Ορκίστηκε ο νέος πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, βάζοντας τέλος στη συντηρητική πολιτική

default image

Ο Τζάστιν Τριντό, ο ηγέτης των Φιλελεύθερων ορκίστηκε επίσημα πρωθυπουργός της χώρας θεσπίζοντας ένα πολυπολιτισμικό, ισοδύναμο ως προς το φύλο υπουργικό συμβούλιο

Ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Τζάστιν Τριντό ορκίστηκε πρωθυπουργός του Καναδά χθες, θέτοντας τέλος σε μιά δεκαετία σχεδόν συντηρητικών κυβερνήσεων και διορίζοντας άτομα νέα σε ηλικία, από διαφορετικές εθνικές μειονότητες και, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, με ισοδύναμο αριθμό ανδρών-γυναικών.

Ο Τριντό, 43, ξεκίνησε τη θητεία του με κριτική για την προσπάθειά του να συμπεριλάβει ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα ατόμων, μερικοί από τους οποίους δεν έχουν καθόλου πολιτική εμπερία, στο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο είναι μικρότερο προηγουμένων κυβερνήσεων, με 30 μέλη.

Ανάμεσά τους είναι ο νέος στην πολιτική αλλά έμπειρος επιχειρηματίας Μπιλ Μορνό ως υπουργός Οικονομικών, και ο πρώην ηγέτης του κόμματος των Φιλελεύθερων Στεφάν Ντιόν ως υπουργός Εξωτερικών, εκπροσωπώντας την παλιά και νέα εποχή που αντικαθρεφτίζει το υπουργικό συμβούλιο.

Ο διορισμός των στα δύο σημαντικότερα πόστα ερμηνεύτηκε ως προσπάθεια καθησυχασμού του επιχειρηματικού κόσμου στον Καναδά και το εξωτερικό, καθώς ο Ντιόν και ο Μορνό έχουν μεγάλη εμπειρία στους αντίστοιχους κλάδους.

Επίσης μέλος της κυβέρνησης είναι ο Χάρτζιτ Σατζάν, Σιχ μετανάστης από την Ινδία, απόστρατος των ενόπλων δυνάμεων και πρώην αστυνομικός.

“Είναι απίστευτη η χαρά μου να βρίσκομαι ενώπιόν σας εδώ σήμερα για να παρουσιάσω στον Καναδά ένα υπουργικό συμβούλιο που μοιάζει με τον Καναδα,” είπε ο Τριντό στους δημοσιογράφους μετά τις ορκομωσίες των υπουργών του, που περιλαμβάνουν μετανάστες, αυτόχθονους, θρησκευτικές μειονότητες, έναν τετραπληγικό και 15 γυναίκες.

Ο Τριντό, ο πρώτος γιός πρωθυπουργού που αναλαμβάνει την ηγεσία του Καναδά και ο δεύτερος σε νεότητα ηγέτης στην ιστορία της χώρας, έχει τραβήξει το διεθνές ενδιαφέρον πάνω του για τη νεότητά του και τον τρόπο που αντιμετωπίζει την πολιτική.

Όταν ρωτήθηκε γιατί ένιωθε ότι η ισότητα των φύλων στο υπουργικό του συμβούλιο ήταν τόσο σημαντική, απάντησε, “Γιατί είμαστε στο 2015.”

Ο Τριντό θα ζητήσει από τη βουλή να συνεδριάσει από τις 3 έως τις 11 Δεκεμβρίου για να επισπεύσει, πριν την Πρωτοχρονιά, μείωση φόρων για τη μεσαία τάξη και αύξηση για τα ψηλά εισοδήματα, είπε ο Ντόμινικ ΛεΜπλόν, υπουργός υπεύθυνος για το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης στην βουλή των κοινοτήτων του Καναδά.

Ο υπουργός Προσφύγων Τζον Μακ Κάλουμ είπε ότι η κυβέρνηση εμμένει στον σκοπό της να φέρει στη χώρα για εγκατάσταση 25.000 Σύρους πρόσφυγες μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου.

Ένα πλήθος από περίπου 4.000 άτομα είχαν συγκεντρωθεί κατά μήκος της κατοικίας του γενικού κυβερνήτη, όπου έλαβε χώρα η ορκομωσία, επευφημώντας τον Τριντό, ο οποίος συνοδευόταν από τη γυναίκα του, τα τρία μικρά παιδιά τους. Μαζί τους ήταν και η μητέρα του, Μάργκαρετ Τριντό, η οποία γέννησε αυτόν και τα δύο του αδέρφια ενώ ο σύζυγός της, Πιέρ Τριντό, ήταν ακόμα πρωθυπουργός.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα