Οι τζιχαντιστές επελαύνουν και στο Αφγανιστάν

Οι τζιχαντιστές επελαύνουν και στο Αφγανιστάν

Το ISIS αυξάνει την επιρροή του στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ

Το Ισλαμικό Κράτος αυξάνει την επιρροή του στο Αφγανιστάν εις βάρος των Ταλιμπάν, σύμφωνα με την ανακοίνωση μιας επιτροπής ειδικών του ΟΗΕ.

«Ο αριθμός των ομάδων και των προσώπων που δηλώνουν πίστη στο ΙΚ ή που δηλώνουν ότι πρόσκεινται σε αυτό αυξάνεται σε πολλές επαρχίες του Αφγανιστάν», αποκαλύπτει η έκθεση της επιτροπής αλ Κάιντα-Ταλιμπάν.

Η επιτροπή βασίζεται σε εκτιμήσεις των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με τις οποίες «περίπου το 10% των ενεργών μελών της αντίστασης στην οποία κυριαρχούν οι Ταλιμπάν έχουν εκφράσει τη συμπάθειά τους προς το ΙΚ». Όμως αυτός ο αριθμός «δεν είναι σταθερός διότι οι συμμαχίες αλλάζουν κατά τη διάρκεια της εποχής των συγκρούσεων» που βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Προφανώς υπάρχει μια μεγάλη εξάπλωση του ΙΚ», εξηγεί η έκθεση, η οποία επισημαίνει ότι ομάδες που έχουν δηλώσει ότι συντάσσονται με τους τζιχαντιστές έχουν εντοπιστεί σε 25 επαρχίες του Αφγανιστάν από αφγανικές κυβερνητικές πηγές.

Μεταξύ των νέων που συντάσσονται με το ΙΚ περιλαμβάνονται και υποστηρικτές της αλ Κάιντα και ένας «πολύ μικρός αριθμός» μη Αφγανών που έχουν έρθει στη χώρα από το Ιράκ και τη Συρία και οι οποίοι αποτελούν σύμφωνα με την αφγανική κυβέρνηση τον σκληρό πυρήνα του ΙΚ στο Αφγανιστάν.

Οι ομάδες που είναι πιστές στους τζιχαντιστές μάχονται τακτικά εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων, όμως είναι σπάνιες οι συγκρούσεις με άλλες ομάδες ανταρτών, υπογραμμίζουν οι ειδικοί.

Αν και το ΙΚ έχει εμφανιστεί στο Αφγανιστάν δεν ελέγχει μεγάλες περιοχές, όπως στο Ιράκ και τη Συρία.

SHARE:

24Media Network