Οι Βέλγοι συμφώνησαν για να προχωρήσει η CETA

Οι Βέλγοι συμφώνησαν για να προχωρήσει η CETA

Ο Βέλγος πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για τη CETA με τη συνάντηση μεταξύ των βελγικών περιοχών και γλωσσικών κοινοτήτων που έγινε σήμερα

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε σήμερα ότι επιτεύχθηκε κοινή θέση του Βελγίου για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ-Καναδά (CETA), κάτι που μπορεί να επιτρέψει την υπογραφή της προσεχώς.

"Μια συμφωνία" έχει επιτευχθεί, δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ έπειτα από μια νέα συνάντηση μεταξύ των βελγικών περιοχών και γλωσσικών κοινοτήτων που έγινε σήμερα. Η συμφωνία αυτή θα πρέπει τώρα να αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα κοινοβούλια του Βελγίου τα οποία θα αποφανθούν "πριν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής".

Σημειώνεται πως μέχρι εχθές, δεν υπήρχε πρόοδος στις συνομιλίες με αποτέλεσμα ο Καναδός πρωθυπουργός να ακυρώσει το ταξίδι του στις Βρυξέλλες όπου θα υπογράφονταν η CETA.

Ο πρόεδρος της Βαλονίας, δήλωσε σε δημοσιογράφους πως έχει επιτελεστεί "μεγάλη πρόοδο"», αν και σημείωσε πως "έχουμε ακόμα μερικά νομικά ζητήματα που πρέπει να ξεκαθαριστούν", όπως μετέδωσε το Reuters.

Όπως φαίνεται υπήρξε εν τέλει συναίνεση και επίλυση των νομικών ζητημάτων, λεπτομέρειες για τα οποία θα μάθουμε μέσα στις επόμενες ώρες.

Θυμίζουμε ότι ο πρωθυπουργός του Βελγίου κάλεσε τους επικεφαλής των περιφερειών του Βελγίου προκειμένου να διαμορφώσουν ένα κοινό κείμενο, ώστε να κατευναστούν οι ανησυχίες για τις αγροτικές εισαγωγές και το σύστημα διακανονισμού διαφορών, το οποίο, σύμφωνα με τους επικριτές της CETA, θα χρησιμοποιούνταν από πολυεθνικές εταιρείες προκειμένου να υπαγορεύσουν τη δημόσια πολιτική.

Η Σύνοδος ΕΕ - Καναδά, που θα πραγματοποιούνταν σήμερα, αναβλήθηκε και δεν έχει οριστεί νέα ημερομηνία πραγματοποίησής της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τρουντό: Ακύρωσε το ταξίδι στις Βρυξέλλες για την υπογραφή της συμφωνίας με την Ε.Ε

Πανό διαμαρτυρίας κατά του ΣΥΡΙΖΑ για τη CETA στην Κουμουνδούρου

Όλη η Ευρώπη προσπαθεί να πείσει τη Βαλονία να δεχθεί τη CETA

SHARE:

24Media Network