Οριστικό: Εκταφή των λειψάνων του Φράνκο από την Κοιλάδα των Πεσόντων

Οριστικό: Εκταφή των λειψάνων του Φράνκο από την Κοιλάδα των Πεσόντων
Διαδηλωτές έξω από το ισπανικό κοινοβούλιο AP

Με τις ψήφους του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, των Podemos και άλλων μικρότερων σχηματισμών, το διάταγμα για την εκταφή των λειψάνων του δικτάτορα Φράνκο πέρασε από την ισπανική Βουλή.

Την έγκρισή της στο νομοθετικό διάταγμα που θα επιτρέψει την εκταφή των λειψάνων του δικτάτορα Φράνκο από την Κοιλάδα των Πεσόντων έδωσε την Πέμπτη η ισπανική βουλή.

Με 172 ψήφους υπέρ (Σοσιαλιστικό Κόμμα, Ποδέμος, μικρότεροι σχηματισμοί) και 164 βουλευτές να απέχουν (Λαϊκό Κόμμα και Πολίτες) το διάταγμα έγινε ουσιαστικά νόμος του κράτους μετά από μία θυελλώδη και συναισθηματικά φορτισμένη συνεδρίαση.

Οι περισσότεροι από τους ομιλούντες χαρακτήρισαν την ταφή του Φράνκο στην Κοιλάδα των Πεσόντων (εκεί όπου έχουν επίσης ταφεί πολλά από τα θύματα του εμφυλίου πολέμου και της δικτατορίας του) ως μία “ιστορική ανωμαλία”.

Ωστόσο, τόσο το Λαϊκό Κόμμα όσο και οι Πολίτες προτίμησαν να απέχουν της ψηφοφορίας ισχυριζόμενοι ότι το συγκεκριμένο διάταγμα δεν αποτελεί προτεραιότητα για την Ισπανία. Μάλιστα, το Νο 2 των Πολιτών, ο Χοσέ Μανουέλ Βιγέκας, προχώρησε το πράγμα λίγο παραπάνω λέγοντας ότι “το Σοσιαλιστικό Κόμμα προσπαθεί να καλύψει τις ντροπές του πίσω από αυτό το διάταγμα”.

Από την πλευρά της η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κάρμεν Κάλβο τόνισε ότι ” δεν υπάρχει ούτε δικαιοσύνη, ούτε αρμονία ούτε ειρήνη όταν ο θύτης βρίσκεται στην ίδια θέση με τα θύματα”.

Τα λείψανα του Φράνκο θα ταφούν πλέον σε άλλο τόπο όπως έχει ήδη ανακοινώσει η οικογένεια του δικτάτορα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα