Οργή στην Πολωνία για την επανεκλογή Τουσκ: Η ΕΕ τελεί υπό γερμανική κυριαρχία

Οργή στην Πολωνία για την επανεκλογή Τουσκ: Η ΕΕ τελεί υπό γερμανική κυριαρχία

Η Βαρσοβία δεν θα αποδεχθεί τα συμπεράσματα της Συνόδου, δηλώνει η πρωθυπουργός της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο. Οι ηγέτες των υπολοίπων 27 χωρών-μελών της ΕΕ παραβίασαν τους κανόνες επιλέγοντας τον Τουσκ για μια δεύτερη θητεία, τονίζει ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, ο ηγέτης του δεξιού κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS). H απάντηση Τουσκ

H Βαρσοβία μπλόκαρε την υιοθέτηση των συμπερασμάτων της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού επιχείρησε μάταια να αντιταχθεί στην επανεκλογή του Πολωνού Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ανακοίνωσε σήμερα η πρωθυπουργός της χώρας Μπεάτα Σίντλο, που επισήμανε ότι αυτό θα δημιουργούσε ένα «επικίνδυνο προηγούμενο».

Ο Τουσκ επανεξελέγη το απόγευμα της Πέμπτης, έχοντας τη στήριξη των 27 κρατών μελών και η θητεία του θα λήξει τον Νοέμβριο του 2019. Η Βαρσοβία διατράνωνε την αντίθεσή της.

«Δεν θα αποδεχθώ τα συμπεράσματα της Συνόδου, επομένως η Σύνοδος δεν θα είναι έγκυρη» υπογράμμισε η Σίντλο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε.

Το μπραντ ντε φερ μεταξύ της επικεφαλής της πολωνικής κυβέρνησης και των Βρυξελλών δεν θέτει υπό αμφισβήτηση την επανεκλογή Τουσκ, καθώς επρόκειτο για μια ξεχωριστή διαδικασία και η επανεκλογή του εγκρίθηκε με την πλειοψηφία που απαιτείτο.

Απουσία συναίνεσης, η τελική διακήρυξη της Συνόδου, που προετοιμαζόταν εδώ και εβδομάδες και αναφερόταν σε ζητήματα όπως η ανάπτυξη, η απασχόληση, το μεταναστευτικό ή η ευρωπαϊκή άμυνα, θα μπορούσε να εκδοθεί στο σύνολό της εξ ονόματος της προεδρίας της ΕΕ, που αυτή τη στιγμή ασκεί η Μάλτα, όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός της χώρας Τζόζεφ Μούσκατ.

«Οι υποψήφιοι πρέπει να προκύπτουν έπειτα από συναίνεση και να είναι αποδεχτοί στις χώρες προέλευσής τους. Εάν αυτές οι αρχές δεν γίνονται σεβαστές, η ΕΕ θα παραμείνει διχασμένη» επισήμανε η Μπεάτα Σίντλο.

«Η ΕΕ διανύει μια κρίση (…). Έχουμε επίγνωση ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά στην ΕΕ, ωστόσο κάποιοι πολιτικοί αξιωματούχοι αποφάσισαν να αδιαφορήσουν» κατήγγειλε η ίδια.

Κατσίνσκι: Οι ηγέτες των υπολοίπων 27 χωρών-μελών της ΕΕ παραβίασαν τους κανόνες

Η απόφαση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διορίσουν εκ νέου τον Ντόναλντ Τουσκ πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δείχνει ότι η Γερμανία είναι η κυρίαρχη δύναμη σε αυτήν, τόνισε ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, ο ηγέτης του δεξιού κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS).

Η συντηρητική κυβέρνηση στη Βαρσοβία αντιτασσόταν σθεναρά στην επανεκλογή του Τουσκ, του πρώην πρωθυπουργού της Πολωνίας ο οποίος παραμένει στενά συνδεδεμένος με την κεντρώα αντιπολίτευση στη χώρα του.

Κατά την άποψη που εξέφρασε ο Κατσίνσκι, οι ηγέτες των υπολοίπων 27 χωρών-μελών της ΕΕ παραβίασαν τους κανόνες επιλέγοντας τον Τουσκ για μια δεύτερη θητεία –30μηνης διάρκειας– στο αξίωμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Ο κανόνας που ορίζει ότι οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι πρέπει να έχουν την υποστήριξη της χώρας τους παραβιάστηκε», ανέφερε ο Κουτσίνσκι στους δημοσιογράφους. Πάντως υποβάθμισε οποιοδήποτε σενάριο περί πολωνικών προθέσεων αποχώρησης από την ΕΕ κάνοντας λόγο για «ανοησίες».

Η Βαρσοβία καταγγέλλει μια «διαταγή του Βερολίνου»

Η επανεκλογή του Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για δεύτερη θητεία, στην οποία αντιτασσόταν η Βαρσοβία, είναι ένδειξη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτελεί τις «διαταγές του Βερολίνου», κατήγγειλε και ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Βίτολντ Βαστσικόφσκι.

«Ο τρόπος με τον οποίο αυτό έγινε πραγματικότητα μας δείχνει διεξοδικά πού βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση και πού πάει. Ξέρουμε τώρα ότι αυτή είναι μια ΕΕ υπό τις διαταγές του Βερολίνου», είπε ο Βαστσικόφσκι ερωτηθείς από τον ιστότοπο wpolityce.pl της πολωνικής δεξιάς για τον διορισμό του Τουσκ με τις ψήφους των άλλων 27 χωρών μελών.

Σύμφωνα με τον Βαστσικόφσκι, η επανεκλογή του Τουσκ εντάσσεται στο πλαίσιο των πρόσφατων εξαγγελιών περί μιας Ευρώπης «πολλών ταχυτήτων» στη μίνι-σύνοδο των Βερσαλλιών με τη συμμετοχή των ηγετών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Η πορεία που έχει πάρει η ΕΕ είναι «επικίνδυνη», καθώς «βρίσκεται σε διαδικασία επώασης» μια «νέα» Ευρώπη, «πολύ τοξική, που υπάρχει κίνδυνος να βλάψει πολλές χώρες», υποστήριξε ο επικεφαλής της πολωνικής διπλωματίας.

Ο πολωνός ΥΠΕΞ διατύπωσε την υποψία ότι ένα παιγνίδι «πιέσεων και εκβιασμών» βρίσκεται πίσω από την αποτυχία των προσπαθειών της Βαρσοβίας να αντικατασταθεί ο Τουσκ από τον συμπατριώτη του ευρωβουλευτή Γιάτσεκ Σάριους-Βόλσκι.

«Πρέπει να αναλύσουμε τη λειτουργία αυτών των μηχανισμών καθώς πολλές αποφάσεις λαμβάνονται στους διαδρόμους, πίσω από την πλάτη μας. Θέλουμε να μάθουμε ποια όργανα, ποιοι εκβιασμοί ή πιέσεις χρησιμοποιήθηκαν εναντίον του υποψηφίου μας και υπέρ του Ντόναλντ Τουσκ. Θα το επαληθεύσουμε και θα αντιδράσουμε», συμπλήρωσε ο Βαστσικόφσκι.

Πρόσεχε τις γέφυρες που καις γιατί όταν περάσεις δεν θα μπορείς να γυρίσεις

Αυτή θα ήταν η συμβουλή του Ντόναλντ Τουσκ στην πολωνική κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε επίσης πως στη δεύτερη θητεία του επιθυμεί να «συνεργαστεί με όλα τα κράτη-μέλη, χωρίς εξαίρεση» και πως θα κάνει «τα πάντα για προστατέψει την πολωνική κυβέρνηση από πολιτική απομόνωση».

Από την πλευρά του ο Ζ. Κ. Γιούνκερ χαιρέτισε την επανεκλογή του προέδρου Τουσκ, δηλώνοντας «ευτυχής» που θα παραμείνει στη θέση του.

πηγή φωτογραφίας: AP/Geert Vanden Wijngaert

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ο Ντόναλντ Τουσκ επανεξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

SHARE: