Οι Σλοβένοι έπαθαν ‘Melania-mania’

Οι Σλοβένοι έπαθαν ‘Melania-mania’

Οι Σλοβένοι παρακάμπτουν τα εμπόδια και συνεχίζουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες με επίκεντρο την πρώτη κυρία των ΗΠΑ

Χρυσή τούρτα «Μελάνια», πολυτελείς παντόφλες «Λευκός Οίκος», τουριστική περιήγηση από τη Σέβνιτσα στη Λιουμπλιάνα –η Σλοβενία δεν χάνει χρόνο και επωφελείται από τις επιχειρηματικές ευκαιρίες αξιοποιώντας το γεγονός ότι πρώτη κυρία των ΗΠΑ γίνεται η Μελάνια Τραμπ, γεννημένη στη μικρή αλπική χώρα.

Η εντυπωσιακή σύζυγος του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ βοήθησε ώστε η πατρίδα της να γίνει δημοφιλής τουριστικός προορισμός για τους Αμερικανούς που ταξιδεύουν στην Ευρώπη.

Το 2016 καταγράφηκε αύξηση 11% στις αφίξεις Αμερικανών τουριστών στη Σλοβενία, ανακοίνωσε ο Σλοβενικός Οργανισμός Τουρισμού.

«Το ενδιαφέρον δεν αυξήθηκε μόνο από τότε που νίκησε ο Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, άρχισε να καταγράφεται αύξηση μόλις ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος για την προεδρία» ανέφερε η εκπρόσωπος τύπου του Σλοβενικού Οργανισμού Τουρισμού, Λίβια Κόβατς Κονσταντίνοβιτς.

«Η Σλοβενία έγινε γνωστότερη στο αμερικανικό κοινό. Ο Σλοβενικός Οργανισμός Τουρισμού σχεδιάζει εντατικότερη εκστρατεία στην αμερικανική αγορά το 2017» τόνισε η κ. Κόβατς Κονσταντίνοβιτς.

Υπογράμμισε ακόμη ότι αναμένει πρόσθετη αύξηση της τουριστικής ροής μετά τις 20 Ιανουαρίου όταν ο Τραμπ θα αναλάβει καθήκοντα προέδρου των ΗΠΑ, κυρίως στη Σέβνιτσα, την κωμόπολη στην οποία γεννήθηκε η Μελάνιγια Κναβς.

© Alamy Stock Photo

 

Στην ιστοσελίδα του Σλοβενικού Οργανισμού Τουρισμού προτείνεται ως ιδανικός τουριστικός προορισμός η Σέβνιτσα, η μικρή πόλη που συνδυάζει ιστορία και φυσική ομορφιά, στην οποία γεννήθηκε και πέρασε τα παιδικά και νεανικά της χρόνια η πρώτη κυρία των ΗΠΑ.

Αν και λίγοι στη Σέβνιτσα, που βρίσκεται πιο κοντά στην πρωτεύουσα της Κροατίας, Ζάγκρεμπ απ’ ότι στη σλοβενική πρωτεύουσα Λιουμπλιάνα, θυμούνται τη διάσημη συμπατριώτισσά τους, (η Μελάνια έφυγε όταν ήταν έφηβη για να ακολουθήσει καριέρα ως μοντέλο) αυτό δεν εμπόδισε τους επιχειρηματίες να επωφεληθούν από τη «μανία για τη Μελάνια».

Στο ζαχαροπλαστείο Julia στη Σέβνιτσα προσφέρεται τούρτα Μελάνια, με λευκή σοκολάτα, ξηρούς καρπούς και επικάλυψη από χρυσό. Ένα κομμάτι τούρτας κοστίζει τρία ευρώ.

Η Ντάρια Γέλεντς, ζαχαροπλάστης λέει ότι η τούρτα έχει μεγάλη ζήτηση, τόσο από Σλοβένους όσο και από τουρίστες.

Τις τελευταίες εβδομάδες πουλάμε συνεχώς τούρτες Μελάνια. Οι άνθρωποι έρχονται ακόμη και από τη Λιουμπλιάνα, ανέφερε η κ. Γέλεντς η οποία αναμένει ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία μετά την ορκωμοσία Τραμπ.

Σε ένα παραδοσιακό εστιατόριο της Σέβνιτσα σερβίρουν το μενού Μελάνια με πέστροφα κύριο πιάτο. Λίγο πιο μακριά σε έναν ξενώνα στην κορυφή ενός λόφου σερβίρονται κρέπες Μελάνια με βατόμουρα, κρέμα βανίλια και φυσικά σκόνη χρυσού.

Το ταξιδιωτικό πρακτορείο Muranica σχεδιάζει τον «τουριστικό γύρο Μελάνια» από τη Σέβνιτσα στο Μιλάνο με ενδιάμεσο σταθμό τη Λιουμπλιάνα, που ακολουθεί τα πρώτα βήματα της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ στο μόντελινγκ.

Ακόμη, ένα τοπικό εργοστάσιο υποδημάτων λάνσαρε στην αγορά σε περιορισμένο αριθμό πολυτελείς παντόφλες «Λευκού Οίκου». Ένα ζευγάρι έχει αποσταλεί στη Μελάνια Τραμπ.

TO GO WITH AFP STORY BY BOJAN KAVCIC Slippers with the lettering "The White House", are pictured on December 20, 2016 in Sevnica, Slovenia, the hometown of future US First Lady Melania Trump. Golden "Melania" cakes, "White House" slippers, guided tours tracing her rise from pony-tailed schoolgirl to international model -- tiny Slovenia has tapped into big marketing opportunities thanks to its most famous daughter, the future US First Lady Melania Trump. / AFP / Jure MAKOVEC (Photo credit should read JURE MAKOVEC/AFP/Getty Images) AFP/Getty Images

 

Το ζεύγος Τραμπ όμως δεν είναι ενθουσιασμένο που το όνομα της Μελάνια εμφανίζεται παντού και έχει προσλάβει δικηγόρο για να σταματήσει τη χρήση των ονομάτων και των φωτογραφιών τους για εμπορικούς σκοπούς χωρίς την έγκρισή τους.

Για το λόγο αυτό η δημοτική αρχή της Σέβνιτσα απομάκρυνε τεράστια διαφημιστική πινακίδα με τη φωτογραφία της Μελάνια, η οποία έγραφε «Καλώς ήλθατε στη γενέτειρα της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ».

Ένας παραγωγός μελιού άλλαξε την ετικέτα στα βάζα στην οποία αναγραφόταν ότι το μέλι προέρχεται από τον «κήπο της Μελάνια».

Κάποιοι άλλοι επίσης έσπευσαν να αλλάξουν τις ονομασίες των προϊόντων τους. Στην πιτσαρία Rondo το «burger του Τραμπ» τώρα λέγεται «προεδρικό».

Η διευθύντρια της σλοβενικής δικηγορικής εταιρείας Pirc Musar & Partnerji, Νάτασα Πιρτς Μούσαρ που εκπροσωπεί το πρώην μοντέλο δήλωσε τον περασμένο Δεκέμβριο ότι η χρήση του ονόματος της πρώτης κυρίας για εμπορικούς σκοπούς, χωρίς την έγκριση της Μελάνια Τραμπ συνιστά πράξη αντίθετη προς το νόμο και παραβίαση των προσωπικών δικαιωμάτων της που προβλέπονται από το νόμο. Στη Σλοβενία η χρήση ονόματος, επώνυμου και φωτογραφιών κάποιου για εμπορικούς σκοπούς χωρίς την έγκρισή του δεν επιτρέπεται, εξήγησε.

Ο Σλοβένος δημοσιογράφος Ντέγιαν Στάινμπουχ αναφέρει ότι πρόκειται για συνηθισμένα διαφημιστικά τρικ. Η πλειοψηφία των Σλοβένων δεν ενδιαφέρεται για τη Μελάνια, επειδή εδώ και πάρα πολύ καιρό δεν ζει στη χώρα και δεν έχει κάνει κάτι για να προβάλλει τη χώρα στο εξωτερικό, τόνισε.

Η τελευταία φορά που η Μελάνια Τραμπ επισκέφθηκε την πατρίδα της ήταν τον Ιούλιο του 2002, όταν γνώρισε τον Ντόναλντ Τραμπ στους γονείς της στο ξενοδοχείο Grand Hotel Toplice στο θέρετρο Μπλεντ.

Πάντως ο δήμαρχος της Σέβνιτσα Σρτέτσκο Ότσβρικ αν και μέσω video wall ήταν παρών σε γκαλά αφιερωμένο στη Μελάνια Τραμπ, που διοργανώθηκε από την πρεσβεία της Σλοβενίας στην Ουάσινγκτον και τη διεθνή οργάνωση Sister Cities International (Αδελφοποιημένες Πόλεις) ενόψει της ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών ο δήμαρχος απηύθυνε χαιρετισμό, συνεχάρη το προεδρικό ζεύγος, τους ευχήθηκε τα καλύτερα και υπογράμμισε την ανάγκη στενότερης συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Σλοβενίας.

Η βραδιά είχε έντονο σλοβενικό χρώμα οι περίπου 500 καλεσμένοι παρακολούθησαν ταινία με θέμα τη Σλοβενία, δοκίμασαν τα αντιπροσωπευτικά πιάτα της σλοβενικής κουζίνας, κρασιά και βότκα από τη Σλοβενία και απόλαυσαν τους ήχους του ακορντεόν από τα αδέλφια Φρανκ και Ντάριλ Βάλεντσιτς από το Πίτσμπουργκ οι οποίοι τον περασμένο Νοέμβριο τιμήθηκαν στο ετήσιο στο Κλίβελαντ στα βραβεία Polka Hall of Fame.

Η Μελάνια Τραμπ είναι η δεύτερη πρώτη κυρία των ΗΠΑ που δεν γεννήθηκε στην Αμερική μετά τη Λουίζα Άνταμς σύζυγο του Τζον Κουίνσι Άνταμς, η οποία είχε γεννηθεί στο Λονδίνο.

Πηγή: ΑΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα