Ολάντ: Το λαθρεμπόριο πετρελαίου από το ISIS έχει περιοριστεί σημαντικά

Ολάντ: Το λαθρεμπόριο πετρελαίου από το ISIS έχει περιοριστεί σημαντικά
PHOTOGRAPH: FRANCOIS MORI/AP

Διαβεβαιώσεις για αποστράγγιση των οικονομικών πηγών του ISIS, έδωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ διαβεβαίωσε την Παρασκευή (18/12) ότι το προσοδοφόρο λαθρεμπόριο πετρελαίου στο οποίο επιδίδεται η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος από τη Συρία έχει "περιοριστεί σημαντικά".

"Σήμερα έχουμε τη βεβαιότητα ότι η διακίνηση πετρελαίου από την οποία επωφελήθηκε κάποια στιγμή το Νταές (σ.σ. το αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ) έχει περιοριστεί σημαντικά", είπε ο Γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ.

"Αποστραγγίζουμε τις οικονομικές πηγές αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης με τα πλήγματα που της επιφέρουν η γαλλική και η αμερικανική πολεμική αεροπορία", συνέχισε ο Ολάντ. Ο στόχος, όπως εξήγησε, είναι να διασφαλιστεί ότι θα τερματιστεί το λαθρεμπόριο πετρελαίου και έργων τέχνης εκ μέρους των τζιχαντιστών.

Ο Γάλλος ηγέτης εμφανίστηκε επίσης ικανοποιημένος από την εντατικοποίηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων, όπως το είχε ζητήσει ο ίδιος την επομένη των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι. "Στο Ιράκ, μέσω των χερσαίων επιχειρήσεων που στηρίζονται από αεροπορικά πλήγματα, στα οποία συμμετείχε σε μεγάλο βαθμό και η Γαλλία, είχαμε ανακατάληψη εδαφών", είπε. Στη Συρία, τα πλήγματα αφορούσαν κυρίως "κέντρα εκπαίδευσης και επιμελητείας" του ΙΚ.

Υπενθυμίζοντας ότι είχε ζητήσει την αλληλεγγύη των "28" μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, ο Ολάντ χαιρέτισε το γεγονός ότι "οι ευρωπαϊκές χώρες ανταποκρίθηκαν" στην έκκλησή του, κάνοντας λόγο για τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Σουηδία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και την Ιταλία.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Isis
SHARE:

24Media Network