Ουκρανία: Γιόρτασαν τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου για πρώτη φορά από το 1917

Διαβάζεται σε 2'
Ουκρανία
Χριστούγεννα στην Ουκρανία (AP Photo/Evgeniy Maloletka)

Μετά από σχεδόν έναν αιώνα οι Ουκρανοί γιόρτασαν τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου. Το μήνυμα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Ουκρανίας τα Χριστούγεννα γιορτάστηκαν την 25η Δεκεμβρίου, σε συγχρονισμό με τους Καθολικούς και τους Ορθόδοξους πιστούς σε Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία, και όχι την 7η Ιανουαρίου όπως συνήθιζαν μέχρι τώρα.

Τα Χριστούγεννα στην Ουκρανία γιορτάστηκαν φέτος κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο στις 25 Δεκεμβρίου, μετά από σχετική απόφαση της κυβέρνησης Ζελένσκι να διαχωριστεί από τα καθιερωμένα της Ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας, που γιορτάζει τη Γέννηση του Θεανθρώπου στις 7 Ιανουαρίου, βάσει του Ιουλιανού Ημερολογίου.

Οι Ορθόδοξοι πιστοί της Ουκρανίας συμμετείχαν στις θρησκευτικές λειτουργίες από το βράδυ της Κυριακής (24/12) στον εορταστικά διακοσμημένο Καθεδρικό της Οδησσού.

“Προσευχόμαστε για το τέλος του πολέμου. Προσευχόμαστε για τη νίκη”, δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. “Για την ειρήνη, για τη δικαιοσύνη”, δήλωσε μπροστά στο μεγαλοπρεπές μοναστήρι που φιλοξενούσε ως τα τέλη του 2022 τον προκαθήμενο της ουκρανικής ορθόδοξης εκκλησίας, που δεν είχε ακόμα ανεξαρτητοποιηθεί από τη Μόσχα.

“Σήμερα όλοι οι Ουκρανοί είναι μαζί. Όλοι μαζί γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα. Την ίδια ημερομηνία, σαν μια μεγάλη οικογένεια, ως ένα έθνος, μία ενωμένη χώρα. Και σήμερα η κοινή μας προσευχή θα είναι ισχυρότερη από ποτέ. Η προσευχή του έθνους. Και θα ακουστεί μαζί με την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο”, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος στο νυχτερινό του διάγγελμα.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του euronews, στην πόλη Λβιβ, στα δυτικά, οι κάτοικοι γιόρτασαν την Κυριακή τη «Σβιάτ Βέτσιρ», την παραμονή της Γέννησης του Ιησού.

Οι δρόμοι γέμισαν από πιστούς που στα χέρια τους είχαν το ντίντουχ, τον παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο διάκοσμο εμπνευσμένο από τα ουκρανικά σιτηρά, και έλεγαν τα κάλλαντα, διαδίδοντας παντού το χαρμόσυνο νέο των Χριστουγέννων.

 

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα