ΟΗΕ: Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας μετά τα πλήγματα των ΗΠΑ σε Ιράκ και Συρία

Διαβάζεται σε 2'
Αμερικάνοι στρατιώτες στο Ιράκ
Αμερικάνοι στρατιώτες στο Ιράκ AP Photo/Susannah George, File

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, προγραμματίστηκε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας μετά τα πλήγματα των ΗΠΑ σε Ιράκ και Συρία.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως τη Δευτέρα έπειτα από αίτημα της Ρωσίας για τα πλήγματα που διεξάγουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Ιράκ και τη Συρία, ανακοίνωσαν αρκετές διπλωματικές πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για τις 4 το μεσημέρι στη Νέα Υόρκη (23.00 ώρα Ελλάδας) δήλωσαν αυτές οι πηγές που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολιάνσκι κατήγγειλε σήμερα τις επιθέσεις αυτές ως “απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια”.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε πως η Ρωσία καταδικάζει τα αεροπορικά πλήγματα των ΗΠΑ στο Ιράκ και στη Συρία και πως η κατάσταση πρέπει να εξεταστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Είναι προφανές πως τα αεροπορικά πλήγματα σχεδιάστηκαν επίτηδες ώστε να πυροδοτήσουν περαιτέρω τη σύγκρουση. Εξαπολύοντας επιθέσεις, σχεδόν χωρίς παύση, σε εγκαταστάσεις φερόμενων ως φιλοϊρανικών οργανώσεων στο Ιράκ και στη Συρία, οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν σκόπιμα να οδηγήσουν τις μεγαλύτερες χώρες στην περιοχή στη σύγκρουση», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η Ζαχάροβα.

Ο καθένας πρέπει να «αποφύγει την κλιμάκωση» στη Μέση Ανατολή και να καταλάβει ότι μια “σπίθα” μπορεί να προκαλέσει ένα πιο σοβαρό επεισόδιο, προειδοποίησε Ζοζέπ Μπορέλ. «Δεν μπορούμε παρά να καλέσουμε όλους να κατανοήσουν ότι ανά πάσα στιγμή σε αυτή τη σειρά επιθέσεων και αντιποίνων, μια σπίθα μπορεί να προκαλέσει ένα πιο σοβαρό επεισόδιο», δήλωσε ο Μπορέλ στους δημοσιογράφους μετά την άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ σήμερα στις Βρυξέλλες. Τα αμερικανικά πλήγματα ήταν «αναμενόμενα, μάλιστα είχαν ανακοινωθεΊ», υπογράμμισε. Και “σίγουρα, κάθε επίθεση συμβάλλει στην κλιμάκωση και οι υπουργοί εξέφρασαν τη βαθιά τους ανησυχία” πάνω σε αυτό το θέμα.

«Όλοι πρέπει να προσπαθήσουν να αποτρέψουν μια κατάσταση που μπορεί να γίνει εκρηκτική», τόνισε ο Μπορέλ, όταν ρωτήθηκε για τα αμερικανικά πλήγματα λίγο πριν την έναρξη της άτυπης συνόδου. Μιλώντας γενικότερα για την κατάσταση στη Γάζα, τον νότιο Λίβανο και τα πλήγματα στο Ιράκ και τη Συρία, ο Μπορέλ προειδοποίησε για τον κίνδυνο κλιμάκωσης. «Η Μέση Ανατολή είναι ένα καζάνι που βράζει και μπορεί να εκραγεί. Γι’ αυτό καλούμε όλους να αποφύγουν μια κλιμάκωση».

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα