Όταν η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα είχε “αποκαλύψει” τη διαφωνία Τραμπ – Γερουσίας

Όταν η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα είχε “αποκαλύψει” τη διαφωνία Τραμπ – Γερουσίας
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ AP

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε φροντίσει να "δείξει" ότι διαφωνεί με την απόφαση της Γερουσίας για την αναγνώριση της σφαγής των Αρμενίων πολύ άμεσα.

Καμία έκπληξη δεν προκάλεσε η τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του Ντόναλντ Τραμπ του ιδίου δηλαδή ουσιαστικά, σύμφωνα με την οποία η αμερικανική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Αρμενίων και προφανώς δεν συντάσσεται με την (ιστορική) απόφαση που πήρε η αμερικανική Γερουσία στις 12 Δεκεμβρίου.

Ηδη, από τις 13 του μήνα, την επομένη δηλαδή της απόφασης της γερουσίας, η αμερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα είχε φροντίσει να διαχωρίσει τη θέση της εκτελεστικής εξουσίας των ΗΠΑ (άρα, προσωπικά του προέδρου) για το ζήτημα. Το tweet, που είναι ακόμα αναρτημένο στον επίσημο λογαριασμό της πρεσβείας στο twitter είναι το ακόλουθο.

Γράφει, λοιπόν, το tweet ότι η θέση της κυβέρνησης για το ζήτημα δεν έχει αλλάξει. Μάλιστα, για να γίνει ακόμα πιο πειστικό, το tweet συνοδεύεται από το link της χαρακτηριστικής δήλωσης του Τραμπ τον περασμένο Απρίλιο. Μπορείτε να την διαβάσετε εδώ.

Συνοπτικά, ο Αμερικανός πρόεδρος αν και δείχνει να καταλαβαίνει ότι οι Αρμένιοι το 1915 υπέστησαν σφαγή άνευ προηγουμένου, αποφεύγει χαρακτηριστικά να χρησιμοποιήσει τον όρο genoside. Αντιθέτως, χρησιμοποιεί τον όρο Meds Yeghem που σημαίνει “μεγάλες σφαγές” αλλά που δεν παραπέμπει σε γενοκτονία.

Από τη στιγμή που έγινε και η σχετική διευκρίνηση από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αγκυρα, οι Τούρκοι έπαψαν ουσιαστικά να ασχολούνται με το ζήτημα. Από τη στιγμή της ανάρτησης του tweet όλος ο mainstream τουρκικός Τύπος, που ελέγχεται πλήρως από τον Ερντογάν, υπογράμμιζε απλώς ότι ο Τραμπ βρίσκεται σε διαφορετικό μήκος κύματος από τη Γερουσία.

Κοντολογίς, μάλλον δεν υπήρξε κανένα “χαστούκι των ΗΠΑ” στην Τουρκία. Τουλάχιστον όχι τόσο δυνατό που να πόνεσε τον Ερντογάν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα