Οι συριακές δυνάμεις ανακατέλαβαν τον έλεγχο αρκετών περιοχών βορειοδυτικά της πόλης Χάμα

Οι συριακές δυνάμεις ανακατέλαβαν τον έλεγχο αρκετών περιοχών βορειοδυτικά της πόλης Χάμα

Ο στρατός της Συρίας ανακοίνωσε ότι έχει ανακαταλάβει τον έλεγχο μιας πόλης βορειοδυτικά της Χάμα, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένες δυνάμεις του Μετώπου αλ Νούσρα, βραχίονας της αλ Κάιντα στη χώρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ασφαλείς πλέον είναι περιοχές που βρίσκονται κοντά στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Χάμα, ενώ ο στρατός εξανάγκασε σε υποχώρηση αντάρτες που απειλούσαν πολλές πόλεις στις οποίες κατοικούσαν κυρίως χριστιανοί και αλεβίτες.

Δεκάδες μαχητές αλλά και στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από όταν οι κυβερνητικές δυνάμεις της χώρας, με τη βοήθεια συμμάχων, ξεκίνησαν επιθέσεις κατά των ανταρτών, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το Μέτωπο αλ Νούσρα, ένα από τα κύρια παρακλάδια της αλ Κάιντα στον συριακό εμφύλιο πόλεμο, είχε συγκεντρώσει τις τελευταίες εβδομάδες περίπου 1.500 μαχητές στην πόλη Χαλφάγια, σε μια προφανή προετοιμασία για μια επικείμενη επίθεση στην πόλη Μέραντα, μία περιοχή που κατοικείται κυρίως από χριστιανούς και βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο την ανακοίνωση του Παρατηρητηρίου.

Μαχητές της οργάνωσης δήλωσαν ότι ο αρχηγός τους, Αμπού Μοχάμεντ αλ Γκολανί, ήταν επικεφαλής της επίθεσης και έδωσε μια «γεμάτη συναίσθημα» ομιλία ώστε να εμψυχώσει τους μαχητές του που είχαν καταφθάσει στην περιοχή μερικές εβδομάδες νωρίτερα.

Σε ανακοίνωσή του ο συριακός στρατός αναφέρει ότι έχει ανακαταλάβει τον πλήρη έλεγχο της πόλης Χαλφάγια καθώς και των γύρω περιοχών, αφότου τα στρατεύματα κατάφεραν «να εξαλείψουν μεγάλο αριθμό τρομοκρατών, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν κατάγονταν από τη Συρία και κατέστρεψαν μεγάλο αριθμό των οχημάτων και των όπλων τους».

Ο Ραμί Αμπντουλραχμάν, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου, δήλωσε ότι οι μαχητές της οργάνωσης αποχώρησαν ξαφνικά από την πόλη Χαλφάγια. «Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, πολλοί μαχητές αποχώρησαν επειδή δεν μπορούσαν να συνεχίσουν», δήλωσε μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας στο Ρόιτερς.

Ο στρατός ανακοίνωσε επίσης ότι είχε ανακαταλάβει τον έλεγχο της πόλης Κατάμπ καθώς και άλλων περιοχών που βρίσκονται κοντά στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Χάμα.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network