Όταν ο Ερντογάν έμπαινε στη φυλακή για ένα ποίημα

default image

Πριν γίνει πρωθυπουργός ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πέρασε τέσσερις μήνες στη φυλακή. Διαβάστε πως ο νυν πρωθυπουργός κατάφερε από τη φυλακή να γίνει ο ισχυρότερος άνδρας στην Τουρκία

Πριν τη μετάλλαξή του σε εμπνευστή του τουρκικού κοσμικού κράτους, ο Ερντογάν πέρασε 4 μήνες στη φυλακή για υπόθαλψη θρησκευτικού μίσους μέσα από μια “διασκευή” του στο ποίημα του ιστορικού Τούρκου συγγραφέα και πολιτικού ακτιβιστή, Ziya Gökalp.

Ο νυν Τούρκος πρωθυπουργός έχασε το δικαίωμα του εκλέγεσθαι μέχρι τον Ιούλιο του 1999.Μέχρι το 2001, ο Ερντογάν πρόλαβε να κάνει στροφή 360 μοιρών, στροφή ιδιαίτερα εντυπωσιακή για τα δεδομένα ενός Τούρκου πολιτικού που εφορμά αρχικά από τον σκληρό, εσωστρεφή πυρήνα της μεσοχώρας. Μαλάκωσε τον πολιτικό του λόγο και ίδρυσε το κόμμα ΑΡΚ. Η προσέγγισή του για Τουρκία της Ανατολής έγινε γρήγορα παρελθόν. Η Τουρκία έπρεπε να πάρει άμεσα τον “κοσμικό” δρόμο.

Λίγο αργότερα κέρδισε τις εκλογές, αλλά ο ίδιος δεν ήταν ούτε βουλευτής. Ξεπέρασε το σκόπελο με αναπληρωματικές εκλογές, όταν έληξε η ποινή του, εκλέχθηκε βουλευτής και έγινε πρωθυπουργός.

Ο Ερντογάν εξελέγη για μια τετραετή θητεία δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης το 1994, ως υποψήφιος του Κόμματος Ευημερίας του Νετσμετίν Ερμπακάν. Ως δήμαρχος, ο Ερντογάν έλαβε αναγνώριση από τον κόσμο για τη βελτίωση των υπηρεσιών καθώς και για την αύξηση του πρασίνου και τη μεγαλύτερη καθαριότητα στην πόλη. Αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη θέση όταν το Συνταγματικό Δικαστήριο απαγόρευσε το Κόμμα Ευημερίας το 1998.

Ο Ερντογάν προσχώρησε στο Κόμμα Αρετής, το οποίο δημιουργήθηκε από ότι είχε απομείνει από τον προκάτοχό του που είχε τεθεί εκτός νόμου. Αργότερα εκείνη τη χρονιά, ένα δικαστήριο τον καταδίκασε για υποκίνηση θρησκευτικού μίσους και του επέβαλε ποινή δέκα μηνών φυλάκισης, από τους οποίους εξέτισε τέσσερις μήνες το 1999.

Το 1999 το Κόμμα Αρετής απαγορεύτηκε επίσης για παραβίαση των κοσμικών νόμων και ο Ερντογάν συγκρότησε το ΑΚΡ τον Αύγουστο του 2001 οδηγώντας το στο θρίαμβο στις εκλογές το Νοέμβριο του 2002.

Παρόλο που ο Ερντογάν ήταν ο πιο δημοφιλής πολιτικός στην Τουρκία την περίοδο των εκλογών, του απαγορεύτηκε συνταγματικά η ανάληψη δημοσίου αξιώματος και ως εκ τούτου δεν ήταν σε θέση να κερδίσει την έδρα στη Βουλή που χρειαζόταν για να γίνει πρωθυπουργός. Έχοντας συγκεντρώσει σχεδόν το 35 τοις εκατό των ψήφων το ΑΚΡ ήταν σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση μόνο του καθώς και να κερδίσει μια άνετη πλειοψηφία στη Βουλή. Σύντομα μετά την εγκατάσταση του νομοθετικού σώματος οι νομοθέτες του ΑΚΡ τροποποίησαν το σύνταγμα ανοίγοντας το δρόμο στον Ερντογάν για την ανάληψη της πρωθυπουργίας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγινε πρωθυπουργός της Τουρκίας στις 14 Μαρτίου του 2003, πέντε ημέρες μετά τη νίκη του στις επαναληπτικές εκλογές στην επαρχία Σίιρτ. Αρχηγός του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), ο Ερντογάν ανέλαβε το πρωθυπουργικό αξίωμα από τον αντιπρόεδρο του κόμματός του, Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος τέθηκε επικεφαλής της κυβέρνησης μετά τη συντριπτική νίκη του ΑΚΡ στις εκλογές το Νοέμβριο του 2002.

Πηγή: BBC, CNN, SETimes

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα