Ολλανδικές εκλογές: Νίκη Ρούτε, πανωλεθρία Ντάισελμπλουμ

Ολλανδικές εκλογές: Νίκη Ρούτε, πανωλεθρία Ντάισελμπλουμ

Πρώτο το κόμμα του Μαρκ Ρούτε σύμφωνα με exit poll του δικτύου NOS. Καταποντίζεται το κόμμα του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος δήλωσε: "Είμαστε σοσιαλδημοκράτες, δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ". Ενισχύεται η ακροδεξιά αλλά και οι Πράσινοι. "Η Ολλανδία είπε όχι στον λαϊκισμό" δήλωσε ο Ρούτε

Ξεκάθαρη νίκη για το κόμμα του πρωθυπουργού της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε σύμφωνα με το πρώτο exit poll που μεταδόθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NOS, ο οποίος κατάφερε να ανακόψει την άνοδο των ακροδεξιών.

Βάσει του exit poll το κόμμα του Μαρκ Ρούτε (VVD) συγκεντρώνει τις περισσότερες από το σύνολο των 150 εδρών. Παρόλα αυτά, πέφτει κατά 10 έδρες σε σχέση με τις εκλογές του 2012.

Σε δήλωσή του το βράδυ της Τετάρτης ανέφερε ότι "η Ολλανδία είπε όχι στον λαϊκισμό, μετά το Brexit και την εκλογή Τραμπ".

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας υπογράμμισε ότι το κόμμα του φαίνεται πως θα είναι η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη για τρίτη συνεχόμενη φορά στο ολλανδικό κοινοβούλιο και επεσήμανε ότι πρέπει να συγκροτηθεί μια σταθερή κυβέρνηση για να ηγηθεί της χώρας.

Το ακροδεξιό, αντιισλαμικό κόμμα PVV, ενισχύεται κατά 4 έδρες σε σχέση με το 2012 που είχε λάβει 15. Έκπληξη κάνει το κεντρώο κόμμα, το D66 που παίρνει και εκείνο 19 έδρες.

Μόλις 9 έδρες παίρνει το Κόμμα Εργασίας του Γερούν Ντάισελμπλουμ (PvdA) από τις 38 που κατείχε. Έτσι, πολύ δύσκολα θα μπει στον νέο κυβερνητικό συνασπισμό.

Ντάισελμπλουμ: Είμαστε σοσιαλδημοκράτες, δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ

Μάλιστα ο πρόεδρος του Eurogroup, σε σύντομη δήλωσή του το βράδυ της Τετάρτης τόνισε πως “αύριο θα αρχίσουμε να ξαναχτίζουμε, με όλα μας τα μέλη”, ενώ συμπλήρωσε λέγοντας χαρακτηριστικά: “Είμαστε σοσιαλδημοκράτες, δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ”.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι πήγαν στις 16 έδρες από τις 4 που κατείχαν, τετραπλασιάζοντας τη δύναμη τους και για πολλούς, είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι.

Θυμίζουμε πως το PvdA ήταν στην κυβέρνηση μαζί με το VVD του Ρούτε.

Αναλυτικά:

 

VVD- Λαϊκό Φιλελεύθερο και Δημοκρατικό Κόμμα: 31 έδρες εκ των 150 εδρών

PVV (το κόμμα του Γκέερτ Βίλντερς)- Κόμμα για την Ελευθερία: 19 έδρες

CDA- Χριστιανοδημοκρατική Έκκληση: 19 έδρες

D66- Δημοκράτες 66: 19 έδρες

Σύμφωνα με το Bloomberg μια κυβέρνηση θα μπορούσε να σχηματιστεί με τα κόμματα που συγκεντρώνουν 19 έδρες και με το κόμμα του Ρούτε, χωρίς τον Βίλντερς. Ο αριθμός που χρειάζεται, είναι 76 έδρες συνολικά. Σε κάθε περίπτωση πάμε για κυβέρνηση συνασπισμού, κάτι που είναι σύνηθες για την Ολλανδία. Πάντως, αναμένεται να πάρει αρκετό χρόνο ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης.

Επίσης, επιβεβαιώνονται οι δημοσκοπήσεις που έδιναν πρωτιά στον Ρούτε που όπως φαίνεται, παραμένει πρωθυπουργός, αλλά και η ανησυχητική άνοδος της ακροδεξιάς. Η προσέλευση κυμάνθηκε στο 82% καταγράφοντας μεγάλη αύξηση σε σχέση με το 74,6% στην εκλογική αναμέτρηση του 2012, σύμφωνα με το NOS. Μάλιστα, είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή εδώ και 31 χρόνια.

Και δεύτερο exit poll που μετέδωσε το NOS, προβλέπει ότι το κόμμα του Ολλανδού πρωθυπουργού εξασφαλίζει 31 έδρες και καταλαμβάνει την πρώτη θέση. Το κόμμα του Βίλντερς συγκεντρώνει 19 έδρες.

Οι παραπάνω εξελίξεις ίσως αποτελούν και τέλος εποχής για τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Γκέερτ Βίλντερς: Ο Ρούτε δεν έχει ακόμη απαλλαγεί από εμένα

Ο Μαρκ Ρούτε "δεν έχει ακόμη απαλλαγεί από εμένα", διαβεβαιώνει ο Γκέερτ Βίλντερς στον απόηχο της δημοσιοποίησης των exit polls.

Προσωπάρχης Μέρκελ: Συγχαρητήρια για το φανταστικό αποτέλεσμα

O προσωπάρχης της καγκελαρίας και στενός συνεργάτης της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ Πέτερ Αλτμάιερ συνεχάρη την Ολλανδία για το «φανταστικό» αποτέλεσμα στις βουλευτικές εκλογές μετά τη δημοσιοποίηση των exit polls που προβλέπουν την νίκη του κόμματος του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε έναντι του ακροδεξιού κόμματος του Γκέερτ Βίλντερς.

«Ολλανδία, ω, Ολλανδία είσαι μια πρωταθλήτρια» έγραψε ο Αλτμάιερ σε μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter, γραμμένο στην ολλανδική γλώσσα.

«Συγχαρητήρια για αυτό το φανταστικό αποτέλεσμα».

Γιούνκερ: Ψήφος για την Ευρώπη, ενάντια στους εξτρεμιστές

Συγχαρητήριο μήνυμα στον Ρούτε έστειλε ο Γιούνκερ. Όπως έγραψε ο Μαργ. Σχοινάς "ο Γιούνκερ συνεχάρη τον Ρούτε για μια καθαρή νίκη. Ψήφος για την Ευρώπη, ενάντια στους εξτρεμιστές".
 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ολλανδικές εκλογές
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ολλανδικές εκλογές: Δύσκολα θα σχηματισθεί βιώσιμη κυβέρνηση

SHARE:

24Media Network