Οπαδοί του Τραμπ “ψαρεύουν” μαύρους ψηφοφόρους με ψεύτικες εικόνες AI

Διαβάζεται σε 5'
Ντόναλντ Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ AP

Την εικόνα ενός Τραμπ που συναντά και αγκαλιάζεται με μαύρους ψηφοφόρους επιχειρούν να περάσουν υποστηρικτές του, χρησιμοποιώντας το AI.

Υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ δημιουργούν και μοιράζονται ψεύτικες εικόνες μαύρων ψηφοφόρων που έχουν δημιουργηθεί με τεχνητή νοημοσύνη για να ενθαρρύνουν τους Αφροαμερικανούς να ψηφίσουν τους Ρεπουμπλικάνους.

Το BBC Panorama ανακάλυψε δεκάδες deepfakes που απεικονίζουν μαύρους πολίτες των ΗΠΑ οι οποίοι υποτίθεται ότι υποστηρίζουν τον πρώην πρόεδρο, σε μια προσπάθεια να προσεγγίσει τους ψηφοφόρους αυτούς, που αποτέλεσαν το “κλειδί” για την εκλογική νίκη του Τζο Μπάιντεν το 2020. Ωστόσο, δεν έχουν βρεθεί στοιχεία που να συνδέουν άμεσα αυτές τις εικόνες με την επίσημη καμπάνια του Ντόναλντ Τραμπ.

Εικόνες φτιαγμένες μέσω ΑΙ από απλούς υποστηρικτές

Συνιδρυτής της Black Voters Matter, μιας ομάδας που ενθαρρύνει τους μαύρους να ψηφίσουν, δήλωσε ότι οι παραποιημένες εικόνες προωθούσαν μια “στρατηγική αφήγηση” που αποσκοπούσε στο να παρουσιάσει τον Τραμπ ως δημοφιλή στη μαύρη κοινότητα.

Μάλιστα, ο δημιουργός μιας από τις εικόνες δήλωσε στο BBC ότι δεν ισχυρίστηκε ποτέ ότι είναι πραγματικές.

Οι ψεύτικες εικόνες των μαύρων υποστηρικτών του Τραμπ, που δημιουργήθηκαν από τεχνητή νοημοσύνη (AI), είναι μία από τις αναδυόμενες τάσεις παραπληροφόρησης ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο.

Σε αντίθεση με το 2016, που υπήρχαν ενδείξεις για εκστρατείες επιρροής από το εξωτερικό, οι εικόνες που δημιουργήθηκαν μέσω ΑΙ και εντόπισε το BBC φαίνεται ότι δημιουργήθηκαν και μοιράστηκαν από τους ίδιους τους Αμερικανούς ψηφοφόρους.

Ένας από αυτούς ήταν ο Mark Kaye και η ομάδα του σε μια συντηρητική ραδιοφωνική εκπομπή στη Φλόριντα. Δημιούργησαν μια εικόνα του κ. Τραμπ να χαμογελά με τα χέρια του γύρω από μια ομάδα μαύρων γυναικών σε ένα πάρτι και την κοινοποίησαν στο Facebook, όπου ο Kaye έχει περισσότερους από ένα εκατομμύριο followers.

Εκ πρώτης όψεως φαίνεται αληθινή, αλλά με μια πιο προσεκτική ματιά θα διαπιστώσει κανείς ότι το δέρμα όλων είναι υπερβολικά γυαλιστερό, ενώ λείπουν και κάποια δάχτυλα από τα χέρια των ανθρώπων, κάτι που αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι οι εικόνες δημιουργήθηκαν μέσω τεχνητής νοημοσύνης.

“Δεν είμαι φωτορεπόρτερ”, είπε ο Kaye από το ραδιοφωνικό του στούντιο. “Δεν είμαι εκεί έξω και δεν τραβάω φωτογραφίες από αυτό που πραγματικά συμβαίνει. Είμαι αφηγητής ιστοριών” υποστήριξε στη συνέχεια.

Είχε δημοσιεύσει ένα άρθρο σχετικά με τους μαύρους ψηφοφόρους που υποστηρίζουν τον Τραμπ και επισύναψε σε αυτό την εικόνα αυτή, δίνοντας την εντύπωση ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι υποστηρίζουν την υποψηφιότητα Τραμπ για τον Λευκό Οίκο. Στα σχόλια στο Facebook, αρκετοί χρήστες φάνηκε να πιστεύουν ότι η εικόνα ήταν πραγματική.

“Δεν ισχυρίζομαι ότι είναι ακριβής. Δεν λέω: “Κοίτα, ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν σε αυτό το πάρτι με όλους αυτούς τους Αφροαμερικανούς ψηφοφόρους. Κοιτάξτε πόσο πολύ τον αγαπούν!””, ανέφερε. “Αν κάποιος ψηφίζει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εξαιτίας μιας φωτογραφίας που βλέπει σε μια σελίδα στο Facebook, αυτό είναι πρόβλημα για το συγκεκριμένο άτομο, όχι για την ανάρτηση” πρόσθεσε.

Μια άλλη ευρέως προβεβλημένη εικόνα μέσω AI, την οποία βρήκε η έρευνα του BBC, δείχνει τον Τραμπ να ποζάρει με μαύρους ψηφοφόρους σε μια μπροστινή βεράντα. Αρχικά είχε αναρτηθεί από έναν σατιρικό λογαριασμό που δημιουργεί εικόνες του πρώην προέδρου, αλλά απέκτησε ευρεία προσοχή μόνο όταν αναδημοσιεύθηκε με νέα λεζάντα που ισχυριζόταν ψευδώς ότι είχε σταματήσει την αυτοκινητοπομπή του για να συναντήσει αυτούς τους ανθρώπους.

Το άτομο πίσω από τον λογαριασμό αυτό που ονομάζεται Shaggy, πιστός οπαδός του Τραμπ που ζει στο Μίσιγκαν, εντοπίστηκε από το BBC και όταν ερωτήθηκε για την εικόνα που δημιούργησε, μπλόκαρε τον δημοσιογράφο που τον προσέγγισε. Η ανάρτησή του είχε πάνω από 1,3 εκατομμύρια προβολές, σύμφωνα με τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης X. Κάποιοι χρήστες το κατήγγειλαν, αλλά άλλοι φαίνεται ότι πίστεψαν ότι η εικόνα ήταν πραγματική.

Η παραπληροφόρηση στοχεύει την κοινότητα των μαύρων

Ο Κλιφ Ολμπράιτ, συνιδρυτής της ομάδας εκστρατείας Black Voters Matter, δήλωσε ότι φαίνεται να επανεμφανίζονται οι τακτικές παραπληροφόρησης με στόχο την κοινότητα των μαύρων, όπως στις εκλογές του 2020. “Υπήρξαν επιβεβαιωμένες προσπάθειες να στοχεύσουν ξανά με παραπληροφόρηση τις κοινότητες των μαύρων, ιδίως στους νεότερους μαύρους ψηφοφόρους”, δήλωσε.

Πρόσφατη δημοσκόπηση των New York Times και του Sienna College διαπίστωσε ότι σε έξι βασικές πολιτείες που αλλάζουν την κατάσταση το 71% των μαύρων ψηφοφόρων θα υποστήριζαν τον κ. Μπάιντεν το 2024, μια απότομη πτώση από το 92% σε εθνικό επίπεδο που τον βοήθησε να κερδίσει τον Λευκό Οίκο στις προηγούμενες εκλογές.

Τη Δευτέρα, η MAGA Inc, η κύρια επιτροπή πολιτικής δράσης που υποστηρίζει τον Τραμπ, πρόκειται να ξεκινήσει εκστρατεία με στόχο τους μαύρους ψηφοφόρους στη Τζόρτζια, το Μίσιγκαν και την Πενσυλβάνια.

Οι τακτικές παραπληροφόρησης στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ έχουν εξελιχθεί από το 2016, όταν κέρδισε ο Ντόναλντ Τραμπ. Τότε, υπήρχαν τεκμηριωμένες προσπάθειες από ξένες δυνάμεις, όπως η Ρωσία, να χρησιμοποιήσουν δίκτυα μη αυθεντικών λογαριασμών για να προσπαθήσουν να σπείρουν τη διχόνοια και να φυτέψουν συγκεκριμένες ιδέες.

Το 2020, το επίκεντρο ήταν η εγχώρια παραπληροφόρηση – ιδιαίτερα οι ψευδείς αφηγήσεις ότι οι προεδρικές εκλογές εκλάπησαν, οι οποίες κοινοποιήθηκαν ευρέως από χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με έδρα τις ΗΠΑ και υποστηρίχθηκαν από τον κ. Τραμπ και άλλους Ρεπουμπλικάνους πολιτικούς.

Το 2024, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, μπορεί να έχει έναν επικίνδυνο συνδυασμό και των δύο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα