Οι Ισραηλινοί γυρίζουν την πλάτη στα πολεμικά σχέδια Νετανιάχου

Διαβάζεται σε 2'
Ισραήλ - Γάζα
Ισραήλ - Γάζα Associated Press

Η ισραηλινή κοινή γνώμη δεν ασπάζεται την άποψη ότι η επικείμενη χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα είναι απαραίτητη.

H επικείμενη χερσαία επίθεση των Ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στη Γάζα θα περίμενε κανείς ότι θα συγκέντρωνε υψηλά ποσοστά αποδοχής στον πληθυσμό της χώρας.

Οπως προκύπτει όμως από δημοσκόπηση, σχεδόν οι μισοί Ισραηλινοί επιθυμούν την αναστολή αυτής της επίθεσης.

Για την ακρίβεια, το 49% των ερωτηθέντων τόνισαν ότι η επικείμενη εισβολή στη Γάζα πρέπει να ανασταλεί, γεγονός που σημαίνει ότι η σφαγή στον παλαιστινιακό θύλακα μετά το αποτρόπαιο χτύπημα της Χαμάς στο Ισραήλ προβληματίζει και τους ισραηλινούς.

Εκτός αυτού, είναι προφανές ότι η ισραηλινή κοινή γνώμη έχει συνειδητοποιήσει πλήρως ότι η χερσαία εισβολή στη Γάζα θα έχει μεγάλο κόστος ζωών στον ισραηλινό στρατό. Ουδείς επιθυμεί να σκοτωθεί ο δικός του άνθρωπος σε μία επίθεση που εκ των πραγμάτων φαντάζει παράτολμη.

Το 22% των ερωτηθέντων παρέμεναν αναποφάσιστοι, ενώ υπάρχει και ένα 29% (διόλου ευκαταφρόνητο βεβαίως) που επιθυμεί την άμεση διενέργεια της επίθεσης, ανεξαρτήτως κόστους.

Στη δημοσκόπηση πήραν μέρος 522 ενήλικες ισραηλινοί.

Χαμηλό το επίπεδο εμπιστοσύνης στον Νετανιάχου

Πριν από λίγες ημέρες είχε διαπιστωθεί ότι οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις συγκεντρώνουν “πολύ υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης“, σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και το πολεμικό υπουργικό συμβούλιό του, σύμφωνα με έρευνα του Jewish People Policy Institute (JPPI).

Πιο συγκεκριμένα, το επίπεδο εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, μεταξύ των ίδιων ερωτηθέντων, ήταν μόνο 32%, με το 68% να δηλώνει ότι έχει χαμηλό επίπεδο εμπιστοσύνης ή δεν γνωρίζει -αποτελέσματα που αντανακλούν μια “κρίση εμπιστοσύνης” για την κυβέρνηση ενότητας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα