάση, παρά τις ανησυχίες για την ασφάλεια του κτιρίου.

Ο κ. Άνταμς υπερασπίστηκε την παρέμβασή του στα εγκαίνια του κέντρου, λέγοντας ότι συμμετείχε λόγω του ρόλου του ως πρόεδρος του δήμου του Μπρούκλιν, παρόλο που το κτίριο βρίσκεται στο Μανχάταν. “Μέρος του συνήθους ρόλου μου ήταν να ενημερώνω τις κυβερνητικές υπηρεσίες για θέματα εκ μέρους των ψηφοφόρων και των εκλογικών περιφερειών”, ανέφερε σε δήλωσή του.

Ως δήμαρχος, ο κ. Άνταμς συνέχισε να συναντάται συχνά με τον Τούρκο γενικό πρόξενο, μεταξύ άλλων στο Μέγαρο Γκρέισι και στο Δημαρχείο.

Τουλάχιστον έξι συναντήσεις με τον Ερντογάν

Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Έρικ Άνταμς ανέφερε ότι συνάντησε τον Τούρκο πρόεδρο κατά τη διάρκεια ενός δείπνου για έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό όταν ήταν επικεφαλής του δήμου, μια θέση που κατείχε από το 2014 έως το 2021.

Με χαιρέτησε, μού είπε γεια“, είπε ο κ. Άνταμς. “Ανταλλάξαμε φιλοφρονήσεις“, πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος του δημάρχου, ο Fabien Levy, και ένας σύμβουλος της εκστρατείας του, ο Evan Thies, αρνήθηκαν να πουν πότε πραγματοποιήθηκε το δείπνο ή ποια μη κερδοσκοπική οργάνωση το διοργάνωσε, όπως αναφέρουν οι New York Times.

Δήλωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του τον Φεβρουάριο ότι έχει επισκεφθεί την Τουρκία “έξι ή επτά φορές”. Τρία από αυτά τα ταξίδια έχουν αναφερθεί δημοσίως.

Μάλιστα, σε ένα από αυτά, τον Αύγουστο του 2015, το τουρκικό προξενείο στη Νέα Υόρκη πλήρωσε τα αεροπορικά εισιτήρια, το ξενοδοχείο και τη μεταφορά του κ. Άνταμς, σύμφωνα με τα αρχεία χρηματοοικονομικών γνωστοποιήσεων.

Ενώ μάλιστα βρισκόταν εκεί, ο Έρικ Άνταμς υπέγραψε συμφωνία αδελφής πόλης με τον δήμο Uskudar της Κωνσταντινούπολης και επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο Bahcesehir, το οποίο ιδρύθηκε από τον ίδιο Τούρκο φιλάνθρωπο που ίδρυσε το Πανεπιστήμιο Bay Atlantic.

Ένα άλλο ταξίδι, μήνες αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2015, πληρώθηκε εν μέρει από μια ομάδα που ονομάζεται Association of Young Tourism Leaders, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο The City.

Το 2017, ο κ. Άνταμς επισκέφθηκε και πάλι την Τουρκία με τον γιο του, Τζόρνταν Κόλμαν, στο πλαίσιο ενός “πνευματικού” ταξιδιού που περιελάμβανε στάσεις στη Γαλλία, την Κίνα και τη Σρι Λάνκα, σύμφωνα με το Politico, ενώ δήλωσε λάτρης των διεθνών ταξιδιών.

Όμως η αγάπη του για την Τουρκία δεν έμεινε κρυφή και επί αμερικανικού εδάφους, αφού ο ίδιος έχει οργανώσει δύο εκδηλώσεις έπαρσης της σημαίας της Τουρκίας – μέρος της παράδοσής του να υψώνει τις σημαίες δεκάδων εθνών, η οποία, όπως λέει, έχει ως στόχο να τιμήσει τις κοινότητες των μεταναστών της Νέας Υόρκης.

Κατά την πρώτη έπαρση της σημαίας για την Τουρκία, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, ο κ. Άνταμς αποκάλεσε τη Νέα Υόρκη “την Κωνσταντινούπολη της Αμερικής” και αναφέρθηκε στον Τούρκο γενικό πρόξενο, Reyhan Özgür, ως “καλό μου φίλο”.

Τον περασμένο μήνα, ο Άνταμς ύψωσε για δεύτερη φορά τη σημαία της χώρας. Έδωσε επίσημη τιμητική διάκριση στον Aliriza Dogan, έναν Τούρκο μετανάστη που διατηρεί εστιατόριο στο Μανχάταν, και εξήρε τη συμβολή του στην πόλη. Σημειώνεται πως ο Dogan έχει επίσης κάνει δωρεές στην προεκλογική εκστρατεία του δημάρχου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα