Ουκρανία: Σφίγγει ο κλοιός για τους στρατεύσιμους που διέφυγαν στο εξωτερικό

Διαβάζεται σε 3'
Ουκρανοί στρατιώτες στο μέτωπο του πολέμου
Ουκρανοί στρατιώτες στο μέτωπο του πολέμου Associated Press

Η Ουκρανία παγώνει την παροχή προξενικών υπηρεσιών σε άνδρες 18 έως 60 ετών που ζουν στο εξωτερικό, στο πλαίσιο της προσπάθειας να αυξήσει τον αριθμό των στρατευμένων της.

Η Ουκρανία ανέστειλε τις προξενικές υπηρεσίες για τους άρρενες πολίτες της σε στρατεύσιμη ηλικία που ζουν στο εξωτερικό με εξαίρεση αυτούς που χρειάζεται να επιστρέψουν στην Ουκρανία, αναφέρει γραμμή βοήθειας της κυβέρνησης, σε ένα μέτρο που δείχνει να αποσκοπεί στην ενίσχυση της στρατολόγησης για τον πόλεμο με τη Ρωσία.

Η Ουκρανία αντιμετωπίζει έλλειψη στρατιωτών έναντι του μεγαλύτερου και καλύτερα εξοπλισμένου στρατού της Ρωσίας σχεδόν 26 μήνες μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρι Κουλέμπα ανέφερε σε δήλωσή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X ότι έδωσε εντολή να ληφθούν μέτρα για να αποκατασταθεί αυτό που περιέγραψε ως “δίκαιη μεταχείριση” των ανδρών σε στρατεύσιμη ηλικία. Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών επέκρινε αυτούς που έφυγαν από την Ουκρανία πριν ή κατά τη διάρκεια του πολέμου.

“Όπως δείχνουν τα πράγματα τώρα: ένας άνδρας σε στρατεύσιμη ηλικία πήγε στο εξωτερικό, έδειξε στο κράτος του ότι δεν τον νοιάζει η επιβίωσή του, και μετά έρχεται και θέλει να λάβει υπηρεσίες από αυτό το κράτος”, σημείωσε.

“Δεν λειτουργεί έτσι. Η χώρα μας είναι σε πόλεμο”, πρόσθεσε.

Το υπουργείο Εξωτερικών θα διευκρινίσει τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για τους άνδρες σε στρατεύσιμη ηλικία ώστε να εξασφαλίσουν προξενικές υπηρεσίες σύντομα, διευκρίνισε.

“Η παραμονή στο εξωτερικό δεν απαλλάσσει έναν πολίτη από τα καθήκοντά του ή της στην πατρίδα”, τόνισε επίσης ο Κουλέμπα.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωσή της η κρατική υπηρεσία έκδοσης διαβατηρίων ανέφερε: “Δυστυχώς εξαιτίας τεχνικών λόγων, αναστέλλεται η έκδοση παραστατικών στα υποκαταστήματα στο εξωτερικό της ΚΕ (Κρατική Επιχείρηση) Εγγράφων”.

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων της Eurostat, περίπου 4,3 εκατομμύρια Ουκρανοί είχαν καταχωρισθεί σε χώρες της ΕΕ ως τον Ιανουάριο του 2024, από τους οποίους περίπου το 20% είναι ενήλικες άνδρες, δηλαδή γύρω στους 860.000.

Οι ρωσικές δυνάμεις σημειώνουν σημαντικά κέρδη στην ανατολική Ουκρανία

Την ίδια στιγμή, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ανατολική Ουκρανία, καθώς η επίθεση της Μόσχας για την κατάληψη εδαφών πριν από την άφιξη της δυτικής στρατιωτικής βοήθειας φαίνεται να επιταχύνεται.

Πλάνα που αναρτήθηκαν από στρατιωτικούς μπλόγκερ του Κρεμλίνου δείχνουν μια ρωσική σημαία να κυματίζει πάνω από το κατεστραμμένο χωριό Ocheretyne. Τα ρωσικά στρατεύματα φέρονται να εισήλθαν στο έδαφος την Κυριακή, βορειοδυτικά της πόλης Avdiivka, αφού προχώρησαν περίπου 5 χιλιόμετρα σε 10 ημέρες.

Το αρχηγείο των περιφερειακών ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας παραδέχθηκε ότι η κατάσταση ήταν δύσκολη. Είπε ότι οι Ρώσοι χρησιμοποιούσαν «ολόκληρο οπλοστάσιο εναντίον των μονάδων μας», συμπεριλαμβανομένου αυτού που περιέγραψε ως χημικά όπλα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα