Ουκρανία: Απαγόρευση σε κάθε 'κομμουνιστική και ναζιστική προπαγάνδα'

Ουκρανία: Απαγόρευση σε κάθε 'κομμουνιστική και ναζιστική προπαγάνδα'

Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ψήφισε νόμο που απαγορεύει κάθε 'κομμουνιστική και ναζιστική προπαγάνδα'.

Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας προχώρησε σήμερα, Μ.Πέμπτη, σε φήφιση νόμου που απαγορεύει κάθε «προπαγάνδα των ολοκληρωτικών κομμουνιστικών και ναζιστικών καθεστώτων» . Ο νόμος αυτός ήρθε έπειτα από μήνες κρίσης με τη Ρωσία, η οποία επανέφερε στο προσκήνιο την περίπλοκη κληρονομιά του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου: την ΕΣΣΔ και τους εθνικιστές.

Συνολικά υπέρ αυτής της απόφασης τάχθηκαν 254 βουλευτές έναντι των 226 που απαιτούνταν για να υιοθετηθεί.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που μένει να επικυρωθεί από τον πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, καταδικάζει «τα ολοκληρωτικά κομμουνιστικά και ναζιστικά καθεστώτα στην Ουκρανία» και απαγορεύει «κάθε δημόσια άρνηση» «του εγκληματικού τους χαρακτήρα», καθώς και κάθε «αναπαραγωγή», «μετάδοση» και «δημόσια χρήση» των συμβόλων τους, εκτός κι αν πρόκειται για εκπαιδευτικούς ή επιστημονικούς λόγους ή στα κοιμητήρια.

 Στο κατάλογο μεταξύ όσων θα απαγορεύονται περιλαμβάνεται η σημαία και ο ύμνος της ΕΣΣΔ και των ναζί καθώς και μνημεία, αναμνηστικές πλάκες προς τιμή αξιωματούχων του κομμουνιστικού καθεστώτος, ακόμη και τοπωνύμια, ονόματα δρόμων ή επιχειρήσεων που αναφέρονται σε αξιωματούχους του κομμουνιστικού καθεστώτος, σε δραστηριότητες του Κομμουνιστικού Κόμματος ή στην επανάσταση του 1917.

Όσες οργανώσεις ή κόμματα θα παραβιάζουν τον νόμο αυτό θα απαγορεύονται, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την ύπαρξη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ουκρανίας. Τα πρόσωπα που θα κριθούν ένοχα για αναπαραγωγή ή μετάδοση σοβιετικών ή ναζιστικών συμβόλων, και όσα κυρίως παιανίσουν δημοσίως τον σοβιετικό ύμνο, κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε κάθειρξη έως και δέκα έτη, βάσει του νέου νόμου.

Διορισμός ακροδεξιού ως συμβούλου στο Υπουργείο Άμυνας

Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι ο νόμος αυτός έρχεται σε αντίθεση με την τοποθέτηση λίγες μέρες πριν του επικεφαλής της υπερεθνικιστικής οργάνωσης ''Δεξιός Τομέας'', Ντμίτρο Γιάρος, ως σύμβουλου του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας .

SHARE: