Ονδούρα: Απορρίφθηκε το αίτημα της αντιπολίτευσης για ακύρωση της νίκης Ερνάντες στις εκλογές

Ονδούρα: Απορρίφθηκε το αίτημα της αντιπολίτευσης για ακύρωση της νίκης Ερνάντες στις εκλογές
Honduran presidential candidate Salvador Nasralla holds a press conference in Tegucigalpa, Honduras, Friday, Dec. 22, 2017. The Trump administration recognized the results of Honduras' disputed presidential election despite opposition complaints, irregularities found by poll observers and calls from Congress to back a new vote. (AP Photo/Fernando Antonio) AP Photo/Fernando Antonio

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης προτίθεται να καταθέσει και νέα προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας

Το Ανώτατο Εκλογοδικείο ((Tribunal Supremo Electoral, TSE) της Ονδούρας απέρριψε την Παρασκευή την αίτηση ακύρωσης την οποία κατέθεσε η αντιπολίτευση κατά της ανακήρυξης της νίκης του απερχόμενου προέδρου Χουάν Ορλάντο Ερνάντες στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Σε ανακοίνωσή του το TSE ανέφερε πως το αίτημα ακύρωσης των εκλογών λόγω «νοθείας» που κατέθεσε η αριστερή Συμμαχία της Αντιπολίτευσης εναντίον της Δικτατορίας απορρίπτεται ελλείψει επαρκών αποδείξεων.

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Σαλβαδόρ Νασράλα ανακοίνωσε την Παρασκευή, στο τηλεοπτικό δίκτυο HCH, την πρόθεσή του να καταθέσει και άλλη προσφυγή ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βενεζουέλας.

«Το δικαστήριο αυτό (το TSE) δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να αποδεικνύει ότι είναι ένας οργανισμός πουλημένος στον πρόεδρο» Ερνάντες, δήλωσε ο Νασράλα, που ανακοίνωσε ότι οι οπαδοί του θα πραγματοποιήσουν σήμερα Σάββατο πορεία στον Σαν Πέδρο Σούλα, στο βόρειο τμήμα της Ονδούρας.

Η διαδικασία ακύρωσης λόγω «νοθείας στην καταμέτρηση των ψήφων, αλλοίωσης και παραποίησης των πρακτικών» κατατέθηκε στις 26 Δεκεμβρίου, έναν μήνα μετά τις εκλογές.

Οι παρατυπίες αυτές «οδήγησαν στον σφετερισμό της λαϊκής κυριαρχίας», είχε δηλώσει ο πρώην πρόεδρος Μανουέλ Σελάγια, συντονιστής της Συμμαχίας της Αντιπολίτευσης εναντίον της Δικτατορίας, που είχε καταθέσει την προσφυγή.

Ο πρόεδρος Ερνάντες, 49 ετών, ανακηρύχθηκε επίσημα από το TSE νικητής με ποσοστό 42,95% των ψήφων έναντι 41,42% του Νασράλα, στις 17 Δεκεμβρίου, τρεις εβδομάδες μετά τις εκλογές.

Μετά την ψηφοφορία και κατά τη δημοσίευση των μερικών αποτελεσμάτων επί του 57% των ψηφοδελτίων, ο Νασράλα, 64 ετών, ένας δημοφιλής τηλεοπτικός παρουσιαστής χωρίς προηγούμενη πολιτική εμπειρία, εμφάνιζε ένα καθαρό προβάδισμα έναντι του αντιπάλου του. Ωστόσο ο Ερντάντες άρχισε να προηγείται έπειτα από μια σειρά διακοπών του συστήματος καταμέτρησης του TSE.

Μετά την επίσημη ανακήρυξη από το TSE της νίκης του Ερντάντες, διαδηλωτές απέκλεισαν δρόμους και συγκρούστηκαν με την αστυνομία και τον στρατό.

Οι συγκρούσεις, που διήρκεσαν πολλές εβδομάδες, είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 30 ανθρώπων, σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Περίπου είκοσι χώρες, μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, αναγνώρισαν τον Ερνάντες ως εκλεγμένο πρόεδρο.

Φωτό: AP Photo/Fernando Antonio

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα