Ουκρανία: Δέσμευση Ζελένσκι ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τα F-16 για να πλήξει ρωσικά εδάφη

Ουκρανία: Δέσμευση Ζελένσκι ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τα F-16 για να πλήξει ρωσικά εδάφη
Πόλεμος στην Ουκρανία AP Photo/Libkos, File

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος σε δημοσιογράφους, ο Ζελένσκι δεσμεύτηκε ότι δεν θα χρησιμοποιήσει μαχητικά F-16 για να πλήξει ρωσικά εδάφη, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι μπορεί να χρειαστούν για να αμυνθούν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε σήμερα, Κυριακή (21/5), ότι έλαβε “σαφή διαβεβαίωση” από τον ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ότι δεν θα χρησιμοποιήσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 που παρέχονται στην Ουκρανία από τη Δύση για να πλήξει ρωσικό έδαφος.

Ο Μπάιντεν είπε σε δημοσιογράφους στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας κατά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής της G7 ότι τα πολεμικά αεροσκάφη F-16 θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν “όπου τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται εντός της Ουκρανίας και της περιοχής”.

Είπε ότι είναι “πολύ απίθανο” να χρησιμοποιηθούν τα μαχητικά σε οποιαδήποτε ουκρανική επίθεση τις επόμενες εβδομάδες, αλλά υπογράμμισε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα θα μπορούσαν να χρειαστούν τέτοια όπλα, για να αμυνθούν ενάντια στις ρωσικές δυνάμεις πέρα από την τρέχουσα εμβέλειά τους.

Οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7) πλουσιότερων δημοκρατιών ανακοίνωσαν σήμερα, Κυριακή (21/5), ότι δεν θα σταματήσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία, σε μια προειδοποίηση προς τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν καθώς ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει την πόλη Μπαχμούτ, κάτι το οποίο διαψεύδει το Κίεβο.

Από την πλευρά του, ο Ζελένσκι δήλωσε σήμερα βέβαιος ότι το Κίεβο θα λάβει μαχητικά αεροσκάφη F-16 από τη Δύση έπειτα από μήνες άσκησης πιέσεων για τα αεροπλάνα.

Όπως είπε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους, συζήτησε το θέμα με τον Ζελένσκι κατά τη διάρκεια της κατ’ ιδίαν συνάντησής τους. Είπε ότι τα F-16 δεν θα είχαν βοηθήσει τις ουκρανικές δυνάμεις σε σχέση με το Μπαχμούτ, για παράδειγμα, αλλά θα μπορούσαν “να κάνουν μεγάλη διαφορά όσον αφορά την ικανότητα αντιμετώπισης όσων έπονται”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα