Οι πίθηκοι επιδιώκουν και απολαμβάνουν τη ζάλη του στροβιλισμού, όπως οι άνθρωποι

Οι πίθηκοι επιδιώκουν και απολαμβάνουν τη ζάλη του στροβιλισμού, όπως οι άνθρωποι
Οι πίθηκοι φάνηκε να απολαμβάνουν το spinning και όχι να το εκμεταλλεύονται για να νικήσουν τη βαρεμάρα της αιχμαλωσίας. ΥοuTube

Έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα αποκάλυψε πως οι πίθηκοι, όπως και οι άνθρωποι, αναζητούν τρόπους να 'αλλοιώσουν' τις ψυχικές τους καταστάσεις. Ένας είναι η περιστροφή γύρω από τον άξονα τους.

Δεν υπάρχει παιδί που να έχει πατήσει το πόδι του στην παιδική χαρά και να μην έχει δοκιμάσει την εμπειρία του στροβιλισμού. Σίγουρα υπάρχουν πάρα πολλά που δεν την απήλαυσαν.

Όπως υπάρχουν και πολλά που επανέλαβαν, αναρίθμητες φορές, την πράξη και ως ενήλικες.

Μελέτη αποκαλύπτει πως δεν είμαστε το μόνο είδος που επιδιώκουμε αυτό που προκαλεί το να περιστρεφόμαστε γύρω από τον άξονα μας: τη ζάλη.

Ερευνητές του University of Warwick και του University of Birmingham βρήκαν πως η ζάλη λειτουργεί σαν ψυχοδραστικό φάρμακο για εμάς, αλλά και για άλλα πρωτεύονται θηλαστικά.

Πιο συγκεκριμένα, τους μεγάλους πιθήκους. Όπως εμείς, το κάνουν γιατί είναι συναρπαστικό και τους διασκεδάζει.

Σύμφωνα με ευρήματα της εργασίας που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα στο περιοδικό Primates, είδη μεγάλων πιθήκων απολαμβάνουν τακτικά “να διεγείρουν τις αισθήσεις τους μέσω του spinning, πιθανώς και όπως επιδιώκουν αλλαγή ψυχικής κατάστασης”.

Οι περισσότεροι από τους πιθήκους περιστρέφονταν με μέση ταχύτητα περιστροφής 1.43 στροφών ανά δευτερόλεπτο (ταχύτητα εκπαιδευμένων χορευτών και ακροβατών).

Η μεγαλύτερη ‘συνεδρία’ περιστροφής διήρκεσε 28 περιστροφές και η ταχύτερη ήταν 4 περιστροφές ανά δευτερόλεπτο.

Κατεγράφη και ότι όσο περισσότερο περιστρεφόταν ένας πίθηκος, τόσο πιο πιθανό ήταν να εμφανίσει σημάδια ζάλης (να αφήσει το σχοινί και να καθίσει ή να ξαπλώσει αμέσως). Γρήγορα επέστρεφαν στο σκοινί, ξανασταματούσαν και ξαναεπέστρεφαν (ο μέσος όρος ήταν οι 3 φορές).

Τα ζώα έκαναν επίσης, γκριμάτσες και ‘κολπάκια’ με τα πόδια και το υπόλοιπο σώμα ενώ στριφογύριζαν, με τους ερευνητές να σημειώνουν ότι αυτή η συμπεριφορά υποδεικνύει ότι πιθανότατα διασκεδάζουν και όχι πως αναζητούν έναν τρόπο να απαλλαγούν από την πλήξη της αιχμαλωσίας.

“Υπάρχει κάτι στην εμπειρία που απολαμβάνουν” εξήγησε ο Marcus Perlman, γνωστικός επιστήμονας στο University of Birmingham και συγγραφέας της μελέτης.

Ο Marc Bekoff, επίτιμος οικολόγος συμπεριφοράς και γνωστικός ηθολόγος στο University of Colorado, Boulder δήλωσε στους New York Times πως “η έρευνα μιας τέτοιας συμπεριφοράς ήταν πολύτιμη επειδή δεν υπάρχει εκ των προτέρων λόγος να πιστεύουμε ότι είμαστε τα μόνα ζώα που συμμετέχουν σε συμπεριφορές που παράγουν σκόπιμα αλλοιωμένες καταστάσεις συνείδησης.

Η συστηματική έρευνα θα μας βοηθήσει να μάθουμε περισσότερα σχετικά με την ταξινόμηση του να φτάσουμε ψηλά και να μην τρέχουμε νομίζοντας ότι είμαστε τόσο μοναδικοί”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα