Ολλανδία: Ισόβια στον ισχυρότερο βαρόνο ναρκωτικών στην Ευρώπη

Διαβάζεται σε 4'
Δικαστήριο στην Ολλανδία
Δικαστήριο στην Ολλανδία ISTOCK

Ο Ridouan Taghi και 16 συνεργάτες του κρίθηκαν ένοχοι για πολλές δολοφονίες, σε μια δίκη στην Ολλανδία που διήρκεσε έξι χρόνια

Ποινή ισόβιας κάθειρξης αντιμετωπίζει ο Ridouan Taghi, ο οποίος θεωρείται ως ηγέτης μιας εγκληματικής ομάδας που περιγράφεται ως “λαδωμένη μηχανή δολοφονιών”, μετά τη δικαστική απόφαση που έκρινε την ενοχή του σε μια δίκη που ορισμένοι θεωρούν ως τη μεγαλύτερη ολλανδική ποινική δίκη που έγινε ποτέ.

Ο Ridouan Taghi – που ήταν κάποτε ο πιο καταζητούμενος άνθρωπος στην Ολλανδία – είναι ένα από τα τρία άτομα που θεωρούνται ύποπτα για την ηγεσία της οργάνωσης και διέφευγε μέχρι να εκδοθεί το 2019, όπως αναφέρει το sky news.

Ήταν μεταξύ 17 υπόπτων που κατηγορούνταν για συμμετοχή σε έξι δολοφονίες, τέσσερις απόπειρες δολοφονίας, σχεδιασμό άλλων επιθέσεων και συμμετοχή σε εγκληματική ομάδα.

Η ισόβια κάθειρξη επιβλήθηκε στον Taghi στη λεγόμενη δίκη του Marengo την Τρίτη (27/02), μετά από σχεδόν έξι χρόνια στα δικαστήρια.

Το δικαστήριο καταδίκασε τελικά τον Taghi για πέντε δολοφονίες και τον αποκάλεσε “αδιαμφισβήτητο ηγέτη” μιας “οργάνωσης δολοφόνων”.

“Αποφάσισε ποιος θα σκοτωνόταν και δεν λυπήθηκε κανέναν”, δήλωσε ο προεδρεύων δικαστής, η ταυτότητα του οποίου διατηρήθηκε ανώνυμη για λόγους ασφαλείας.

Μεταξύ άλλων, στο δικαστήριο ο Taghi, παρουσιάστηκε ως ο πιο ισχυρός βαρόνος ναρκωτικών στην Ευρώπη, μεταφέροντας ποσότητες – ρεκόρ κοκαΐνης στα λιμάνια της Ευρώπης.

Μια δίκη που διήρκεσε έξι χρόνια

Σύμφωνα με την ολλανδική δικαιοσύνη, η υπόθεση συγκέντρωσε 142 ακροάσεις, δεκάδες χιλιάδες σελίδες φακέλων, περισσότερες από 800 σελίδες υπομνημάτων και πάνω από 3.000 σελίδες υπομνημάτων από την υπεράσπιση.

Η υπόθεση έχει γίνει πρωτοσέλιδο τόσο για τα γεγονότα εκτός δικαστηρίου όσο και για τις εξελίξεις εντός της δικαστικής αίθουσας, η οποία την Τρίτη ήταν υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας με βαριά οπλισμένους αστυνομικούς να περιπολούν στους γύρω δρόμους.

Το 2018, ενώ ο Taghi ήταν ακόμη φυγάς, είχε γίνει απόπειρα εμπρησμού των αξιωματικών της εφημερίδας Telegraaf και η αστυνομία υποπτευόταν ότι ο 46χρονος βρισκόταν πίσω από το σχέδιο.

Η υπόθεση πήρε άλλη τροπή όταν ένας μάρτυρας, ο Nabil B, συμφώνησε να γίνει μάρτυρας κατηγορίας με αντάλλαγμα μια ελαφρύτερη ποινή.

Ο Nabil B, που φέρεται να ήταν εκτελεστής, αντιμετωπίζει 10 χρόνια φυλάκισης, αλλά ο δικηγόρος του Derk Wiersum έπεσε θύμα πυροβολισμών στο Άμστερνταμ και στη συνέχεια κατέληξε.

Ο Taghi δεν έχει κατηγορηθεί για συμμετοχή στο θάνατο του δικηγόρου.

Ένα μήνα αργότερα, προσφέρθηκε αμοιβή 100.000 ευρώ για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψη του Taghi και του Said Razzouki, ενός άλλου από τους ύποπτους για την αρχηγία.

Ήταν η μεγαλύτερη αμοιβή στην ιστορία της Ολλανδίας, αν και ο Taghi φέρεται να παραπονέθηκε αργότερα ότι η αμοιβή ήταν πολύ μικρή.

Ο αδελφός του Nabil B. δέχτηκε πυροβολισμούς επίσης – παρά το γεγονός ότι δεν είχε καμία σχέση με εγκληματικές δραστηριότητες – από κάποιον που εμφανίστηκε για μια συνέντευξη για δουλειά στο κατάστημά του, σύμφωνα με τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης.

Το 2021, ο Ολλανδός δημοσιογράφος Peter R. de Vries που ερευνούσε ποινικές υποθέσεις δολοφονήθηκε επίσης στο Άμστερνταμ, με τον Ολλανδό βασιλιά Βίλεμ-Αλεξάντερ να επικρίνει “μια επίθεση στη δημοσιογραφία, τον ακρογωνιαίο λίθο του συνταγματικού μας κράτους και, επομένως, επίσης μια επίθεση στο κράτος δικαίου”.

Καμία από τις τρεις αυτές δολοφονίες δεν περιλαμβάνεται στη δίκη, αλλά διώκεται ξεχωριστά.

Αλλεπάλληλες αλλαγές δικηγόρων

Ένα χρόνο μετά την έναρξη της δίκης, ο ξάδελφος του Taghi και μέλος της ομάδας υπεράσπισής του, Youssef Taghi, συνελήφθη επειδή βοηθούσε τον πελάτη του να διευθύνει την εγκληματική του επιχείρηση από τη φυλακή, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Dutch News.

Κατά τη διάρκεια της δίκης του το 2022, φέρεται να είπε ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να βοηθήσει, προσθέτοντας ότι “δεν λες όχι στον Taghi”.

Τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας, η επικεφαλής συνήγορος Inez Weski συνελήφθη επίσης πέρυσι επειδή βοήθησε τον Taghi.

Αρνήθηκε να μιλήσει στους ερευνητές, επικαλούμενη το απόρρητο δικηγόρου-πελάτη.

Ο Taghi σκόπευε να εκπροσωπήσει τον εαυτό του αφού προσπάθησε να βρει αντικαταστάτη δικηγόρο, αλλά μια νέα ομάδα συμφώνησε και προσπάθησε να παρατείνει την υπόθεση κατά εννέα μήνες για να προλάβει να δει τις λεπτομέρειες της υπόθεσης.

Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, ολλανδικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η ομάδα παραιτήθηκε καθώς δεν ήταν σε θέση να οργανώσει μια σωστή υπεράσπιση.

Άλλοι ύποπτοι έλαβαν ποινές που κυμαίνονταν από ισόβια κάθειρξη έως λίγο λιγότερο από δύο χρόνια πίσω από τα κάγκελα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα