Οι πρώτες διεθνείς αντιδράσεις για την ιστορική συνάντηση στην Κορέα

Οι πρώτες διεθνείς αντιδράσεις για την ιστορική συνάντηση στην Κορέα
Ιστορικής σημασίας η συνάντηση των ηγετών Βορείου και Νοτίου Κορέας AP

Με εμφανή ικανοποίηση, αλλά και έκδηλη επιφυλακτικότητα σε ορισμένες περιπτώσεις, η διεθνής κοινότητα υποδέχθηκε τα αποτελέσματα της ιστορικής συνάντησης των ηγετών Βορείου και Νοτίου Κορέας

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν και ο Μουν Τζε Ιν δεσμεύονται, σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν που προέκυψε από τη συνάντησή τους, να δώσουν ένα επίσημο τέλος στην εμπόλεμη κατάσταση ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα, αλλά και να προωθήσουν την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.

Τραμπ: Ο χρόνος θα δείξει!

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θα είναι και το επόμενο μεγάλο “ραντεβού” του Κιμ Γιονγκ Ουν, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της συνάντησης, εκφράζοντας ωστόσο και τις επιφυλάξεις του. “Ο χρόνος θα δείξει” ήταν η κατάληξη της αρχικής ανάρτησής του στο Twitter.

Λίγο αργότερα ωστόσο επέστρεψε με νέα ανάρτηση, εμφανώς πιο ενθουσιώδης: “Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΚΟΡΕΑΣ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ! ΟΙ Ηνωμένες Πολιτείες και όλοι οι ΥΠΕΡΟΧΟΙ κάτοικοί τους θα έπρεπε να είναι πολύ περήφανοι γι αυτό που συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα”.

Κίνα: Θαυμάζουμε το θάρρος τους

Η Κίνα «χειροκρότησε» σήμερα τη συνάντηση κορυφής του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν με τον νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζε-Ιν, χαιρετίζοντας «το θάρρος τους» και χαρακτηρίζοντας «ιστορική» τη χειραψία τους στη γραμμή διαχωρισμού που διαιρεί τη χερσόνησο.

«Η Κίνα χειροκροτεί το ιστορικό βήμα που έκαναν οι δύο ηγέτες, θαυμάζουμε το θάρρος και την πολιτική αποφασιστικότητα που επέδειξαν», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η Χούα Σουνγίνγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. Οι ηγέτες των δύο κορεατικών κρατών άρχισαν σήμερα τη συνάντησή τους έπειτα από μια χειραψία υψηλού συμβολισμού στη γραμμή διαχωρισμού: «μια ιστορική στιγμή», σύμφωνα με την Χούα.

Το Πεκίνο «ελπίζει ειλικρινά ότι αυτή η ιστορική συνάντηση θα φέρει καρπούς (…) και θα αποτελέσει την ευκαιρία για να ανοίξει μια νέα οδός προς τη διαρκή ειρήνη και σταθερότητα στην κορεατική χερσόνησο», υπογράμμισε η Χούα Σουνγίνγκ, η οποία στη συνέχεια αναφέρθηκε σ’ ένα ποίημα του μεγάλου κινέζου λογοτέχνη του 20ου αιώνα Λου Σουν: «Έπειτα απ’ όλες τις δοκιμασίες που περάσαμε, παραμένουμε αδέλφια / όταν ξανασυναντιόμαστε, ένα χαμόγελο διώχνει την πίκρα».

Ρωσία: Πολύ θετική είδηση

Στη Μόσχα, το Κρεμλίνο χαιρέτισε κι αυτό σήμερα ως «πολύ θετική είδηση» τη συνάντηση κορυφής και τις συνομιλίες ανάμεσα στον Κιμ και τον Μουν. «Είναι πολύ θετική είδηση!», δήλωσε στον Τύπο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «έχει υπογραμμίσει επανειλημμένα πως μια βιώσιμη και σταθερή διευθέτηση της κατάστασης στην κορεατική χερσόνησο δεν μπορεί παρά να βασίζεται σ’ έναν απ’ ευθείας διάλογο», υπενθύμισε. «Και σήμερα βλέπουμε πως αυτός ο απ’ ευθείας διάλογος πραγματοποιήθηκε και ανοίγει ορισμένες προοπτικές», υπογράμμισε ο Πεσκόφ χαρακτηρίζοντας «πολύ θετικό το γεγονός ότι οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν, καθώς και τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεών τους».

Ο Πεσκόφ πρόσθεσε πάντως ότι είναι «πρόωρο» να γίνεται λόγος για ενδεχόμενη υπογραφή συνθήκης ειρήνης ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα. «Προς το παρόν μιλάμε για τη βούληση των δύο πλευρών να αναζητήσουν μια συμφωνία και, το σημαντικότερο, για τη βούληση να αρχίσουν και να συνεχίσουν τον διάλογο», εκτιμά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα