Όργιο φημών για τη συμφωνία Λιβύης-Γαλλίας

default image

Διαψεύδουν στελέχη της εταιρίας EADS και αξιωματούχοι της γαλλικής προεδρίας, ότι υπήρξε εμπλοκή του Σαρκοζί στη συμφωνία για την πώληση όπλων στη ...

Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δεν εμπλέκεται άμεσα στη συμφωνία που συνήφθη μέσα στην εβδομάδα για την πώληση όπλων στη Λιβύη, δήλωσαν το Σάββατο ένα ανώτατο στέλεχος της αμυντικής κι αεροδιαστημικής εταιρείας EADS κι ένας αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας.

Η Γαλλία έχει διαψεύσει πως η πώληση αντιαρματικών πυραύλων και συστημάτων ραδιοεπικοινωνιών στη Λιβύη συνδέονται με την απελευθέρωση πέντε νοσοκόμων κι ενός γιατρού από τη Βουλγαρία, που κρατούνταν ως υπεύθυνοι για τη μόλυνση παιδιών με τον ιό του AIDS κι απελευθερώθηκαν λίγο πριν την επίσκεψη του Σαρκοζί στην Τρίπολη τον περασμένο μήνα.

“Οι εμπορικές διαπραγματεύσεις της αμυντικής εταιρείας MBDA και των αρχών της Λιβύης εξελίσσονταν από μακρού χρόνου κι εμείς ουδέποτε επεμβήκαμε για να επισπευσθεί η ολοκλήρωσή τους”, τονίζει ο γγ του Μεγάρου των Ηλυσίων Κλοντ Γκεάν, στην εφημερίδα Λε Φιγκαρό.

“Επαναλαμβάνω πως το θέμα της αμυντικής συμφωνίας ουδέποτε εθίγη κατά τις συνομιλίες για την απελευθέρωση των βουλγάρων νοσοκόμων”, πρόσθεσε ο ίδιος, παραδεχόμενος ωστόσο πως η επίσκεψη του γάλλου προέδρου μπορεί ορισμένως να δημιούργησε ένα “ευνοϊκό κλίμα” για την έκβασή τους. Μιλώντας στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1, ο επικεφαλής στρατηγικής και μάρκετινγκ της EADS (μητρική εταιρεία της MBDA) Μαρουάν Λαχούντ τόνισε το Σάββατο πως “για πάνω από 18 μήνες που κράτησαν οι διαπραγματεύσεις, ουδέποτε υπήρξε άμεση παρέμβαση από τα Ηλύσια Πεδία. Το συμβόλαιο ουδαμώς υπήρχε στο πρόγραμμα των συνομιλιών κατά την επίσκεψη του Σαρκοζί στη Λιβύη”.

Η σοσιαλιστική αντιπολίτευση ζήτησε να συσταθεί κοινοβουλευτική επιτροπή για να ερευνήσει εάν οι πωλήσεις όπλων συνδέονται με την απελευθέρωση των Βουλγάρων. “Ο γάλλος πρόεδρος δεν έχει αντίρρηση, καθώς δεν έχει να κρύψει τίποτε”, τονίζει ο Γκεάν στη Φιγκαρό.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα