Ομπάμα: Δεν μπορεί ένας CEO να βγάζει σε μια μέρα όσα βγάζει ένας εργαζόμενος μέσα σε έναν χρόνο

default image

Η ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα στο Ίδρυμα Νιάρχος περιείχε κριτική, αυτοκριτική και μια μεγάλη παραδοχή για την παγκοσμιοποίηση και τις ανισότητες που έχει προκαλέσει στον πλανήτη. Γιατί δεν πρέπει ο CEO να παίρνει σε μια μέρα όσα παίρνει ένας εργαζόμενος σε ένα ολόκληρο έτος

Όταν ένας CEO μέσα σε μια μέρα βγάζει περισσότερα δολάρια από όσα βγάζει ένας εργαζόμενος μέσα σε ένα ολόκληρο χρόνο, τότε κάτι δεν πάει καλά.

Τα παραπάνω δήλωσε ο ίδιος ο απερχόμενος πλανητάρχης στα πλαίσια της σημαντικής ομιλίας του στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, με την οποία απευθύνθηκε στον ελληνικό, τον αμερικανικό λαό αλλά και στους θεσμούς της Ευρώπης. Πρόκειται άλλωστε για μια από τις τελευταίες μεγάλες πολιτικές ομιλίες του ως πρόεδρος των ΗΠΑ, πριν παραδόσει την εξουσία στον Ντόναλντ Τραμπ τον Ιανουάριο του 2017.

Η κριτική για την παγκοσμιοποίηση της οικονομίας

Το ταξίδι του Μπαράκ Ομπάμα σηματοδοτεί την προσπάθεια του για ομαλή μετάβαση στην επόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ και στην ενίσχυση της σταθερότητας των διεθνών σχέσεων Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρώπης, μέσω του ΝΑΤΟ το οποίο και κατέγραψε ως “παράγοντα ισορροπιών”.

Στην ομιλία του ο Μπαράκ Ομπάμα στάθηκε στις δικές του προσπάθειες να εγκαθιδρύσει ένα κράτος κοινωνικού δικαίου στις ΗΠΑ, με το Obamacare και την άρση των κοινωνικών ανισοτήτων, “πατώντας” πάνω στις βασικές αξίες και αρχές της Δημοκρατίας, όπως αυτή εδραιώθηκε στην Ελλάδα. Έτσι, ο συμβολισμός της επίσκεψης του αποκτά μεγαλύτερο νόημα καθώς στην πραγματικότητα καλεί τον διάδοχο του να κινηθεί με παρόμοιο τρόπο, σεβόμενος τους μετανάστες, τις γυναίκες, τους ομοφυλόφιλους και εν γένει τις κοινωνικές ομάδες που περιθωριοποιούνται.

Παράλληλα, ο νυν πλανητάρχης αναφέρθηκε στο ελληνικό χρέος και στο ζήτημα διευθέτησης του, συνδέοντας το με την παγκόσμια οικονομική κρίση και την παγκοσμιοποίηση. Ανέφερε πως η λιτότητα από μόνη της δεν δίνει λύση και πως οι ανισότητες της παγκοσμιοποίησης γέννησαν τα δεινά της Ελλάδας αλλά και τις αντιδράσεις που κατέληξαν στη νίκη του Τραμπ και το Brexit.

“Πολλοί αποφεύγουν τους φόρους, εντοπίζουν παραθυράκια, συλλέγουν πλούτο και κατευθύνουν τους ανθρώπους. Τούτο προκαλεί ένα αίσθημα αδικίας και ανισότητας. Αυτή η ανισότητα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για εμάς και για τη Δημοκρατία μας”, τόνισε.

Δεν μπορεί ένας CEO να βγάζει σε μια μέρα όσα βγάζει ένας εργαζόμενος μέσα σε έναν χρόνο

“Στις ΗΠΑ θέλουμε οι άνθρωποι να ανταμείβονται για τα επιτεύγματα τους. Όταν όμως υπάρχουν ανισότητες, όταν εργοστάσια κλείνουν, όταν οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να ανέβουν στην ιεραρχία, τότε υπάρχει η εντύπωση πως η παγκοσμιοποίηση ευνοεί μόνο τις ελίτ και πως δεν υπάρχει υγιής ανταγωνισμός μεταξύ των κρατών. Έτσι υψώνονται τείχη μεταξύ των ανθρώπων. Σε κάποιες χώρες υπάρχουν φωνές εναντίον της τεχνολογίας. Η τάση απόσχισης από έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, είναι κατανοητή. Το είδαμε στην Ελλάδα, το είδαμε στις ΗΠΑ, το είδαμε με το Brexit, δεν μπορεί ένας CEO να βγάζει σε μια μέρα όσα βγάζει ένας εργαζόμενος μέσα σε έναν χρόνο”, τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

“Πρέπει ωστόσο πάντα να κοιτάζουμε προς το μέλλον. Η καλύτερη ελπίδα για πρόοδο σχετίζεται με τις ανοιχτές αγορές και τα ίσα δικαιώματα. Το τρέχον μονοπάτι της παγκοσμιοποίησης απαιτεί βελτιώσεις. Το ζήτημα είναι να έχουμε την πολιτική πρόθεση να πράξουμε εναντίον των αποκλεισμών, για να δώσουμε κίνητρα και βελτιωμένους μισθούς, να φτιάξουμε καλές επιχειρήσεις και πελάτες που θα έχουν χρήματα για να δαπανήσουν. Να ενθαρρύνουμε την επιχειρηματικότητα και να ενδυναμώσουμε την παιδεία. Να χτίσουμε κοινωνικό πακέτο με υγεία, επιδόματα, που θα υπάρχει ακόμη κι αν κάποιος δεν θα έχει εργασία για πολλά χρόνια. Να επενδύσουμε στην έρευνα και στην ανάπτυξη, να διασφαλίσουμε ότι τα συνδικάτα δεν θα είναι εναντίον μας, να έχουμε υποστήριξη των εργαζομένων και του εργασιακού περιβάλλοντος. Οι άνθρωποι να βλέπουν τα πλεονεκτήματα του εμπορίου στις δικές τους ζωές και όχι μόνο για τις πολυεθνικές”, συνέχισε, για να προσθέσει:

“Ανέλαβα στη χειρότερη περίοδο μετά τη μεγάλη ύφεση, ξέρω πως έκανα το καλύτερο που μπορούσα”, τόνισε αναλογιζόμενος τη δική του θητεία.

“Ζητήσαμε από τους πλούσιους Αμερικανούς να πληρώσουν λίγο μεγαλύτερους φόρους, κάναμε μεταρρυθμίσεις στη Wall Street και το χρηματιστήριο, προσπαθήσαμε να βελτιώσουμε την αυτοκινητοβιομηχανία μας, είδαμε αύξηση στους μισθούς και μείωση της ανεργίας. Μειώσαμε επίσης το χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών και δείξαμε πως η υγεία είναι δικαίωμα για όλους. Το ποσοστό ανασφαλίστων είναι χαμηλότερα από ποτέ. Υπήρξαμε φιλικοί προς το περιβάλλον και ταυτόχρονα αυξήσαμε τις θέσεις εργασίας. Θέλουμε να οικοδομήσουμε μια οικονομία χωρίς αποκλεισμούς, με ισότητα, για να μη στραφούν οι άνθρωποι στις σκοτεινές δυνάμεις που υπάρχουν σε κάθε οικονομία και θέλουν να μας χωρίσουν”, επανέλαβε.

Πρέπει να είμαστε πιο ανοιχτοί, να ακούμε τον πολίτη, να έχουμε ευήκοα ώτα

Αναλύοντας τα γενεσιουργά αίτια της κρίσης, παραδέχθηκε πως ο εθνικισμός είναι καταφύγιο για όσους αποδοκιμάζουν τα συστήματα και πέφτουν θύματα του λαϊκισμού, ενώ σημείωσε πως η μόνη λύση είναι η διαφάνεια, η πάταξη της διαφθοράς και η εντονότερη συμμετοχή του πολίτη στα κοινά:

“Είμαστε αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα και κάποιοι θα ζητήσουν καταφύγιο στον εθνικισμό. Σε χώρες όπου έχουν τεθεί τα σύνορα από την αποικιοκρατία υπάρχει ο πειρασμός να αναβιώσουν οι παλιοί διαχωρισμοί. Σε έναν κόσμο ανισοτήτων υπάρχει μια τάση να βλέπουμε ελίτ να απομακρύνονται από τους πολίτες. Τι ειρωνεία όμως. Την ώρα που μπορούμε να βλέπουμε τι κάνει ο καθένας στην άλλη άκρη του πλανήτη οι άνθρωποι αισθάνονται αποσυνδεδεμένοι από τη δική τους κυβέρνηση. Πρέπει να είμαστε πιο ανοιχτοί, να ακούμε τον πολίτη, να έχουμε ευήκοα ώτα”, τόνισε, κάνοντας πάλι αυτοκριτική.

Σημαντικότατη ήταν η παρατήρηση του για τον τρόπο που λειτουργούν οι θεσμοί της Ε.Ε. Ανέφερε πως ο κόσμος χρειάζεται να αισθάνεται πιο κοντά στους πολιτικούς του και να εκφράζεται από εκείνους με διαφανείς διεργασίες. Τόνισε δε, πως είναι υπέρ των ανοιχτών και έντονων συνεργασιών διακυβερνήσεων.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στη σύγχρονη ιστορία. Ο κόσμος χρειάζεται μια δίκαιη και δημοκρατική Ευρώπη. Οι θεσμοί πρέπει να σκεφτούν το εξής: Πώς οι άνθρωποι σε κάθε χώρα καταλαβαίνουν πως η φωνή τους ακούγεται και δεν μιλάνε σε κάτι απομακρυσμένο από αυτούς που δεν μπορούν να το πλησιάσουν περισσότερο. Είμαι υπέρ της ανοιχτής συνεργασίας διακυβέρνησης που προωθεί τη διαφάνεια και είναι κατά της διαφθοράς. Οι άνθρωποι γίνονται πιο κυνικοί όταν πιστεύουν πως οι κυβερνήσεις τους δεν νοιάζονται για αυτούς. Πιστεύουμε πως με τη φωνή των νέων θα αρχίσει η αλλαγή”.

Κεντρική φωτογραφία: sooc.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα