Ομπάμα ο Αθηναίος

default image

Με μια ομιλία - ορόσημο ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ αποχαιρέτησε τη χώρα μας από το Ίδρυμα Νιάρχος. Ο φόρος τιμής που απέτισε στην ελληνική Δημοκρατία, οι αναφορές του στην αρχαία Ελλάδα, οι αποτυχίες της παγκοσμιοποίησης, η κριτική στον Τραμπ και το "Ζήτω η Ελλάς" με το οποίο έστειλε το μήνυμα του σε όλο τον πλανήτη. Έδωσε συγχαρητήρια στον ελληνικό λαό και στην ελληνική κυβέρνηση

“Έχουμε χρέος στην Ελλάδα για ένα πολύτιμο δώρο. Την αλήθεια, την ελεύθερη βούληση και το δικαίωμα να ορίζουμε τους εαυτούς μας”. Ο Μπαράκ Ομπάμα πραγματοποίησε διήμερο ταξίδι στην Ελλάδα υψηλού συμβολισμού και μας αποχαιρέτησε με μια ομιλία – ορόσημο από το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος.

Στην ομιλία του ο Αμερικανός πρόεδρος στάθηκε στην συνεισφορά της χώρας μας στη διαχείριση του προσφυγικού και επανέλαβε το αίτημα του προς μέτρα χαλάρωσης της λιτότητας.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε εκτενέστατα στα αρνητικά στοιχεία της οικονομικής παγκοσμιοποίησης τα οποία και θεωρεί γενεσιουργά αίτια για παθογένειες. Σαν παράδειγμα έφερε την εκλογή Τραμπ, το Brexit αλλά και τις αντιδράσεις στην Ελλάδα ως προς την λιτότητα η οποία έχει πλήξει τη χώρα τα τελευταία επτά χρόνια. Σε αυτό το σημείο ευχαρίστησε προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα για τις προσπάθειες του για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων.

Ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε πως πρέπει να προχωρήσουμε με σεβασμό στις δημοκρατικές αρχές για να αυξηθεί η συμμετοχή του πολίτη στην εκπροσώπηση του σε θεσμούς όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση με περισσότερη διαφάνεια και να αντιμετωπιστεί η διαφθορά, η οποία με τη σειρά της γεννά πιο “κυνικούς” πολίτες. Σε έναν κόσμο που όλοι μπορούν να παρακολουθούν τα πάντα και όλοι γνωρίζουν στην άλλη γωνιά της Γης, το στοίχημα για τον Αμερικανό ηγέτη είναι να αμβλυνθούν οι αντιθέσεις και οι ανισότητες.

Ο Μπαράκ Ομπάμα μίλησε για τη σημαντικότητα του ΝΑΤΟ το οποίο θεώρησε “παράγοντα σταθερότητας για τα κράτη που μετέχουν σε αυτό”, αλλά και “παράγοντα εξομάλυνσης της κατάστασης στη Μέση Ανατολή”. Δήλωσε πως το ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την παρουσία του στην Ευρώπη, στέλνοντας καθαρό μήνυμα στον Ντόναλντ Τραμπ.

Να σημειώσουμε άλλωστε πως η ομιλία Ομπάμα ήταν τόσο προς το ελληνικό όσο και προς το Αμερικανικό κοινό, καθώς την κάλυπταν δεκάδες ενημερωτικά δίκτυα.

Οι αξίες της Δημοκρατίας

Επικαλούμενος την έννοια της “φιλοξενίας” αλλά και αναφερόμενος στον Ελύτη και στο Άξιον Εστί, ο Μπαράκ Ομπάμα άρχισε τον λόγο του ως εξής:

“Γεια σας. Καλησπέρα. Να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό που ήρθε εδώ μαζί με τόσους νέους ανθρώπους, το μέλλον της Ελλάδας. Αυτό είναι το τελευταίο ταξίδι μου σαν πρόεδρος των ΗΠΑ και ήθελα να έρθω στην Ελλάδα, εν μέρει γιατί ήξερα για τη φιλοξενία (στα ελληνικά) του ελληνικού λαού, γιατί ήθελα να δω την Ακρόπολη αλλά και για να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για όσα η Ελλάδα, αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας, προσέφερε στην ανθρωπότητα”.

Να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για όσα η Ελλάδα, αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας, προσέφερε στην ανθρωπότητα

“Η Ελλάδα μας εκπαίδευσε δια μέσου των τραγωδιών του Αισχύλου, του Σοφοκλή και του Ευριπίδη, η σκέψη μας διανθίστηκε από τον Σωκράτη και τον Αριστοτέλη, μάθαμε ιστορία από τον Θουκυδίδη.

Στην Αμερική, είναι οι Έλληνες που με τη φουστανέλα (στα ελληνικά) γιορτάζουμε κάθε χρόνο την ελευθερία, την 25η Μαρτίου, με σπανακόπιτα και ούζο. Πολλοί ελληνοαμερικάνοι βάδισαν μαζί με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ για τα ιδανικά μας. Έχουμε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο που βελτιώνεται κάθε χρόνο και είναι το παράδειγμα προσπάθειας για όλους. Στρέφουμε το βλέμμα στο Ground Zero και θυμόμαστε”.

Έχουμε χρέος στην Ελλάδα για ένα πολύτιμο δώρο. Την αλήθεια, την ελεύθερη βούληση και το δικαίωμα να ορίζουμε τους εαυτούς μας

Στη συνέχεια, ο Αμερικανός πρόεδρος έπλεξε το εγκώμιο της Ελληνικής Δημοκρατίας, όπως καθιερώθηκε το 462 π.Χ.

“Έχουμε χρέος στην Ελλάδα για ένα πολύτιμο δώρο. Την αλήθεια, την ελεύθερη βούληση και το δικαίωμα να ορίζουμε τους εαυτούς μας”, είπε χαρακτηριστικά.

“Εδώ πριν από 25 αιώνες γεννήθηκε η Δημοκρατία (στα ελληνικά), το Κράτος (στα ελληνικά πάλι). Η ισχύς προέρχεται από τον Δήμο, από τον λαό. Ο πολίτης με την ιδιότητα του έχει δικαιώματα αλλά και ευθύνες, το πιστεύω αυτό απόλυτα όχι για τους λίγους αλλά για όλους, για τους πολλούς. Όλα αυτά ξεκίνησαν εδώ, σε αυτή τη γη. Οι μορφές της Δημοκρατίας φυσικά δεν ήταν τέλειες, όπως και η πρώτη Δημοκρατία στις ΗΠΑ. Ο Περικλής όμως ενέπνευσε το ότι το Σύνταγμα εμπνέει τους πολλούς και όχι τους λίγους. Το Σύνταγμα έπρεπε να εγγυάται τη συμμετοχή των πολλών, το δικαίωμα που έχει κάθε πολίτης να μιλήσει, να ψηφίσει με ανάταση χειρός, να επιλέξει ναι ή όχι με το όστρακο. Υπήρχε επίσης Κράτος Δικαίου”.

“Οι πολιτικοί δεν ήταν πάντα χαρούμενοι γιατί υπήρχε ο εξοστρακισμός, αλλά ξέρετε, κατά τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας υπήρξαν και εκείνοι που ήξεραν πως οι άνθρωποι δεν μπορούν να διαχειριστούν τη δημοκρατία στο 100%.

Έπρεπε να τους πει κάποιος το τι να κάνουν, κάποιος έπρεπε να διατηρήσει την τάξη. Υπήρχε μια διαφορετική έννοια της διακυβέρνησης μέσα στους αιώνες. Καθιερώθηκε σε κάποιες ιστορικές στιγμές πως η ισχύς έχει το δίκιο, αυτό έλεγε η άρχουσα τάξη στην πορεία. Βάσει εξουσίας κάποιοι ήταν ανώτεροι, αυτά ήταν τα κύρια θέματα πολέμου.

Ωστόσο, για όλη τη διάρκεια της ιστορίας η φλόγα άναψε πρώτη φορά εδώ, στην Αθήνα και ποτέ δεν έσβησε. Η φλόγα του Διαφωτισμού άναψε εδώ στην Ελλάδα, η καθιέρωση της ισότητας απέναντι στον Νόμο και στα Δικαιώματα”.

Η φλόγα του Διαφωτισμού άναψε εδώ στην Ελλάδα

Ο Μπαράκ Ομπάμα, υπογράμμισε πως μόνο με τη Δημοκρατία και τη δημοκρατική μετάβαση από κυβέρνηση σε κυβέρνηση, μπορεί να διασφαλιστεί η ισότητα και η ελευθερία. Έκανε μάλιστα και έναν μικρό απολογισμό της θητείας του, αφήνοντας καθαρές αιχμές για τον Ντόναλντ Τραμπ. Θυμήθηκε επίσης και το πώς άρχισε η ελληνική επανάσταση του 1821.

“Μετά από 8 χρόνια στη διακυβέρνηση των ΗΠΑ μπορώ να πω πως κάθε χώρα ακολουθεί το δικό της μονοπάτι. Η ζωή δια της αξιοπρέπειας, η επιθυμία ο καθένας να είναι ένα κομμάτι μιας ζωής με αποφασιστικότητα και να είναι κομμάτι ενός έθνους, αυτά τα θέματα είναι παγκόσμια. Κάποτε ένας Έλληνας ιερέας σήκωσε το λάβαρο της επανάστασης, είναι κάτι που ενέπνευσε τους πάντες, στην Ασία , στην Αφρική, είδαμε πώς αυτές οι ιδέες εμπνέουν τη γη ακόμα.

Η δική μας πρωτιά ως χώρα ήταν ότι πάντοτε θέλαμε να στηρίξουμε εκείνους που πίστευαν στη διακυβέρνηση βάσει των ιδεών που γεννήθηκαν εδώ στην Ελλάδα. Είναι ένα πρακτικό ζήτημα, όχι ιδεαλισμός, είναι βασικό για τις ΗΠΑ που θέλουν να υποστηρίξουν τα δημοκρατικά καθεστώτα που έχουν την τάση να είναι πιο δίκαια και πιο σταθερά, με πιο σταθερή πορεία.

Δημοκρατία σημαίνει και ευημερία, γιατί μέσα σε αυτά τα πλαίσια, ο αυτόβουλος άνθρωπος μπορεί να αξιοποιηθεί. Οι νέοι δια μέσου διαδικτύου μπορούν να κάνουν θαύματα, νέες ιδέες εισρέουν στην οικονομία. Όπου δεν υπάρχει Δημοκρατία, οι πολίτες γνωρίζουν πως δεν έχουν τη δυνατότητα της ευημερίας και της συμμετοχής. Ζήτημα είναι η δημοκρατική μετάβαση στη σταθερότητα. Η ιστορία δείχνει πως οι δημοκρατίες δεν θα πολεμήσουν η μία τη άλλη, άρα οι δημοκρατίες είναι το στοίχημα για ειρήνη. Γι’ αυτό είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, αυξήσαμε την παρουσία μας στην Ευρώπη”.

“Είμαι αισιόδοξος ότι οι Αμερικανοί είναι δεσμευμένοι στο ΝΑΤΟ και πιστεύω και πως με τους Ρεπουμπλικανούς, αυτό θα συνεχιστεί”, τόνισε, αναφερόμενος στις δηλώσεις Τραμπ πως τη χρηματοδότηση πρέπει να την αναλάβουν κι άλλα κράτη με μεγαλύτερες εισφορές.

Η γενναιοδωρία των Ελλήνων ενέπνευσε τον κόσμο, αυτό δεν σημαίνει όμως πως πρέπει να αφεθείτε μόνοι σας

Μιλώντας για το ISIS, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε: “Η ιστορία μας έδειξε πως είμαστε ισχυρότεροι από τους φονταμενταλιστές, τους τρομοκράτες που ήθελαν να μας κάνουν να παρεκκλίνουμε από τις δικές μας αξίες. Στη δημοκρατία όμως δεν υπάρχουν αποκλεισμοί, βοηθούνται οι πρόσφυγες που είναι σε ανάγκη, όπως γίνεται εδώ στην Ελλάδα. Η γενναιοδωρία των Ελλήνων ενέπνευσε τον κόσμο, αυτό δεν σημαίνει όμως πως πρέπει να αφεθείτε μόνοι σας. Μόνη η Ελλάδα δεν μπορεί να επωμιστεί το βάρος. Το γεγονός ότι είστε μια Δημοκρατία ανοίγει την καρδιά σας σε αυτούς τους ανθρώπους, αλλιώς αυτό δεν θα συνέβαινε”, είπε καταχειροκροτούμενος.

Οι δημοκρατίες δίνουν λύσεις. Έτσι δώσαμε λύση στο πυρηνικό πρόβλημα του Ιράν, ανοίξαμε διαύλους για την Κούβα, φτάσαμε στην πιο σημαντική συμφωνία για την κλιματική αλλαγή για την προστασία του πλανήτη. Υπάρχει μια συνεχής συνεργασία Δημοκρατίας και επιστήμης, βασιζόμαστε όχι σε προλήψεις και ιδεολογίες, αλλά στην παρατήρηση. Σε μια εποχή που πρέπει να ληφθούν συλλογικές αποφάσεις, η παρουσίαση ενός δημοκρατικού διαλόγου επιτρέπει στην επιστήμη να ανθίσει”.

Οι πολιτικοί στη δημοκρατία δεν είναι δημοφιλείς, γιατί οι δημοκρατίες απαιτούν να μην καταφέρνεις 100% αυτό που θες γιατί ζητά συμβιβασμούς

Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε πως ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εξαγγείλει πως θα μειώσει τις δαπάνες για την έρευνα στις ΗΠΑ.

“Η δημοκρατία είναι ατελής, μπορεί να είναι αργή, αγχωτική, δύσκολη στην υλοποίηση”, συνέχισε ο Μπ. Ομπάμα. “Οι πολιτικοί στη δημοκρατία δεν είναι δημοφιλείς, γιατί οι δημοκρατίες απαιτούν να μην καταφέρνεις 100% αυτό που θες γιατί ζητά συμβιβασμούς. Ο κ. Τσόρτσιλ είχε πει πως η Δημοκρατία είναι ο “χειρότερος τρόπος να κυβερνάς, εκτός από όλα τ’ άλλα”. Ωστόσο είναι η Δημοκρατία καλύτερη από κάθε εναλλακτική γιατί μας επιτρέπει να δοκιμάζουμε νέες ιδέες και να διορθώνουμε τα δικά μας λάθη”.

Επανερχόμενος στη δική του πολιτική, σημείωσε: “Καταφέραμε να φτάσουμε στο ότι όλοι είναι ίσοι απέναντι στο Νόμο, ότι υπάρχει ισότητα για τις γυναίκες, για τα άτομα με αναπηρία, για τους γηγενείς Αμερικανούς. Καλούμε όλους στη χώρα μας, και τους μετανάστες που παλεύουν για μια καλύτερη ζωή. Από εδώ που γεννήθηκε η Δημοκρατία διατρανώνουμε τους θεσμούς στους οποίους εδράζεται ο βίος μας. Ο ελεύθερος Τύπος, η ελευθεροτυπία, η ελευθερία στα θρησκευτικά πιστεύω, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο διαχωρισμός των εξουσιών, οι ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, όλα αυτά είναι βασικά”.

Για τη μετάβαση της κυβερνητικής εξουσίας στις ΗΠΑ, είπε:

“Η Δημοκρατία εξαρτάται από μια δημοκρατική μετάβαση εξουσίας, ακόμη κι αν το αποτέλεσμα δεν είναι επιθυμητό. Ο απερχόμενος πρόεδρος καλωσορίζει τον νεοεκλεγέντα, όπως έκανα την προηγούμενη εβδομάδα. Η κυβέρνηση μου θα κάνει ό,τι πρέπει για να διασφαλίσει την σωστή μετάβαση με δημοκρατικό δρόμο. Η πρόοδος ακολουθεί ένα μονοπάτι, κάποιες φορές χρειάζεται να γίνεται ένα βήμα πίσω, άλλες μπροστά. Κρατάμε την πίστη στον λαό, από τη στιγμή που δεν παρεκκλίνουμε από τις ιδέες που διασφαλίζουν ένα δημοκρατικό μέλλον”.

Τα προβλήματα της παγκοσμιοποίησης

Ο Μπαράκ Ομπάμα προασπίστηκε τα θετικά της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας και του Obamacare για το οποίο δέχθηκε πολύ σκληρή κριτική από τους Ρεπουμπλικανούς, αλλά έκανε και κριτική, βλέποντας και τα αρνητικά της παγκοσμιοποίησης όπως αναπτύσσεται τα τελευταία έτη.

“Τα τελευταία έτη έχουμε δει δημοκρατίες που έχουν ζητήματα. Συγκεκριμένα, βλέπουμε το παράδοξο μιας σύγχρονης παγκόσμιας οικονομίας. Οι ίδιες οι ιδέες της παγκοσμιοποίησης που δημιούργησαν τόσο πλούτο, προκάλεσαν και ελαττώματα. Το θετικό είναι πως πλέον οι άνθρωποι έχουν καλύτερη πρόσβαση στην εκπαίδευση και στην εργασία, αυτό έλεγα και στους νέους στις ΗΠΑ, τους ρωτούσα πότε θα ήθελαν ιστορικά να έχουν γεννηθεί στις ΗΠΑ;

Αυτή η στιγμή θα ήταν τώρα, αυτό πιστεύω, γιατί τώρα υπάρχει η λιγότερη βία, η καλύτερη εκπαίδευση και η αρτιότερη περίθαλψη. Αυτά σχετίζονται με τις εξελίξεις σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία, ωστόσο για πολλά χρόνια είδαμε και ασυνέχεια και διακοπή αυτών των αλλαγών σε πολλές χώρες και μεταποίηση πέραν από τα σύνορα όπου τα ημερομίσθια είναι πιο χαμηλά, σε χώρες που τα σωματεία και τα συνδικάτα έχουν λιγότερα δικαιώματα διαπραγμάτευσης καλύτερων μισθών, εκεί που υπάρχουν και οικογένειες που εργάζονται και τα παιδιά”.

Πολλοί αποφεύγουν τους φόρους, εντοπίζουν παραθυράκια, συλλέγουν πλούτο και κατευθύνουν τους ανθρώπους

“Αυτά συνδέονται με τον παγκόσμιο ανταγωνισμό, υπάρχουν ανισότητες ανάμεσα στα κράτη και τους ανθρώπους. Πολλοί αποφεύγουν τους φόρους, εντοπίζουν παραθυράκια, συλλέγουν πλούτο και κατευθύνουν τους ανθρώπους. Τούτο προκαλεί ένα αίσθημα αδικίας και ανισότητας. Αυτή η ανισότητα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για εμάς και για τη Δημοκρατία μας. Όλοι πλέον έχουν ένα κινητό τηλέφωνο και μπορούν να δουν και να συγκρίνουν μέσα από το διαδίκτυο. Ακόμα και το πιο φτωχό παιδί ξέρει πώς ζουν οι άλλοι. Άρα, αυτό αυξάνει την ανισότητα και όλοι έχουμε μια ιδέα για αυτή”.

Οι ανισότητες υψώνουν τείχη μεταξύ των κρατών

“Στις ΗΠΑ θέλουμε οι άνθρωποι να ανταμείβονται για τα επιτεύγματα τους. Όταν όμως υπάρχουν ανισότητες, όταν εργοστάσια κλείνουν, όταν οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να ανέβουν στην ιεραρχία, τότε υπάρχει η εντύπωση πως η παγκοσμιοποίηση ευνοεί μόνο τις ελίτ και πως δεν υπάρχει υγιής ανταγωνισμός μεταξύ των κρατών. Έτσι υψώνονται τείχη μεταξύ των ανθρώπων. Σε κάποιες χώρες υπάρχουν φωνές εναντίον της τεχνολογίας. Η τάση απόσχισης από έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, είναι κατανοητή. Το είδαμε στην Ελλάδα, το είδαμε στις ΗΠΑ, το είδαμε με το Brexit, δεν μπορεί ένας CEO να βγάζει σε μια μέρα όσα βγάζει ένας εργαζόμενος μέσα σε έναν χρόνο“, τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

“Πρέπει ωστόσο πάντα να κοιτάζουμε προς το μέλλον. Η καλύτερη ελπίδα για πρόοδο σχετίζεται με τις ανοιχτές αγορές και τα ίσα δικαιώματα. Το τρέχον μονοπάτι της παγκοσμιοποίησης απαιτεί βελτιώσεις. Το ζήτημα είναι να έχουμε την πολιτική πρόθεση να πράξουμε εναντίον των αποκλεισμών, για να δώσουμε κίνητρα και βελτιωμένους μισθούς, να φτιάξουμε καλές επιχειρήσεις και πελάτες που θα έχουν χρήματα για να δαπανήσουν. Να ενθαρρύνουμε την επιχειρηματικότητα και να ενδυναμώσουμε την παιδεία. Να χτίσουμε κοινωνικό πακέτο με υγεία, επιδόματα, που θα υπάρχει ακόμη κι αν κάποιος δεν θα έχει εργασία για πολλά χρόνια. Να επενδύσουμε στην έρευνα και στην ανάπτυξη, να διασφαλίσουμε ότι τα συνδικάτα δεν θα είναι εναντίον μας, να έχουμε υποστήριξη των εργαζομένων και του εργασιακού περιβάλλοντος. Οι άνθρωποι να βλέπουν τα πλεονεκτήματα του εμπορίου στις δικές τους ζωές και όχι μόνο για τις πολυεθνικές”.

“Ανέλαβα στη χειρότερη περίοδο μετά τη μεγάλη ύφεση, ξέρω πως έκανα το καλύτερο που μπορούσα”, τόνισε αναλογιζόμενος τη δική του θητεία.

Να οικοδομήσουμε μια οικονομία χωρίς αποκλεισμούς, με ισότητα, για να μη στραφούν οι άνθρωποι στις σκοτεινές δυνάμεις που υπάρχουν σε κάθε οικονομία και θέλουν να μας χωρίσουν

“Ζητήσαμε από τους πλούσιους Αμερικανούς να πληρώσουν λίγο μεγαλύτερους φόρους, κάναμε μεταρρυθμίσεις στη Wall Street και το χρηματιστήριο, προσπαθήσαμε να βελτιώσουμε την αυτοκινητοβιομηχανία μας, είδαμε αύξηση στους μισθούς και μείωση της ανεργίας. Μειώσαμε επίσης το χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών και δείξαμε πως η υγεία είναι δικαίωμα για όλους. Το ποσοστό ανασφαλίστων είναι χαμηλότερα από ποτέ. Υπήρξαμε φιλικοί προς το περιβάλλον και ταυτόχρονα αυξήσαμε τις θέσεις εργασίας.

Θέλουμε να οικοδομήσουμε μια οικονομία χωρίς αποκλεισμούς, με ισότητα, για να μη στραφούν οι άνθρωποι στις σκοτεινές δυνάμεις που υπάρχουν σε κάθε οικονομία και θέλουν να μας χωρίσουν”, επανέλαβε.

Η αναφορά στην ελληνική οικονομία

“Εδώ στην Ελλάδα γίνονται μεταρρυθμίσεις. Να αναγνωρίσουμε πως ήταν ένα μείγμα εσωτερικών και εξωτερικών δυνάμεων, η οικονομία της χώρας έγινε μη ανταγωνιστική στα πλαίσια της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας. Για να γίνει ανταγωνιστική έπρεπε να γίνουν μεταρρυθμίσεις. Ο κόσμος δεν κατανοεί τις θυσίες που κάνατε εσείς οι Έλληνες, εγώ γνώριζα και είμαι περήφανος για τις προσπάθειες σας”, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος και συνεχάρη προσωπικά τον Έλληνα πρωθυπουργό.

“Σήμερα ο προϋπολογισμός εμφανίζει πλεόνασμα και πολλά μπορούν να γίνουν ακόμα. Να συγχαρώ τον κ. Τσίπρα για τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί. Θα συνεχίσετε να έχετε την υποστήριξη των ΗΠΑ και θα συνεχίσω να λέω στους πιστωτές να ληφθούν τα μέτρα που θα φέρουν την ελληνική οικονομία στην ανάπτυξη. Είναι σωστά όσα λέγονται για το χρέος γιατί οι άνθρωποι πρέπει να δουν ελπίδα, φως στο τούνελ. Δεν πρέπει να μεταναστεύετε αλλού για εξεύρεση εργασίας, πρέπει να μείνετε εδώ και να ευημερίσετε”.

Θα συνεχίσω να λέω στους πιστωτές να ληφθούν τα μέτρα που θα φέρουν την ελληνική οικονομία στην ανάπτυξη

“Σε όλη σας την ιστορία πολεμήσατε και τίποτα δεν λύγισε το πνεύμα σας, έτσι θα πράξετε και σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Τα προβλήματα της οικονομίας φέρνουν και προβλήματα στη Δημοκρατία. Η πρόκληση είναι πώς αυτός ο πολυμορφικός κόσμος με τις διαφορετικές θρησκείες, θα μπορέσει να μας οδηγήσει σε ένα ασφαλές μέλλον. Η Δημοκρατία γίνεται πιο δύσκολη όταν άνθρωποι έρχονται από διαφορετικά περιβάλλοντα, με διαφορετικές ιδέες. Στον δικό μας κόσμο βλέπουμε περισσότερο αυτό το μείγμα και πολύ συχνά αυτό αποτελεί και δύναμη αλλά και αιτία συγκρούσεων. Η ανταλλαγή πληροφοριών μπορεί να μας φέρει κοντά ή να είναι και κίνδυνος για τις ζωές μας. Τώρα όλοι γνωρίζουν τα πάντα. Κάποιοι αισθάνονται ανασφαλείς όταν δεν ακολουθούν την πεπατημένη.

Είμαστε αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα και κάποιοι θα ζητήσουν καταφύγιο στον εθνικισμό. Σε χώρες όπου έχουν τεθεί τα σύνορα από την αποικιοκρατία υπάρχει ο πειρασμός να αναβιώσουν οι παλιοί διαχωρισμοί. Σε έναν κόσμο ανισοτήτων υπάρχει μια τάση να βλέπουμε ελίτ να απομακρύνονται από τους πολίτες. Τι ειρωνεία όμως. Την ώρα που μπορούμε να βλέπουμε τι κάνει ο καθένας στην άλλη άκρη του πλανήτη οι άνθρωποι αισθάνονται αποσυνδεδεμένοι από τη δική τους κυβέρνηση. Πρέπει να είμαστε πιο ανοιχτοί, να ακούμε τον πολίτη, να έχουμε ευήκοα ώτα”, τόνισε, κάνοντας πάλι αυτοκριτική.

Εν συνεχεία σχολίασε και την Ε.Ε. ζητώντας περισσότερη διαφάνεια για τους πολίτες της: 

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στη σύγχρονη ιστορία. Ο κόσμος χρειάζεται μια δίκαιη και δημοκρατική Ευρώπη. Οι θεσμοί πρέπει να σκεφτούν το εξής: Πώς οι άνθρωποι σε κάθε χώρα καταλαβαίνουν πως η φωνή τους ακούγεται και δεν μιλάνε σε κάτι απομακρυσμένο από αυτούς που δεν μπορούν να το πλησιάσουν περισσότερο. Είμαι υπέρ της ανοιχτής συνεργασίας διακυβέρνησης που προωθεί τη διαφάνεια και είναι κατά της διαφθοράς. Οι άνθρωποι γίνονται πιο κυνικοί όταν πιστεύουν πως οι κυβερνήσεις τους δεν νοιάζονται για αυτούς. Πιστεύουμε πως με τη φωνή των νέων θα αρχίσει η αλλαγή”.

Το ελληνικό φιλότιμο

“Βεβαίως, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον, η ιστορία δεν ακολουθεί μια ευθεία γραμμή. 25 αιώνες από τη στιγμή που η Αθήνα μας έδειξε πρώτη φορά τον δρόμο, 250 έτη από την απαρχή μας ως Αμερικανικό έθνος, η ματιά και η πίστη μου στα ιδεώδη της δημοκρατίας παραμένουν ισχυρά. Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ είχε δίκιο όταν έλεγε πως “η αψίδα των παγκοσμίων πιστεύω, σχετίζεται άμεσα με τη Δικαιοσύνη”. Εμείς θέλουμε την κοινωνία να εργάζεται στη Δικαιοσύνη. Γενιά με γενιά, άνθρωποι θα έχουν το σθένος και τη βούληση να βασίζουν τις δικές μας ζωές σε ένα καλύτερο μέλλον”.

Με τους πρόσφυγες ζούμε κάτω από τον ίδιο ήλιο, ερωτευόμαστε κάτω από τον ίδιο ήλιο, είμαστε όλοι άνθρωποι

Συγκινητική και άκρως εύστοχη ήταν η αναφορά του Αμερικανού προέδρου για τους πρόσφυγες ενώ κατέληξε λέγοντας “ζήτω η Ελλάς”, υπό τους ήχους του τραγουδιού “Homecoming” του Ara Dinkjian που έχει ερμηνεύσει και η Ελευθερία Αρβανιτάκη:

“Σε κάθε γωνιά του κόσμου γνώρισα ανθρώπους που παρά τις διαφορές μας έχουμε τη δυνατότητα να δούμε ο ένας τον άλλο σαν καθρέφτες. Με τους πρόσφυγες ζούμε κάτω από τον ίδιο ήλιο, ερωτευόμαστε κάτω από τον ίδιο ήλιο, είμαστε όλοι άνθρωποι. Πιστεύω πως υπάρχει φιλότιμο, όπως λένε οι Έλληνες, και αγάπη, και καλοσύνη. Φιλότιμο, το βλέπω κάθε μέρα. Οι πολίτες του κόσμου θα είναι εκείνοι που θα στρέψουν το μέλλον προς τη Δικαιοσύνη. Ο πιο σημαντικός τίτλος δεν είναι αυτός του προέδρου, αλλά αυτός του Πολίτη.

Οι πολίτες θα είναι αυτοί που θα αποφασίσουν το είδος κρατών που θα είμαστε στο μέλλον, το τί πολίτευμα θα έχουμε. Σε αυτό το ατελές σύστημα διοίκησης, τα ιδανικά, οι αξίες, η δύναμη θα προέρχεται από τον Δήμο. Έτσι θα πορευτούμε στο μέλλον.

Ζήτω η Ελλάς”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα